Csúcshorgász lettem

17,6-8.JPG

Na de hogy! Eleve érdemtelennek tartom ezt a titulust, hiszen még a képzeletbeli dobogóra sem sikerült felkapaszkodnom. Kissé csalódott is vagyok emiatt, sőt, szégyellem a történteket, elvégre egy minimális bronzérem igazán teljesíthető lett volna ebben a harmatgyenge mezőnyben. De nem. Elbaltáztam. Nem tudtam élni a hazai pálya előnyével, legalábbis úgy, ahogyan azt csapattársaim elvárták volna. Ám most, lévén még odébb a balatoni szezonkezdet, ígérem: idén a valódi csúcshorgász címre török…

Mint rendesen, idén is terveztem, hogy eljutok Gödöllőre, a halászati szakember találkozóra, amiről tavaly már tudósított a Pelsológia. Részben az ilyenkor szokásos szakmai tartalom meghallgatása, részben pedig a távoli kollégákkal való személyes találkozás ritka lehetősége miatt. Sajnos, ez most több okból kifolyólag meghiúsult, így csak PDF-könyv alakban értesülhettem az ott elhangzottakról.

Az előadások között – ismerve az előzetes programot – kifejezetten érdekelt volna Füstös Gábor, a BHNPZRt. vezérigazgatójának előadása, amiben a balatoni horgász-halász fogásokat vetette össze, és megtudhattuk, hogy idén sem emelkednek a jegyárak, telepítési kötelezettségeiknek eleget tettek, valamint jelentős eredményeket sikerült elérniük a halőrzés területén. Csupa-csupa jó hír, hiszen a mai világban tényleg példa nélküli, hogy – mivel rekreációs tevékenységről lévén szó – nem kell többet fizetnünk a horgászati lehetőségért. A halőrzés színvonalának emelkedését még Vak Bottyán is láthatná, ha a Balatonon horgászna, és tényleg vak, aki nem veszi észre a változásokat. Továbbá az sem meglepő, ha a fogási adatokra tekintünk, hogy mi, horgászok lényegesen több halat fogunk, mint a halászok, ámbár én nagyon örülnék, ha már végre egyszer a halászok lepipálnának bennünket, természetesen busahúsban számolva.

És itt, a horgászfogási adatok között lett megemlítve néhány csúcshorgász, akik tavalyi halfogási eredményük alapján (a fogási naplóba beírt adatokról van szó!) bekerülhettek ebbe a dicsőséges mezőnybe. Igaz, csak monogrammal voltak jelölve, miszerint xy például Akaliban három és valahány mázsányi fogásával győzedelmeskedett, yx Alsóörsről majd három mázsát, xyz Márián pedig több mint kettő mázsát szákolt, majd következett SzZs Fonyódról, 170 kg-os fogásával. Lehet, hogy a nevek monogramjainál és a helyszínek megjelölésnél tévedek, de a teljes hitelesség kedvéért most nem lapozom fel ismét a beszámoló kivonatát.

Nos, mivel már nem emlékeztem, hogy mennyi halat is rejtett a tavalyi fogási naplóm, ezért először csak gyanakodtam, hogy az az SzZs, Fonyódról talán én lennék. Persze, lehet akár Szabó Zsigmond vagy Szép Zsófi is az illető, ám személyes megerősítést kaptam, hogy bizony énrólam van szó.

De vajon miért lettünk felemlegetve?

Kétségtelenül azért, hogy ezzel is lehessen igazolni azt, hogy egyesek – kihasználva az éves fogási kvóta hiányát – milyen pofátlan módon rabolják ki a Balaton halállományát a nagy többség elől. A Balaton melléki településeken könnyen beazonosíthatóak ezek a monogramos személyek, lehet majd őket okolni, ha a kvótarendszer mégis bevezetésre kerül. Éppen ma járt nálunk a lakatos, rács került az ablakokra, holnap jön az üveges, és törésmentesre cseréljük a nyílászárókat, ráadásul néhány napja már napközben is kulcsra zárom a lakást… Szóval, félretéve a tréfát, valóban elfogadható indokok lettünk, de mindezt nyugodtan megtehette volna a vezérigazgató úr akár a monogramok nélkül is, pusztán a számokkal példálózva.

905_0587.JPG

905_0544.JPG

905_0539.JPG

905_0537.JPG

217_1712.JPG

215_1595.JPG

904_0455.JPG

Azonban, legyen ez tényleg mellékes dolog. Nézzük csak a tényszerű számokat. Mi sok és mi kevés? Vagy más aspektusból megközelítve: mi igaz és mi hamis?

