A fonyódi kompánia jelenti

103.JPG

Örömmel jelenthetem, hogy hóba temetkezett a Balaton. Ebben mindössze annyi a boldogság, hogy folyamatosan érkezik csapadék a területre, ami egy horgász-hajós ember számára most tényleg üdvözítő. Természetesen vannak árnyoldalai is ennek a havazásnak, különösen, hogy igen viharos szél lengedezik késő éjszaka óta, de a külvilágtól való elvágásnak ritka pillanatait mi itt valóságos ünnepnapként éljük meg.

A kompjárat tervének élesítése sok ismerős-ismeretlent mozgósított. Sokan jelezték segítő szándékukat (tüntetés, polgári engedetlenség, stb.), de egy, gerillaharcokban megedződött kis helyi csapat hatásosabb ellenállásra kezdett berendezkedni. Kinyitottuk titkos műhelyünket, terveket szereztünk, leigazoltunk néhány nagynevű hajóépítészt, és gebines alapon, két nap leforgása alatt építettünk egy tengeralattjárót.

WF2.jpg

Kész a prototípus (Fotó: Atyafifotó)

Az elkészült kompelhárító tengeralattjárónkat Plattenseeboot-01-nek, Balatonalattjárónak kereszteltük. Ez egy SDV osztályba tartozó, modernkori technikával (pl: kapás orrhorgony) felszerelt felderítő törpe-tengeralattjáró. Külön fegyverzetet az osztályba tartozó hajókra nem szerelnek, természetesen mi sem szereltünk, mert a tengeralattjáró személyzete az utolsó szakaszt úszva teszi meg.

Kihasználva a kedvezőtlen időjárást, a személyzet most elméleti képzést kap, jövő héttől pedig a balatonboglári uszodában megkezdődik a gyakorlati oktatás. Örömmel jelenthetem, hogy a gyakorlati képzésre sikerült felkérnünk Búvár Kundot, az ismert szabotőr-specialistát, aki egyébként az esedékessé váló harci bevetéskor az első merülést fogja végezni.

Amennyiben a kompok mégsem állnak munkába Fonyód-Badacsony között, akkor a Plattenseboot-01-et kissé átalakítjuk, felszereljük speciális hálóvetőkkel, és a vonuló busarajok felderítésére és likvidálására fogjuk használni. Ehhez azonban a bevetés előtt két nappal technoplankton dip-be kell áztatni, ami a felderítés sikeréhez nélkülözhetetlen.

Én azonban szívem szerint továbbfejleszteném a Balatonalattjárót. Arra gondoltam, lemerülnék vele az aljzatra valahol a pontyozó helyem közelében, lehorgonyoznám, és ott hagynám. A hajótestet hamarosan belepnék a vándorkagylók, messziről odavonzva a pontyokat. A periszkóp pedig tökéletesen helyettesítené a jelzőnádat…  

Címkék: komp 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr105025566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zömök 2013.01.18. 18:47:06

Tisztelt Willyfog67!
A Balatonalattjárót megépíteni remek ötlet.Különösen ilyen nemes célokért,mint a nem kívánatos komp elleni támadás,vagy a busa halászat,de teljesen felesleges ennyi energiát beleölni egy kagylófészekbe.
Annak sokkal egyszerűbb módja,ha a Mohácson
öntől látott módszert választja.
Itt ugyanis minden hajóra és csónakra havária várt,
amelyben legalább kettő percet tartózkodott.
A sok hónak meg örülünk,de legyen szíves a háza mögötti utcából februárra eltávolítani,mert jövünk!
Tisztelettel Küszös

Willyfog67 2013.01.18. 19:07:13

Tisztelt Menyhalakkal álmodó!

Éppen a napokban néztem meg ismét a Farkasokkal táncoló, nagy sikerű filmet. Természetesen ön is eszembe jutott, és az, hogy micsoda hasonlóság van az ön és K.C. filmbéli neve között. Ugyanis, ő is csak egy farkassal táncolt a filmben...:-)
Ezt a mohácsi csónak-haváriás párhuzamot nem értem, én ott a vízpartig is alig szoktam lejutni, nem csónakba szállni... Általában, amikor meghívásunk van oda, mindig áradás van, de már rájöttem, ez azért van, mert kell a segítség a vityilló alsó szintjéről a felsőre való felcuccolásban...:-)
Sajnos a ház mögötti utca megszűnt, tőlünk északra mindent betemetett a hó, várhatóan május elejére állnak vissza az eredeti terepszintek. Mi legalábbis bízunk benne, mert legalább addig is nyugtunk van...:-)))))

