A plasztikcsalik újrahasznosítása

gumi1.JPG

Ismét egy vendégposzt következik. Varga Zoli kísérletezgető kedvű süllőhorgász, egykor a Haldorádón Csörgits Gábor szerzőtársa volt a nagy sikert aratott Balatoni süllőzés című cikksorozatban. Alább közreadott praktikája talán többek által ismert, de úgy gondolom, mindenképpen bemutatásra érdemes.

gumi9.JPG

 Varga Zoltán:  Hulladékhasznosítás – gumihal újraöntése 

Manapság sok videó elérhető a neten, ahol a megszállott gumihalasok maguknak öntik a műcsalikat, sőt vannak az újrahasznosításra is példák. Mivel elég nagy készlettel rendelkezem leszakadt farkú, sérült csalival, gondoltam kipróbálom.

gumi5.JPG

A "haszontalan" alapanyag

A gyakorlati tapasztalatokat dióhéjban leírom. Fontos volt, hogy a gondolatot szinte azonnal tett kövesse, így az otthon fellelhető anyagokkal próbálkoztam.

Sablon/öntőforma

Mivel kísérletről volt szó, a lehető legolcsóbb megoldást választottam: modellgipszből alakítottam ki a formát. A sablont egy műanyag dobozban öntöttem ki. A mintául szolgáló csalit pillanatragasztóval rögzítettem a doboz aljába, hogy ne ússzon fel, és egy kicsit hígabbra kevertem a gipszet. Az egyszerűségből és praktikumból kifolyólag „egyenes hátú”, vagy az ahhoz legközelebb álló formával kezdtem a mutatványt, így egy drop shot csali volt az elsőként elkészített csali.

gumi10.JPG

Az öntőforma előkészítése a mintául szolgáló csalival

gumi11.JPG

Az elkészült öntőforma

gumi4.JPG

Minden együtt: öntőforma, a mintául szolgáló és újraöntött műcsali

Később egy hengeresebb, de lapos farkú, és egy vérbeli gumihallal is kísérleteztem. Ez utóbbi volt érdekes, mert ezt a formát Magyarországon nem forgalmazzák. Sajnos a sablon merev volta miatt a farok többször beszakadt, így nem is erőltettem már ennek a formának az öntését. Talán egy szilikon formából ki lehetne emelni a farkat is.

gumi3.JPG

Alapanyag

A gumihalat kis darabokra szeltem és mikrohullámú sütőben melegítettem. A melegítés, forralás idejét ki kell kísérletezni, és menet közben meg kell keverni az anyagot.

gumi6.JPG

 Alapanyag mikrózás előtt

Körülbelül két (2) perc alatt tökéletesen megolvad a hulladék anyag. Fontos tudni, hogy a túlmelegített agyagban légbuborékok képződhetnek, egy keveréssel és minimális visszahűtéssel azonban kiküszöbölhető, hogy a buborékok belekerüljenek a végtermékbe. Több öntés után jöttem rá erre, mert mindig azt hittem, hogy nincs kiszáradva a gipszminta és ezért a buborék. Arra azért készüljünk fel, hogy elég büdös a felmelegített szilikon. Beszoktam fújni a sablont szilikon műszerfal tisztítóval, talán ez segíti a formából való kiemelést – ártani biztosan nem árt –, de kicsit hagyjuk párologni, mert ez is buborékot képez.

gumi7.JPG

Frissen öntve

Végtermék

Az újrahasznosított anyag felülete nem lesz fényes, de ez a gipszforma anyagminőségéből adódik. Az talán látszik, hogy tökéletesen visszaadja az eredeti formát, sőt a hibákat és a feliratot is. Mivel az öntőüveg faláról leválasztott anyag fényes felületű, szilikon formába öntve javulna a felület minősége. Mivel a formába nem tudok éppen elégséges mennyiségű szilikont önteni, ezért túl töltöm, és ollóval vágom körbe a szélét.

Színek-anyagok

A színek keverhetők. Az alábbi képen látható „óarany” szín a Mann’s fluo sárga és narancs színéből alakult ki.

gumi8.JPG

Azonban nem minden anyag önthető újra gipszformában! Találtam olyan glitteres anyagot, mely leválaszthatatlan volt a formáról. Amennyiben sokat pergetünk plasztik csalikkal, és sok sérült, használhatatlan csalink képződik, érdemes bajlódni az újrahasznosítással. Részben, mert pénztárca kímélő megoldás, részben pedig egy olyan műcsalit kapunk, ami „valamennyire” a saját munkánk eredménye lesz.

Jó kísérletezgetést kívánok!

Címkék: plasztikcsali 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr815846297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jójo 2014.03.06. 20:53:33

Willy,

Csináltam sokat, de a legnagyobb probléma a szín kérdésben adódott. Hiába homogén, egyszínűt "gyártottam" mindig betompult,keverék színűek lettek.Csillámporral -különböző színben-lehet "butítani" az újrahasznosítottat.
A tapasztalatom szerint a legjobb alapanyag a mann's. Viszont- nem tudom Te hogy látod- jóval lágyabb a végtermék mint az eredeti.Ami előny is.Lehet a melegítésben van a hiba? -én gázon olvasztok-....:-)

fonyod 2014.03.06. 21:02:57

@jójo:
A felület fényessége a sablon felületének függvénye. Az első képen látszik, hogy a sablonba öntött és a melegítőedényből kivett anyag felülete miatt milyen különbség van. Nem véletlenül öntik fémformába az anyagot a profik. Gondolom erre érted a ,,betompulást,,.
Az anyag először lágy, de aztán bekeményedik...

