Befellegzik a természetes vízi halászatnak?

nyitó.JPG

A mai napon szerettem volna befejezni a kormoránokat képletesen terítékre tevő írásomat, de már látom, nem fog sikerülni. Így arra még várni kell egy kicsit, na de ami hír, időszerű hír, remek hír, csodálatos hír – gondolhatjuk joggal –, nos az nem tűr halasztást. Igaz, részben már belefolytunk ebbe a témába az előző poszt kommentjeiben, ám jobbnak látom, ha külön kerül terítékre mindez.

A hír egyébként nem volt más, mint Dr. Semjén Zsolt kissé meglepő bejelentése a FEHOVA megnyitóján. A hivatkozott beszéd a MOHOSZ oldalán található, ám itt most majdnem teljes egészében, a lényeget tekintve mindenképpen egészében olvashatóvá teszem.

„…Azt gondolom, hogy eljött az ideje annak, hogy a több mint 300 ezer horgász, a 60 ezres létszámú magyar vadásztársadalom együttműködjön és ez mind a kettőnknek, értékeinek és érdekeinek a megjelenítését és hatékonyabb képviseletét teszi lehetővé, nem beszélve arról, hogy nagyon sok vadász horgászik, és sok horgász vadászik. Megjegyzem, hogy ez már családtagokkal együtt közöl kétmilliós tábort jelent, amit nyilván nem hagyhat figyelmen kívül senki. Anélkül, hogy horgászvizekre kalózkodnék, fontosnak érzem azt, hogy készül az új - mondjuk úgy, hogy - horgászati törvény. És itt is szembe kell nézni azzal - amit én lelkesen támogatok -, hogy a természetes vizeknek alapvetően horgászkezelésben kell lenniük. Fontosak a magyar halászati hagyományok, de a természetes vizeknek, a prioritásának a horgászatnak kell, hogy legyen, ami több százezer embernek a kikapcsolódása, pihenését jelenti. A halászat olyan típusú lehet, ami a horgász szempontok érvényesítését jelenti, tehát egyfajta szelektív halászat, nem pedig egy ipari jellegű tevékenység. Nyilvánvaló, hogy az élet változása következtében a haltermelésnek a haltermelő halastavakra kell helyeződnie. A természetes vizeken pedig a horgászok szempontjának kell érvényesülni, első, másod és harmadsorban…"

0005.JPG

Első olvasatra valóban remek a hír. Másodjára is, de néhány apró részletet érdemes jobban megvizsgálnunk. Egyébként olyan érzetem van, ámbár lehet, tévedek, hogy mintha ilyesmi, vagy ehhez hasonló nyilatkozatot már hallottam volna korábban is.

A FEHOVA nagy esemény, illik hatásos módon megnyitni, ez kétségtelen. Tehát, a megnyitó csillagos ötösre sikeredett, és ahogy hallom, maga a kiállítás is sikeres (sajnos 15 év óta először nem jutottam fel…). Ez nagyon örvendetes önmagában is.

A kétmilliós tábor felemlegetése viszont némi aggodalmat keltett bennem. Pedig nem kellene; valóban sok család, nagyon sok egyén érintett a horgászat kapcsán, márpedig ennyi ember érdekének kiszolgálása fontos feladat kell, hogy legyen hazánk vezetőitől. De ha arra tekintünk, hogy ennyi ember szavazata esetleg mit ér a jó tett fejében, máris aggodalmassá válhat a bejelentés. No persze nem azért, mert esetleg megvalósul.

Az is kérdés, mit értünk horgászkezelés alatt. Mert érthetünk például egy horgászegyesületet is, ahol, mint vízkezelők, vannak kifejezetten jó példák előttünk. Lásd Maconka, és lásd – hogy kicsit lokálpatrióta legyek – Deseda. De lehet egy szövetség is vízkezelő, és ne felejtsük: akár egy Kht., vagy egy Kft. is lehet vízkezelő. Sőt, egy halászati kft által létrehozott horgászegyesület is navigálhat vizet, amivel látszólag kihúztuk a probléma méregfogát: elvégre nem egy halászati érdekeltségű cég a joggyakorló…, ellenben vezetője lehet hű barát, haver, kedvezményezett, akár hosszú évekig is.

0003.JPG

Az előre nem látszik, hogy a MOHOSZ vajon milyen szerepet kaphat mindebben. De az látszik, hiszen meg lett említve, és nem véletlenül: olyan típusú halászat, ami a horgászat érdekeit szolgálja (márpedig ilyen a szelektív halászat, ahogy olvashattuk is), továbbra is fennmaradhat. Lássuk csak: mindez a nagy folyóinkat nem érinti, tehát az ott horgászók elméletileg fellélegezhetnek. Ám a Balaton esetében ez nem így van, azaz a Balaton ezzel a bejelentéssel – hangsúlyozom, az én olvasatom szerint – ezen a téren semmit sem nyer. Hogy ez helyes vagy helytelen, nézőpont kérdése. Szerintem a busát igenis halászni kell, de el tudom képzelni, hogy ezt mi, horgászok is ellenőrizhetjük majd a jövőben.