Ahogy legfentebb említettem, én teljesen érdemtelenül kaptam meg a 2012. évi csúcshorgász címet, több ok miatt is. Valószínűnek tartom, hogy ezek az eredmények a fogási naplók nagyon alacsony szintű feldolgozottságának állapotát tükrözik, ugyanis biztosan állíthatom, hogy csak a közvetlen környezetemben horgászók tízes csúcslistájába sem biztos, hogy beférnék. Mondjuk, egy kétszáz méteres körön belül. Tehát gyanítom, ahogy teljesedik majd a naplók feldolgozottsága, úgy szorulok mind hátrébb a ranglistán, mert arra ugye gondolni sem merek, hogy esetleg azok a naplók elvesztek, elfelejtődtek leadódni, netán, a tinta fogyott ki a tollból év közben, a későbbi csúcslistát befolyásoló, döntő pillanatokban.

Továbbá az sem biztos, hogy valójában annyi halat fogtam az elmúlt évben, mint amennyit a fogási naplóm tartalmazott. Őszintén bevallom, nincs az eltérésről „feketén” vezetett kis magánnaplóm, így ennek az eltérésnek a pontos mértékét sem tudom megmondani. Néhány dolog azonban egészen biztos.

Nézzünk egy esetet. Aznap csónakból horgásztam, és három pontyot fogtam. A halakat pontyzsákba tettem, annak rendje-módja szerint azonnal bevéstem őket a naplóba. Aztán kikötés után készítettünk róluk néhány fotót, majd a legnagyobbat útjára engedtem. Azaz, ez a hal elszámolásra került mind a hat kilójával, ugyanakkor feltehetőleg jelen pillanatban is a Balaton halállományát gyarapítja, több hasonló körülmények között, naplóba került társával egyetemben. Mi ebből a tanulság? Elsősorban az, hogyha valaki vissza akarja engedni az általa fogott halat, tegye meg azonnal, és akkor nem kell beírnia a fogási naplóba. Ehhez igazodhatnék én is, ez igaz. További megoldási lehetőség lehetne a fogási napló ez irányú továbbfejlesztése, na de az adminisztrációs feladataink így is éppen elég sokrétűek, ne bonyolítsuk még ezzel is a végtelen egyszerű horgászatot. Az más kérdés, vajon hány bejegyzés lenne a balatoni fogási napló „megfogta, de a mérlegelés és fotózás után elengedte” című rovatában…

903_0344.JPG

233_3377.JPG

233_3379.JPG

235_3507.JPG

233_3367.JPG

235_3518.JPG

233_3383.JPG

Végül, ha a tényszerűséget nézem, bizony annál a 170 kiló halnál azért lényegesen többet fogtam. Azok a halak, amelyek azonnal visszakerültek a vízbe, a fogási naplóba természetesen nem lettek bejegyezve. Az elmúlt évben több süllőt engedtem vissza, mint amennyit elhoztam; a keszegfélék és pontyok többségét, a compók mindegyikét visszaengedtem, és a több csukából is csak egy került végül az asztalunkra. De mivel ezt igazolni nem tudom, marad a papíron elszámolt eredmény…

A szomorú mindössze ebben csak az, hogy ezek az adatok azt sugallhatják: ugyan már, ennyi halat nem lehet elfogyasztani, ezek biztosan eladták, ebből élnek, stb. És az is szomorú, hogy bizonyosan van is ilyen horgász a Balatonon. Ám nem biztos, hogy annak a fogási naplója tíz kiló halnál többet tartalmazott az év végi összesítéskor, de ez már más kérdés.

Sokak szerint minden statisztika annyit ér, amennyi belőle az üzletre fordítható. A kérdés esetünkben csak az, hogy kinek mi számít üzletnek…

217_1704.JPG       

   

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr155062882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fonyod 2013.02.05. 09:17:57

Máshol is olvasva Füstös Úr értekezését levonható a következtetés, hogy egy kis stílű, bosszúálló fasz.
Üdv
Varga Zoltán

godzikka 2013.02.05. 10:04:59

Szia Willy,

Szerintem aki valamennyire ismer, tudja hogy milyen horgász vagy. Sajnálom, hogy a képernyőn nekem korábban kifejezetten szimpatikus igazgató úr ilyen piti lépésre szánta el magát.