Véleményem szerint.

jójo 2014.03.06. 21:43:04

@fonyod:

Abban lehet valami...(fényesség) erre még nem gondoltam..
Én műanyag sablont készítettem műgyantából és, elég jó minőségű felületnek tűnt. A sablon hossz irányú, két félből tevődik össze a korong farkú gumihal miatt, és a beöntő nyílás a feji részen van. Nálam kihűlés után is jóval lágyabb maradt a hal, mint az eredeti. Egyébként melegítéssel- például forró,lobogó vízzel- a szar szilikon csalik "feljavíthatók"...Bár nem mind alkalmas erre a "technológiára"..

Willyfog67 2014.03.07. 07:19:48

@jójo: Ennyit jelentene a tompaság vagy fényesség? Ezen mindig sokat gondolkodtam, főleg, amikor zavaros a víz, és négy méter mélyen bukdácsoltatom a csalit. Nem hinném, hogy ez olyan fontos állapot. Tamás barátom szokta mondogatni, amikor megkérdik tőle: vörös vagy fehér bort kérsz - mire ő: sosem a szín árt meg... :-)
Egyébként én is érdeklődve figyelem a tapasztalatokat, de még sokat kell pergetnem, hogy legyen alapanyag... Jobbára véglegesen elveszítem őket... :-(

fonyod 2014.03.07. 09:59:29

@Willyfog67:
Ha akarod, átöntöm a Dfineket.

jójo 2014.03.07. 20:30:06

@Willyfog67:

Van idő, mikor hiszek benne, és van mikor nem tulajdonítok jelentőséget neki.:-)
Volt, hogy a süllő szemgolyója (rózsaszín tükröződés) hozta meg az áhított kapást a horog öblében, a gumi felett. :-) Aztán soha többet nem fogtam vele...:( -igaz nem sokat próbáltam utána-
A mozgás figyelem felkeltő, és vannak frekvencia tartományok melyekre egyértelműen jól reagálnak a ragadozók, ha olyan passzban vannak...akkor a színtelen is fogós víztípustól függetlenül :-)

steveolson · steveolures.com 2014.03.10. 09:11:23

Sügérnél sokszor számít a szín is (gondolom süllőnél is van ez így). Van egy plasztik, aminek a narancsszínű verziója adja a felvidéken a kapitális sügéreket. Én avval a színnel itthon a Balatonon még egy darabot sem tudtam kiimádkozni, még kicsit sem. ellenben más színekkel nem is egyet, és nem csak kicsiket.

nenono 2014.03.10. 13:08:14

Gratulálok "nagyvezír"!
Most legalább több hal lesz a vízben, mert nem lesz időd kifogdosni őket. :-))))

Üdv.!

starboard · http://horgaszat-befektetes.blogspot.com/ 2014.03.10. 13:29:42

Bocsanat az off-ert!!
Nem is tudom , hogy most gratulalni kellene vagy sajnalni kedves Willy!!! Embert probalo feladat, s a sok gratulacio utan majd 1-2 evvel mar csak szidalmak maradnak, ha az emberek nem fognak halat :(. Raadasul talan mar nem is elvezhetjuk az irasaidat itt... Kicsit azert irigykedem, hogy most lesz lehetoseged ERDEMBEN hozza tenni es ahol kell elvenni, hogy a Balatonnak es talan nekunk horgaszoknak is jobb legyen. Arra kerlek, hogy azert legyen egy hatar amikor mar nem adod a neved a dolgokhoz, mert a politika bedaral ha tobb kompromisszumot kotsz. De gondolom ezeket mind vegiggondoltad, s ha erot kell gyujtened ram MINDIG szamithatsz.

gratulalok,

PALI

Goljadkin 2014.03.10. 19:31:52

Off!
Nagy feladat és egy arra érdemes ember! Gratulálok a kinevezéshez!

godzikka 2014.03.11. 16:54:32

Szia Zsolt,

És itt is: legyél itt olyan sikeres, mint a vízparton horgászként, hallé mágusként, íróként.
Sok türelmet és kitartást!

Üdv,
godzikka

Laszlo Horvath 2014.03.12. 04:47:14

Gratulálok a kinevezéshez, sok sikert ehhez a nagy feladathoz!

Endre Vass 2014.03.12. 09:09:33

Na, ez a kinevezés nagyon kellett már! Éljen a Balaton!

horogasz 2014.03.12. 15:48:14

csúcshorg... izé, csúcshalász. :)

azért van abban valami bájos, hogy egy újrahasznosítós poszt alatti kommentfolyamba szivárgott be a hír :) valld be zsolt, hogy szándékos volt az időzítés!

Willyfog67 2014.03.12. 19:36:19

Uraim!

Köszönöm mindenkinek a jókívánságokat!
Azon leszek, hogy a nagy többségnek ne okozzak, ne okozzon a Balaton csalódást - mert mindenkinek megfelelni úgysem lehet!
Az oldal frissülése ettől kezdve nem a megszokott "tempóban" fog teljesülni, székhelyem - talán érthetően - áthelyezésre kerül a Balatoni Halgazdálkodás térfelére. Ott sűrűbben találkozunk!
Ave, Pelso! :-)

steveolson · steveolures.com 2014.03.13. 08:54:44

@Willyfog67: No ennek annyira már nem tudok örülni! :(

Fishraptor 2014.03.15. 08:53:33

Gratulálok és nagyon nagy erőt!
Remélem összefutunk! :)