Keszegsereg-szemle

portré.JPG

Ma délután csak egy jót akartam horgászni. Kicsit sikerült túllőnöm a célon: príma horgászat lett belőle!

A tegnap este mellett azonban nem mehetek el szótlanul, de nem is akarok róla sokat fecsegni. Maradjunk annyiban: Tomi névnapját kellően megünnepeltük, ám Margó kijelentette, most egy hétig nem szeretne keszeget sütni vacsorára. Pergettyűs Tomi erre ma reggel elment haza (nem, nem sértődött meg, csak érkezik a nyugdíj…)

sülthal.JPG

Ünnepi menü

Munka végeztével azon elmélkedtem, éppen ideje lenne leporolni a rezgőspicces pálcákat, kisebb horgokat kötni a nyáron használtak helyébe, aztán megpróbálni a móló végén: vajon ébredeznek-e már a pontyok? A víz öt fokos, tehát bizonyára ébredeznek és szélednek. Kissé erős délnyugati szél fújt még négy órakor, amikor hazaértem. Ez a fajta szél rendesen odavág a móló végéhez. Éppen ezért úgy döntöttem, majd sötétedéskor, a szél enyhülésével egy időben megyek ki. Addig pedig elő a sokgyűrűst, és lássuk csak: van-e még keszeg az öbölben?

Az első dobás egészen remekre sikeredett: közel fél kilós, már-már kapitális karikakeszeg igazolta le a csemege kukoricával csalizott horgot. Legkedvesebb botom, az öreg Slender Maxim, aminél jobb finom keszeges pálcát a mai napig nem alkottak, derekasan görnyedezett. Következő dobásra, nagyjából ismét az öböl közepén szinte azonnal újabb kapás! Méretre hasonló bodorka feszegette a felszerelést, és ekkor már tudtam, ma este a pontyfelderítő próbálkozás bizony elmarad…

karika1.JPG

Termetes karikakeszeg

bodri.JPG

Ez már koncér!

vöri1.JPG

Szépséges pirosszárnyú

peca.JPG

Az öreg Slender, és ami a végén volt...

Közhely lenne, ha azt mondanám: régen pecáztam ilyen jót. Már csak azért is, mert valóban régen horgásztam (leszámítva a tegnapelőtti első, vékonyan halas alkalmat), és ennyi, de különösen ilyen derekas keszegeket is régen fogtam. Jobbára karikák érkeztek, kevés, ám annál szebb bodorkák, és egy pirosszárnyú. Igazán népes seregük szemlézett előttem, én pedig egy-egy fotó erejéig paroláztam is velük.

bodri2.JPG

Pompás tavaszi bodorka

akadás.JPG

Kicsit elaludtam a kapást...

bodri3.JPG

keszegek.JPG

paptetű.JPG

Ez a durbincs odavágott a kukoricának (avagy: a kukoricázó vágó durbincs)

Majd elfelejtettem: fogtam egy tengerievő durbincsot is. Ez még nyáron sem gyakori eset, de most azért lényeges, mert ebből látható: ma fenék közelében, illetve fenéken tartózkodtak a keszegek. Tapasztalatom szerint ez ritkán van így, különösen az ilyen meleg, napsütéses délutánokon, amikor előszeretettel téblábolnak félvízen, vagy még feljebb.

Csak emlékeztetőül: a víz hőmérséklete elérte az  5 fokot, állása a 83 cm-t

portré2.JPG

Címkék: tavasz bodorka vörösszárnyú karikakeszeg 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr685123864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clogfly 2013.03.09. 18:13:31

Pontyozni voltam, igazi egyed-tükrösöket fogtam, jó párat. Tudod mit? Elcseréltem volna az egészet egy ilyen keszegezésre.

jójo 2013.03.09. 18:31:46

Látom a sült bodri volt a "menü" Kadarkával,és a kandalló melegével/fényével.Hangulatosra sikerült a tálalás, nem kevésbé a peca..:-)Azt a Lugas féle nedűt nem ismerem...gyanítom valami illatos muskotályos(?)....-:)
Most már szépen "csíp" a compó is girnyóra, a volt hínarasok környékén..).Sajnos a keszeg félék előbb rátalálnak..nagy sport a fárasztásuk.Jobb mint egy ponty küzdelme.
Grat a posztért, és a guszta tálalásért..