zsohigaby · http://www.balatonhorgasz.hu/ 2013.02.05. 16:40:38

Hol a kupa, érem, oklevél, ingyenes 2013as engedély, egyéb értékes jutalom, hogy ilyen becsületesen horgásztál a 2012es évben? :D

De ugye tudjuk, hogy van hal a Balatonban, így lehet mégsem akkora tudomány halat fogni :S

csikar20 2013.02.05. 19:22:23

www.balatonihalgazdalkodas.hu/aktualitasok2?news_id=998
Szia Itt a válasz miért is lett a kiemelés (mondjuk név szerint)!
Lesz itt kvóta nem is sokára, (hiszen már elkezdödött,10Kg.feletti tilalom) viszont ha megmagyarázzák,hogy miért van rá szükség nem a halászat a hibás hanem a kapzsi horgász!Csak értünk cselekednek!

Willyfog67 2013.02.05. 19:54:36

@fonyod: sárga lap felmutatva. A következő után jön a piros. Irgum-burgum!

@zsohigaby: állítólag március végén, április elején lesz az átadó ünnepség valahol a Káli-medence peremén...:-))))

@csikar20: Marcsit imádom, egy tüneményes, nagyon kedves teremtés, simán rákérdezett arra, amit mindenki tud. Egyébként a halászat elsősorban busát és angolnát, másodsorban keszeget halászik, a vendéglátós hivatalos úton be sem tudna szerezni annyi eredeti, balatoni süllőt, amennyire igény van.

fonyod 2013.02.05. 19:57:57

Igaz is. Módosítok.,,Máshol is olvasva F.G Siófoki nem szakmunkás értekezését ... a többi stimmel.
Egyébként meg nem szartam be.(És tudod, hogy értem)

jójo 2013.02.06. 08:49:26

Willyfog.
Gratulálok! Csúcshorgász "lettél"
F.G. elkezdett felépíteni valamit,amit sikerült ezzel a ranglistával lerombolni.Mindenesetre bizalmatlanságot ébreszteni jó volt .Az információ közlés tartalmát ugyan nem ismerem,de vélelmezhetően-a feldolgozottságra is gondolva- elég hiányos.Vajon hány nap horgászatot takarnak a "csúcs" fogások?-az üres fogási naplókkal mi a helyzet. Volna még itt kérdés bőven.
A kvótás rendszer még hamisabb fogási tartalmat fog tükrözni.Erről mindig az autópályára váltható matrica jut eszembe.Az éves megváltással 365 napot közlekedhetek az úton,de vajon teszem?

horogasz 2013.02.06. 12:05:16

szerintem csak irigy :))

de most tényleg. jó lenne tudni a pontos kontextust, mert ha valóban kapcsolható hozzá a fentebb belinkelt közlemény is, akkor tényleg övön aluli a dolog.

két észrevételem volna:
- kérdés, hogy a balatoni rend felülírhatja-e azt az általános szabályt, hogy a horgász azt csinál a (szabályosan) fogott (megengedett mennyiségű) halával, amit akar. én támogatnám, hogy ne lehessen eladni vendéglőknek, vagy ha igen, akkor korlátozottan, de még jobb lenne egy általános tiltás, amire persze nem lenne szükség, ha kisebb lenne az elvihető kvóta, mert akkor azt a keveset mindenki megtartaná magának. ezek persze csak elvek. hiszen a szociális alapon horgászókat nem veszi figyelembe a rendszer, ami viszont - sajnos - meglévő probléma.

- a másik felvetés is elvi alapú. kérdés, hogy mennyire hitelesen hangzik a haleladhatóság tilalma attól az embertől, aki egy mahoros cikkében (vagy saját könyvében) térdig gázol a többkilós, kapitális süllőkben - szó szerint, az egyik képen legalább 20 süllő van körülötte. mindegyik ívás előtti, hasas, kidudorodó ivarnyílással. ez még a c&r előtti időkben volt, és feltehetően nem ették meg mind azt a sok halat.

arról meg, hogy Sz.Zs. csúcshorgász lenne, már ne is beszéljünk... :)))

Willyfog67 2013.02.06. 12:49:35

@fonyod: Könnyű volt neked, egész nap otthon tartózkodtál. Ellenben én jártam úgy, hogy Sába kutyám ott feküdt a mellékhelyiség ajtaja előtt, és hiába noszogattam, nem ment odébb. Sába berni pásztor volt, nem palotapincsi. Át kellett lépnem...:-)))