Láthattuk az állami földterületek pályáztatása során felmerült anomáliákat. Remélem, természetes vizeink egyes szakaszainak, vagy netán a teljes területeinek jövőbeni pályáztatása során ahhoz hasonlókat nem kell meglátnunk…

0006.JPG

És engedjétek meg, hogy végezetül ismét visszakanyarodjak az e havi Pontyvilághoz. Tudom, megint sánta lesz majd az összefüggés, de legalább előbb utol lehet érni!

Tehát van ott egy másik cikk is, ami szót érdemel. Orbán István írásáról van szó, amiben egy kapitális ponty öregkori életútjának két állomását eleveníti fel. A nagy halat ő még az RSD-n fogta meg, majd nem sokkal később már a lajosmizsei horgászparadicsomban tűnt fel, mint helyi lakos. Az, hogy ehhez mit szól az öreg hal, elég lenne csak egy nyugdíjas otthonba „erőszakkal” betoloncolt nagymamát vagy nagypapát megkérdezni, de a lényeg nem a hal komfortérzetén van. Sokkal súlyosabb és szomorúbb jelenség az, amiről Orbán István ír a lapban, magára vállalva a bojlis horgásztársadalom jelentős részének az utálatát. Én írása előtt csak megemelni tudom a kalapomat, és szomorúan gondolok azokra a balatoni pontyokra, „akik” most valamilyen kis pocsolyában tengetik utolsó éveiket, és semmi reményt nem látok arra, hogy még a Balatonban élő öreg társaik előbb-utóbb nem követik őket. Lehet szabályokat hozni, szigorúan ellenőrizni, ami örvendetes, de ha csak néhány kutya marad is a vízparton, azokból sosem lesz szalonna.

Hát ezért vannak kétségeim a csodás, jó, remek hír hallatán.   

Koli ezt írta nemrég egy kommentjében, itt a Pelsológián:  „…tartsd is távol magad a politikától, de egy hozzászóló sokkal több mindent megengedhet magának, mint a szerkesztő :-)…”.

Ezennel visszaéltem ezzel a jogkörömmel, amiért elnézést kérek mindenkitől! :-)

Fotók: Szita László (vagy ha úgy jobban ismerős: Tiszalaci :-)

0007.JPG

Címkék: halászat 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr995085132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kenyeres László 2013.02.17. 16:13:27

Érdekes gondolatok... :-)

horogasz 2013.02.17. 16:58:31

utoljára akkor hallottam azt, hogy "nem lehet figyelmen kívül hagyni" egy ekkora horgásztábort, amikor 2002-es választások előtt a mahor (szerintem teljes tájékozatlanságból kifolyólag) valamiféle együttműködést kötött egy budapesti, amúgy erősen miép-közelinek számító rádióval, melyen futott egy horgászműsor, ahol jelenésük volt a mahoros szerzőknek.
ott kezdte úgy a kérdező, abszolút irreleváns módon, hogy 300 ezer horgász és a családtagok már jelentős tényező, amit a választások előtt nem lehet figyelmen kívül hagyni...

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.02.17. 18:17:02

Jogkör? Visszaélés? Semmi esetre sem. A blog írója határozza meg, hogy az oldalának milyen arculatot ad, és hogy meddig mer elmenni. Az olvasó pedig élhet azzal jogával, hogy olvassa az adott forrást, vagy ne adj isten elhatárolódik tőle. Lehet vitatkozni és lehet helyeselni is. Hol itt a gond? Nincs unalmasabb és siralmasabb dolog SZÁMOMRA!!!, mint amikor egy horgász blogon csak horgászatról van szó. :-) Látok én elég halat a Dráván, ki akar még az otthonában is halakat nézni!? :-) Jó néha átlőni egy bizonyos határt és élvezetes néha a nagymenőkbe is belekötni. Adok-kapok. Kell az néha. A végén még egy szent blogot csinálsz. :-) ui: Sajnos ezen bejegyzés aktív tartalmához megint nem tudok hozzászólni :-)

Koli 2013.02.17. 18:22:38

300 ezer ember és a családtagjaik már tényező.
De ezzel nem lehet választást nyerni.

A horgászat olyan marginális, hogy nem fogok rájuk szavazni, ha huszadikán már nem telik kenyérre a 47 ezer HUF-ból...

Húú, de csúnyán demagóg voltam, de remélem a lényeg megfogható volt...