Willyfog67 2013.03.09. 19:09:22

@Clogfly: Ha igyekszünk a könyvvel, még esedékes lehet:-)

@jójo: Köszönjük!(mert ugye, a tálalás Tomit dícséri) Most már tényleg vigyáznom kell a bakikkal, mert avatott szemek is figyelnek :-) Bezony, azok ott bodrik egytől-egyig. Számunkra nincs vetélytársa ilyenkor. Légli Ottó Lugasa pedig egy fehér házasítás: 40% chardonnay mellé 40% rajnai rizling és 20% sauvignon blanc társul. Talán neked mondani sem kell, mindez hogy passzol a friss keszegsülthöz...
Nálunk még "alszanak" :-) a compók, de nem is baj, mert a téli keszegezők népes tábora bizonyára nem kímélné. Én általában május első napjaiban fogom meg a rendes évi első compómat, rakóssal, pontyozás közben ugyanott, ahol a fenti keszegeket fogtam. A compónál kedvesebb, úriasabb halat nem ismerek. Számomra ő a tekintetes úr..:-))

steveolson · steveolures.com 2013.03.09. 19:45:17

Sajnos az északin nem tudok olyan vitorláskikötőt ahová beengednének pecázni, pedig igen jó hírek jönnek keszegekről, sügérekről egyaránt. A csónak közt is lehet fogni, de inkább csak aprókat. Majd ha melegszik a víz lehet kiülök egyet matchezni én is, addig is nagyon várom a 30.-át!
Aztán sügérekre fel! :)

jójo 2013.03.09. 20:03:38

Igen a compó, vagy doktor hal nálam a sügérrel együtt tabu.Rezgő spiccessel időnként bele lehet találni már ilyenkor is ,de hál'-a magamnak, a csali inkognitóba tud maradni...:-)Ugyanakkor a haléhes társaság elmélyül a csonti/kukorica okozta gyors élményekbe.Csak a gilisztához nyúl.Abból is a "gané" fajta az igazi, mikor sárga trutyi freccsenik belőle feltűzéskor.Mind a két faj örök amnesztiát élvez nálam,a vágó durbincsal egyetemben-mert bizony Őkelme is egy fontos faj, mely semmi figyelmet nem kap.Ostoba horgászok,pedig a hátuk mögé vetik-mondván paptetű.

Fishraptor 2013.03.09. 21:20:30

Jó estét, kellemes időt a horgásztársaknak!
Jelentem nem csak a keszeg, de pontyok is esznek és nem csak a kicsik! :)

Willyfog67 2013.03.10. 07:45:00

@jójo: Felébresztetted az alvó compókat...:)
Valóban, a többség kukoricával keszegezik, kevesen csontival, de gilisztával - senki. No, hát ezért alszanak nálunk még a compók...:-))
A durbincs vagy paptetű, amit a régi halászok csak varsintának hívtak, egykor a süllő elsőrendű tápláléka volt a tóban. Az első állományritkulása az első peszticid mérgezés idejére tehető: ezután lett a küsz a süllő elsőrendű táplálékhala (Dr. Bíró Péter nyomán, majd 1987-88-ban a magam kutatásai eredményei is ezt igazolták). Örömteli, hogy újabban megint gyarapodik az állománya, a folyami gébbel együtt.

@Fishraptor: Mindig olyan szűkszavú vagy. Helyszín (GPS koordináták is jöhetnek), időpont, felszerelés, csali, zoknid színe, stb.):-))) Jelige: keresd a barna vizet!
A fenyvesi strandokon nyáron sincsenek többen, igaz, most nem napozni mennek oda.

horogasz 2013.03.10. 11:46:01

willy, ha még egy sültkeszeges képet beteszel, kiveszem a blogodat a könyvjelzőim közül.
és a cod igenis finom! ;)

horogasz 2013.03.10. 11:50:10

ja, és magyar betyárral kellett volna próbálkozni, akkor pontyot is fogtál volna... pancser!
így nem leszel idén csúcshorgász, édesapám. mindenesetre jó, hogy kiblogolod a zsákmányodat az utolsó keszegig, innentől számolni fogom! kb. három kilónál tartasz, csak jelzem. :))

fonyod 2013.03.10. 13:44:17

Lassan arra is fordulnak halászaink és lehúzzák a mólóközt, ha méltán népszerű főnökük -a balinkirály -olvassa a blogod.Ami tuti.:)
Az külön kiemelkedő gondolkodásra vall, hogy a halászhajóikat -angolna, busa- a két betelepített és irtani való halfajról nevezik el.
Ezért külön gratulálok.