@jójo: A gratulációt nem fogadom el, elvégre érdemtelenül kaptam. Horogasz jól meg is mondta a végén.... :-)))

charon24 2013.02.06. 13:01:14

te horogasz, komolyan mondom - azaz: írom - egyszer tutira kihúzod valakinél a gyufát b@kker... és nem a willyre gondoltam most :)
egyébként: igen, emlékszem én is, sőt, olvastam a könyveit is, nahát, abban vannak aztán csudaklassz fotók. biztosan, mint amikor dr H. A. írásaiban is éppen pont úgy alakult, hogy éjfél előtt fél órával, mivel már bilincsen volt az aznapra engedélyezett három süllő, a nagy fárasztásban alaposan összekócolódott szerelék rendbetételével foglalkozott, meg a "kosztos vaskók" elkészítésével, persze; aztán hipp-hopp, éjfél múlt, arra eszmélt, és lehetett bevetni újra, hogy ismét bilincsre kerülhessen a három újabb "kékfarkú"

csak, hogy a posztra vonatkozóan is írjak valamit: igazán okádék egy dolog volt, ez a monogramosítás. éppen a füstöstől bakker, hát komolyan mondom, nem hiszem, hogy ennyi esze lenne csak. persze, lehet. de akkor vegye körbe magát okosakkal, és neki nem is kell gondolkoznia, ugye. erre az újonnan felvett aszpiusz is gondolhatott volna - bár, mivel egyáltalán nem vagyok tisztában az ottani, mármint a cégnél fennálló erőviszonyokkal -, mint marketinges szakember (ahogy hallottam még a nyáron).

fonyod 2013.02.06. 13:09:10

Aspius csak villámhárító,előre tolt helyőrség,...(nem írom ki mert moderálnak) , mint ahogy az F.G. által kívánt ,,bölcsek tanácsa,, is az lett volna.

charon24 2013.02.06. 13:24:58

az "előre tolt helyőrségről" nekem most hirtelen egy Rejtő könyv ugrott be... aztán gondoljon mindenki, amire akar ;-)
amúgy meg, ha már b@ssza a begyem, csak leírom: efgé úr elébb volt a tiszai szennyezés után a kormánybiztos jobbkeze, mindenese, most meg a magyar tengeren tesz (tenne...?!) rendet. évekkel ezelőtti első és tavaly előtti utolsó személyes találkozásunk alkalmával ugyanaz a vélemény formálódott meg benne. milyen jó, hogy mégsem lettünk kollégák, b@kker... sok híja nem volt pedig.

fonyod 2013.02.06. 13:33:11

,,mégsem lettünk kollégégák,,
Azért a sorsnak vannak a társadalomra kedvező fintorai is.

Willyfog67 2013.02.06. 13:34:54

Uraim.
Ha kérhetném, a játékkal foglalkozzanak, ne egymással, mert lefújom a mérkőzést. A kisebb szabálytalankodások elmennek, de kíméljük egymást, különösen a távolról indított becsúszó szerelésekre vigyázzunk.
(a játékvezető)

fonyod 2013.02.06. 13:40:11

@Willyfog67: Akkor írjál a pelletes fekete hatásosságáról a Balatonon, az majd nem kavar vihart :)

charon24 2013.02.06. 13:43:43

@fonyod: köszi, igazán megtisztelő a véleményed...

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Koli 2013.02.06. 14:38:30

Nem ismerem Füstös urat személyesen, de azt hiszem, nem is sokat veszítettem ezzel..
Ez a megnyilatkozása pitiáner és hatásvadász volt.

A legszemetebb hozzállás, amikor nagy nyilvánosság előtt elhangzik valami, ami nem is gaz, hanem csúsztatás (és rávilágít a horgászrendben lévő hibákra / a beírt de visszaengedett halakkal kapcsolatos eljárásmódra) nyilvánvalóan kinyomozható személyes adatokkal, és az érintett nem tud érdemben reagálni.

Koli

charon24 2013.02.06. 14:54:08

@charon24: nem is kell rá reagálni...
amúgy ez a jelenség jellegzetesen magyar politikusi "attitűd". letagadhatatlanul magyar... :(

charon24 2013.02.06. 14:55:11

...Kolinak szántam a legutóbbi választ, de annyira láma vagyok, hogy így ebéd után rossz hsz-re nyomtam entert. mik vannak...

zsohigaby · http://www.balatonhorgasz.hu/ 2013.02.06. 16:05:35

@Willy az átadó ünnepség meg lesz tartva ne aggódj ;)

Nekem tavaly volt szerencsém vele beszélgetni a az egyik kiállításon. Ott nagyon nagy elszántsággal hajtogatta a magáét. Viszont azokból az ígéretekből amit akkor mondott nem sok valósult meg. Sajnos azokra a kérdésekre amiket már számos oldalon feltettünk meg nem tudott választ adni...