Willyfog67 2013.02.17. 18:23:48

@AtyafiPeca: Ez a szent dolog teccik. Kérdezd csak meg Balázst, miért...:-))) (vagy: gondolj a képre, ami a hátoldalon lesz...:)

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.02.17. 18:32:05

SzentHáromság :-)
Ha már a szent szóba került...
atyafipeca.wordpress.com/2012/09/03/szent-lodorges-2/
Kiváló írás Hamvastól...

zsolt68 · www.radioszokol.hu 2013.02.18. 08:35:11

Nem szeretem a Semjént!
De ettől ebben a kérdésben igazat adok neki!
Én ,mi úgy gondoljuk ,hogy a Balatoni halászokat át kell képezni halőrökké és akkor majd Ők vigyáznak a bojlis halakra...
Képzeljétek el hogy ha a Balaton igazi, kiemelt horgászvíz lehetne.. Ki lenne tolva a szezon jönnének a horgászok az egész világból..Utópia?

godzikka 2013.02.18. 10:12:46

Szia Willy,

Az megelőző, és a mostani poszt alapján végiggondolva arra jutottam, hogy igazából teljesen mindegy a halász-horgász összevetés általános alapon.
Mind2 táborban akadnak olyanok, akiknek a víz, és a természet szeretete erősebb a zsákmány iránti feltétlen vágynál. Ez persze halász oldalról kicsit értelmezhetetlen, hiszen "hobbihalász" tudtommal nincs, de biztos van köztük nem kevés olyan, akinek a fenntartahtóság legalább olyan fontos (sőt fontosabb), mint az aznapi fogás.
A horgászok is könnyen elfogadnák az olyan halászatot (most inkább a Dunáról beszélek), ahol nem a halkitermelés a lényeg (a villany nem szelektál).
És fordítva, a horgászat esetében is a 200 literes hűtőláda töltögető, meg a 20+ os pontylopókat is meg kellene fékezni.
Ha lesz új halászati tv. (ne feledjük, politikus nyilaktozott), én attól azt várom, hogy ésszerűség alapján szülessen. Nem lehet cél szakmák/megélhetések kiírtása, de cél legyen a mértékletesség, és a szigorú ellenőrzés, valamint a komoly retorzió.
Horgász oldalról pl. semmi bajom nem lenne az unalomig ismételt (és Pásztor Istvántól kölcsönzött) 3+2 helyett a 2+1-gyel.

Olvadjon (a jég, és a 200 literes hűtőláda is :) )

Tibitango 2013.02.18. 11:34:16

Tudjátok Híveim, ez a HALÁLOM, hiszem ha látom, vagy, ha inkább érzem, hogy többször görbül a bot. Sajnos nem utoljára mondott nagyot egy politikus, dehát ezen a kiállításon melyik horgász nem mondott nagyot a fogásairól.Ezek már csak ilyen dolgok.Aki akarja elhiszi, de az menjen inkább a politikussal együtt templomba. Sajnos a fő problêma, hogy a politika hálója hálózza be már a tavainkat , folyóinkat is. Most már csak a halaknak kellene egy kis fejtágító, hogy jobb kedvük legyen a választások előtt és több kapással tartsák lázban a horgászokat,de hát legalább addig is míg nincs rájuk befolyással a politika Ők lubickolhatnak a vízben, adott esetben határok nélkül.

steveolson · steveolures.com 2013.02.18. 13:46:50

@zsolt68: "Jönnének a horgászok az egész világból!"

Hová? Ahhoz több parti, és csónakos hely is kellene!
Néha úgy érzem már így is túl sokan vagyunk erre a vízre!

Fishraptor 2013.02.18. 20:28:45

Jó estét!
A FEHOVÁ-n meg akartam kérdezni egy-két dologról a vezért , de mindig annyira elfoglalt volt, hogy menekült előlem, pedig többször is vissza mentem és vártam is!
A marketinges csajok viszont szívesen segítettek, de a semmi kézzel foghatót nem mondtak, ott is ez hallottam csak!
www.balatonihalgazdalkodas.hu/aktualitasok2?news_id=1020

Willyfog67 2013.02.18. 20:51:33

@Fishraptor:
Jó estét! :)
Nem csodálom, hogy menekült előled. Nem szívesen kapnék pofont tőled, ezt el kell ismernem...:-)))
Na, de hogy a marketinges csajoktól semmi kézzel foghatót nem kaptál, ez egyenesen felháborító...:-))))
Remélem egészségileg minden rendben veled, most én kezdek a nyomdokodba lépkedni...:-( Kolbászfesztivál meg ilyen finomságok.