horogasz 2013.03.10. 14:11:31

@fonyod: ez olyan, mint ahogy a tisza-tavon is jellemzően halevőkről elnevezett kikötők vannak. kormorán, albatrosz, delfin...
talán derzsen van egy tiszavirág, de a többi is csak neutrális név.
a vidra etetőanyagról ne is beszéljünk... :)

fonyod 2013.03.10. 14:19:23

@horogasz: Bizonyára vannak racionális okok.
Betelepített halas verziók:
1, Angolna-sok betű, nem elég festéktakarékos helyette az Amur a javasolt.
2, Sok betű kell, mert jutalékra dolgoznak. Ebben az esetben a Fehérbusa a javasolt.
Hazai halas variációk:
A Súlytásosküsz-Géb variáció javasolt.
Esetleg a Sün, de azt inkább szarjanak a halászok.

horogasz 2013.03.10. 14:42:11

@fonyod: azért horgászszempontból a legpraktikusabb az lett volna, ha paptetű-1 és paptetű-2 néven futnak a halászhajók...

godzikka 2013.03.11. 09:12:25

Megvolt az évad első pecája nekem is. 5 fehérhal felett már eredményesnek nyilvánítottam volna a horgászatot, ezért "sportjegyet" váltottam a közeli Háziréti tározóra. A sportjeggyel nagyot hibáztam. Az első 16 dobásból 13 halat fogtam, sorrendben bodorka, karika, 5 dévér, 2 ponty, dévér, 1 ponty, dévér, kárász sorrendben.
Módszer: 1 botos light feeder, duplahurkos szerelék 14-es előkével, 16-os horog pinkivel és csontival. Soha nem volt még csak megközelítőleg sem ilyen szezonkezdetem. Halat el nem vihettem, de még a telefonom is lemerült, úgyhogy csak az agyam dokumentálta az eseményeket, miközben ott dobolt a fejemben a sűrűn irdalt keszeges kép, és a karácsonyi halászlé recept a blogról. Fura érzés volt...

jójo 2013.03.11. 21:16:10

@Willyfog67:
A folyami géb felszaporodása is várható a Balatonon. Az angolna állomány gyérülése, sajnos kedvez a gébnek,ahogy a sügérnek és a durbincsnak is,de ez jó...:-)

Willyfog67 2013.03.11. 21:32:47

@horogasz: Március van. Sült harcsás képet most mégsem tehetek fel...:)

@fonyod: Ma lehorgásztam a helyedet. Felesleges lejönnöd, halat nem hagytam. Ehhez a melóhoz feleslegesek a halászok! :-)

@godzikka: Pedig vasárnap is nagyon jól ment a keszeg, de hát te Házirétre mentél, így lemaradtál a sűrűn irdalt sült keszegről is :-)
A pecádhoz gratulálok, idén sok halat fogunk itt a Balatonon is.

@jójo: Felénk már most rengeteg géb van. A folyami-féle talán veszélytelen a biotópra nézve, a süllőnek viszont kifejezetten jó táplálék.

godzikka 2013.03.15. 15:34:37

Hát, sajnos nem volt nehéz a választás Házirét és Balaton között. Előbbi 5km, utóbbi 165km háztól házig, ami anyagilag komoly különbség. Balaton akkor esélyes, ha legalább egy éjszakát tudunk tölteni a nyaralóban. Remélem, hogy az élőben átadott tudást is legalább annyira tudom majd hasznosítani, mint amennyit a blogon, és a peca.hu portálon ill. írott horgászsajtóban megjelent írásaidban foglaltakat.

Tengerre rakós! ;)

Willyfog67 2013.03.15. 19:02:58

@godzikka: Ne túlozz! Egyszerű játék ez, akár a póker. Szerencse is kell hozzá, olykor jó megérzés, és néha blöffölni sem árt - mármint a halak felé.
Úgy biza'! Tengerre rakós!
Már alig várom!