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.01.18. 19:26:40

Balatonalattjáró! Hát ez óriási! Már látom, ahogy a kompból kompót lesz! :-)A prodzsektet én csak támogatni tudom, mint a nevető fűrészhal kapitánya. Arra mindenképpen vigyázzatok, hogy ne merészkedjetek vele túl sekély vizekre, mert akkor végzetesen elakadhat,a függőleges vezérsík, vagy a hajócsavar, vagy mindkettő. Arra még érdemes figyelni, hogy a torpedók mindig legyenek jó vastagon bezsírozva, nehogy beszoruljanak a vetőcsövekbe. Stopperóra mindenképpen legyen a kapitánynál és a személyzetnek legyen megengedett a szakáll viselete. Mi van még...
Ja, igen... Minél távolabb vagytok a kompóttól, annál jobban kell eléje célozni a kompótnak, hogy terv komplett legyen. Kápis?
Jó szelet, akarom mondani sok gázolajat! :-)

jójo 2013.01.19. 09:20:05

Tisztelt Willyfog!
Irigyellek eme szép téli balatoni táj sokszínűségéért,amiben részed van! Az északi parton ritka jelenség hasonló lefagyás.
Azok a stégek a móló(?) végében emberi hanyagság termékei,-szándékosan oda helyezett-vagy a tél áldozatai?
A P-boot 001-gyel mi a valódi szándékotok?
Elég sok energiát fektettetek be.Lehet ,hogy egy U-boot-ot is megszégyenítene...?

Willyfog67 2013.01.19. 11:00:24

@jójo: Na most jól lebuktattál...:-)) Ez a felvétel nem most készült, csak illusztrációnak tettem fel. 2006 márciusában volt egy erősen szeles, komoly lehűlést hozó időszak. Ekkor képződtek ezek a jégszobrok - pontosabban jégmóló -, igaz, ehhez a mainál lényegesen magasabb vízállás szükségeltetett. A stégek szezonban a mólóvég körül szolgálják a horgászkényelmet (ne a köveken kelljen bukdácsolni; jobbára idősebb horgászok használják), ősz végén csak a móló végére vannak kiemelve. Nem hiszem, hogy ilyen természeti képződményt látni még lesz lehetőségem. Nagyon sok, különös eljegesedést örökítettem meg akkor, apránként majd berakosgatom.
A P-boot 01-el nincs más szándékunk, mint amit leírtam :-)))) Ahogy Atyafi írta, már a szakállt növesszük, és szimulátoron gyakoroljuk az elétartás helyes mértékét (mint futó vadnál) :-)

zömök 2013.01.19. 11:49:25

Tisztelt Willyfog67!
Nem értem mi ez a képzavar,amit levelében többszörösen felhalmozott.Vegyük őket sorba.
Először is ,soha nem táncoltam egy darab menyhallal sem,sőt az utolsó szezonban nem is találkoztam velük(sajnos).
Azután az hogy ön nem tudta megközelíteni a Duna partját az korántsem a magas vízállásnak,inkább az elfogyasztott "folyadékok" magas szintjének volt köszönhető,és még így is képes volt egy egész dunai flottillát leamortizálni.
Valamint ha a kérésemet nem képes teljesíteni,kérem a Balatonalattjárót alakítsa át hóalattjáróvá mert már elküldtem a kémeimet,felmérni az ottani helyzetet.
Végül még annyit hogy ha tényleg kedvet érez arra hogy egyszer segítsen az árvíz előtti felpakolásban,idén minden bizonnyal lesz rá lehetősége.
Üdvözlettel Küszös

Willyfog67 2013.01.19. 14:34:20

@zömök: Természetesen nem táncolt, ezt nem is írtam, csak álmodott, ahogy a neve is mutatja.
A folyadékok magas szintjével egyetértek, minősége ugyan csapnivaló volt, de az alsó szinten valóban nyakig ért. A dunai flotillát csak kikötve láthattam, mert mindegyik vezetőjének addigra bevonták a vezetői engedélyét. Ez Mohácson egyébként - úgy látszik - tradíció...:-)
Egyébként hó ellapátolva, kályha felizzítva (sajnálom, de csak a laminált padlóval tudtam begyújtani), és a kémek, ha jól látom éppen most érkeztek meg.:-)

horogasz 2013.01.19. 18:43:31

mi van zsolt, felszedtétek a füvet a ház előtt? a régi udvar jobb volt...
amúgy sem értem minek ez a nagy felhajtás. gründolhatnál egy kis lacikonyhát vagy hekkest a stégedre, ahelyett, hogy ilyen baromságokkal töltöd az idődet.
ha apad egy kicsit a víz, akkor mi lesz?! méghogy tengeralattjáró... vakond!!!

Willyfog67 2013.01.19. 21:50:57

@horogasz: papa, te honnét látod a jövőt? albionbú? nos, minden a kívánságaid szerint fog történni, meglásd...:-)

godzikka 2013.01.20. 07:42:44

A legjobb a plattenseeboot1-es képben a nyári inghez "választott" termosapka :)

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.01.20. 10:45:00

Hegesztett bakker!
Ahhoz meg már EU szabvány az azbeszt betétes sapka! A kesztyűket biztos csak a kép kedvéért vette le.
:-)

Clogfly 2013.01.20. 12:30:30

Á, csak egy makett... :)

steveolson · steveolures.com 2013.01.21. 08:45:11

Látom a hülyeségért neked sem kell a szomszédba menni! :)

Willyfog67 2013.01.21. 19:00:20

@AtyafiPeca: Festett bakker! Az festősapka. A festőkesztyűket pedig valaki lefotoshoppolta a kezemről:-)
@Clogfly: és viaszbábú...:-)
@steveolson:Nem bizony. csak a kollégák szomszédos oldalaira...:-)))