Fishraptor 2013.02.19. 05:41:05

Nem írok semmit, mert olvassák! :)
Zsolti vigyázz, mert nem játék!
Le akartam menni, de közbe jött egy két dolog, pedig jó lett volna beszélgetni! :)

Willyfog67 2013.02.19. 19:29:09

@Fishraptor:
"...Nem írok semmit, mert olvassák! :)..."
Tibi, nálam ez lett a nap szólása!! Én is majd csak akkor írok, ha nem olvassátok:-)))

nenono 2013.02.20. 07:52:36

@Willyfog67:

Te inkább írjál mint beszélj! Én meg majd jól nem olvasom el. :))

Üdv. a messzi Balatoninnensővégről!

Willyfog67 2013.02.20. 19:43:42

@nenono:

Nénó bácsi, örülök hogy jelentkeztél, légy szíves gyakrabban gyere, és számolj be a stráfosokkal való találkáidról!

Üdv: a közeli Balatonderékról :-)

Betti2B · http://bojli.blog.hu 2013.02.21. 19:39:28

Kedves Mindenki
A Pontyvilágban megjelent Orbán István szószedet, valóban sajnálatos ügyről született.
Egyet is értettem vele, egészen addig a részig, amíg ő nem kezdte el számon kérni azokat a horgászokat, akik lopott hallal fényképezkednek.
Elég életszerű, hogy pl. egy 18 éves suhanc kimegy a spanokkal dobálgatni egy közeli tóhoz, fog egy 10 kilós pontyot, és azért nem fényképezkedik le a hallal, mert az lopott??
És tegyük fel én elmegyek horgászni egy olyan tóra, ami nem két éve lett ásva, hanem mondjuk 10 éve (ez mennyivel jobb mintha két éve lett volna???), hogyan győződjek meg róla, hogy a tóban fogott 6.5 kilós kilós koit úgy lopták/lopatták oda, vagy esetleg ott nevelkedett?

Dokia 2013.02.21. 20:52:11

Sziasztok!

Említett politikus, amikor magas vadászrangba emelkedett, szintén fontos beszédet intézett, csak írásos formában, az egyik vadászfolyóiratban. Azt mondta, hogy a szalonka vadászatának tilalmát meg kell szüntetni. Én nagyon vártam mikor mehetek újra talán kedvencnek mondható vadászataimra. Na ki találja ki mi történt az elmúlt pár évben az ügyben?

Dokia

Willyfog67 2013.02.21. 21:03:23

@Dokia: Igen, a néhány ezerre tehető, lelkes magyar szalonkavadász csoportosulás okolható hosszúcsőrű kis madarunk megfogyatkozásáért... Különösen, hogy nálunk tilos a klopfolás, és csak a kora tavaszi, bő egy hónapban van rá lehetőség vadászni.
Még szerencse, hogy az olaszoknál abszolút védett...:-((
Én egyébként a szarkát is védetté tenném, ahogy itt a szigetünkön bizony védett Kázmér és évről-évre felcseperedő családja, na de amikor már a harmadik fűzőtűmet lopja el az öreg tollas betyár...:)

Dokia 2013.02.21. 21:11:35

@Willyfog67: Látom teljesen képben vagy! Nekem nagy veszteség volt a tiltás, főleg mert én betartom :-) és csak azért emlegettem fel, az esetet, hogy ha véletlenül halászat ügyben a vártnál szerényebb változások történnének, ne törjön ránk a csalódott csodálkozás.

horogasz 2013.02.21. 23:03:03

@bojliteszter: az említett cikk szerzője, mintha eleve a műtavas horgászatot támadná, nem is csak az ott fogott halakról készült fotókat.
az ingerültség érhető, elvégre egy szép halát látta viszont egy pocsolyában.
ám a fogalmak nem tisztázása veszélyes útra visz. például mi az a műtó, ezt elég nehéz meghatározni. aztán nem is kell "műtónak" (mondjuk két éve ásott pocsolyának) lenni ahhoz, hogy lopott halat tegyen bele a gazda - volt erről nagy port felvert hír pár éve.
aztán egyáltalán nem biztos, hogy "lopott" hal kerül egy vízbe - ugyanis még ma is vannak jelentős vizek, ahol nem szabályozzák az elvihető maximális méretet; ha ilyen helyről kerül ki egy kapitális ponty, az nem lopott, inkább "áttelepített".
megint más a helyzet, ha a horgászrend valóban védi a nagyhalat, ami nem elvihető. ha ennek ellenére kikerül a vízből, na az már lopás. de már az előrelépés lenne, ha ilyen esetekben eljárhatna a hatóság.
műtavakra igény van, nagyhalakra igény van, legálisan beszerezhető viszont kevés van. a gazdának kéne garantálnia, hogy a tavában csak tiszta eredetű példányokat tart.

egyszerűen azt kell látni, hogy nem járhat mindenki élővízre.