Hátha idén is lesz szerencsém Vele találkozni, és kérdezhetek tőle ismét pár dolgot...

horogasz 2013.02.06. 20:15:06

@charon24: nem húzok én gyufákat. nem személyeskedésnek vagy bántásnak szántam, csak azt mondom, hogy hiteltelen - sajnos - egy olyan embertől, aki - a körülmények ráutaló egybeesése szerint - maga is eladta esetleg a halat.
engem ez leginkább azért zavar, mert az egész horgászlobbi hiteltelenedik el, és kínál magán támadható felületeket.
és onnantól kezdve csorbulhat az érdekvédelem, az érdekérvényesítés erőssége is.

az a baj, hogy egy hibátlan ember soha nem fog vezető pozícióba kerülni, mert azt nem tudják megfogni azok, akik odatették. ez egy amolyan általánosítás.
ilyen szempontból már annak is örülni kell, hogy horgász szemlélet (is) irányítja a balatoni joggyakorlót, amire talán még nem is volt példa a halászós múltban.
az is igaz, hogy ennél többet viszont nem látok a dologban. bizonyára sok alkut kell kötni, és talán egy halász cégtől többet nem is lehet elvárni, legyen akárki is a vezetője.

steveolson · steveolures.com 2013.02.07. 08:59:04

Most aztán lebuktál!
Tudtam én, hogy milyen lehetsz valójában! :)

Azon agyaltam, hogy a hal érdekében veszek egy pontyzsákot, arra az esetre ha csónakból horgászok. Így a hal megnyugodhatna, míg a fényképezőt készítem elő, és kisebb lenne az esélye egy esetleges sérülésnek. Akkor ez bukta! Mert:
1. Szabálytalanságot követek el, ha nem írom be a halat, amit ideiglenesen elraktam, így, ha pont odapottyan az égből egy halőr, akkor megbüntethet.
2. Ha beírom a naplóba, és visszaengedem, egyrészt meghamisítom a fogási statisztikát, másrészt, ha megint csak odapottyan egy halőr az égből, akkor megkérdezheti: Ugyan már sporttárs hová tette a beírt halat?

Fishraptor 2013.02.07. 09:43:16

Jó napot, sziasztok!
Én csak annyit tennék hozzá, hogy a csúcstartó és a fia minden halat beírt volna, nagyon durva szám jönne ki! :(
Ők az igazi hús pecások! :(
A másik, én is fogtam nem keveset, de ezek szerint én is vétettem , mert nem írtam be nagyon sok halat! :)
SzZs-nek meg gratulálok,,sikerült felbőszíteni az alvó oroszlánt :)

Willyfog67 2013.02.07. 16:57:40

@steveolson: Szerintem meg nyugodtan használj pontyzsákot, valóban kíméli a halat mindaddig, amíg le nem fotózod. És írd be nyugodtan a naplódba, még ha el is engeded; ezzel abszolút nem fog sérülni a horgászok balatoni fogásáról szóló statisztika :)) A pontymatrac is hasznos lehet, különösen csónakban, több okból is.

@Fishraptor: Tibi, elfelejtetted leadni a fogási naplódat? :-)))
Alvó oroszlán... ez jó. Hemingway öreg halásza pedig beállt ellenőrnek :-)

Fishraptor 2013.02.07. 21:19:59

Zsolti,,,,,nagyon sok napló még a boltban van,,az enyém is, ez komoly,így elég fars az eredmény! :)

Fishraptor 2013.02.13. 09:34:51

@Willyfog67: Arról én nem tehetek, hogy boltban van,Már Decemberben leadtam!
Itt is még csak rész eredmény van!
www.balatonihalgazdalkodas.hu/aktualitasok2?news_id=1014

Willyfog67 2013.02.14. 20:24:15

@Fishraptor: Már decemberben? Neked már augusztusban le kellett volna, hogy utolérhesselek...:-))
A belinkelt írást odaát kivesézték, érdekes következtetéseket olvashattunk, de én is megvárom a végeredményt.