Balatoni búbánatok

mólós.jpg

Miközben horgászunk, a várakozás tétlen idejében van idő erről-arról beszélgetni. A téma általában színes, de legtöbbször éppen arról szól, amit csinálunk: a horgászatról. Még nyáron, azon a bizonyos ünnepnapon például Gyula felemlítette, hogy furcsa tendenciára lett figyelmes az utóbbi időben: bárkivel áll le beszélgetni a balatoni horgászat dolgairól, az eszmecsere előbb-utóbb elégedetlenségbe, szidalomba, szapulásba csap át. Mert kevés a hal, a halászok lehalásznak mindent. Leengedik a vizet a tóról, a maradék pedig le van rabolva. Ráadásul értelmetlenek a szabályok, amik csak arra jók, hogy a becsületes horgászt ellehetetlenítsék. Mondja ezt a tudvalevőleg minimum öt bottal süllőző, tengernyi szabadidővel rendelkező pecás, vagy a közismert húshorgász, aki akkor érzi jól magát, ha már a harmadik hűtőládáját töltögeti.

Nos, kezdjük a legelején. A balatoni horgászproblémák eredője – szerintem – abban van, hogy a vízkezelő egy halászati cég, és ebből fakadóan vannak olyan kötelezettségei, melyek a horgászoknak nem tetszenek. Ilyen például a busa és angolna célzott gyérítése, ami jobbára csak halászati tevékenységgel kivitelezhető. Sajnos végeznek olyan halászatot is (trollingozás, öreghálós halászat), mely más halfajok, például a keszeg kifogását célozza, legalábbis busa és angolna fogására alkalmatlan; ez kétségtelenül vitára okot adó tevékenység. A busára felállított háló valóban képes megfogni minden nagytestű halat, ergo nagy pontyot és nagy fogast is, de szelektivitása nem vitatható, hiszen a Balatonban élő nagytestű halak döntő többségét manapság a busák teszik ki. Emlékszem, amikor a ’90-es évek elején a fonyódi halászbokor néhány száz méter állított hálót helyezett az akadósor szélére, és szinte semmi mást, mint nagytestű pontyokat fogtak – néhány hét alatt közel 30 tonnát… Láttam a halfeldolgozóba bekerült hatalmas halakat, és itt találkoztam először bojlis horoggal, fonott zsinórral (egy huszonnégy kilós ponty szájából került elő). Ilyen eseménytől már nem kell tartanunk, mert megszűnt a fonyódi halászbokor, valamint a nagytestű pontyok tömegei sem lepik el az akadót. De miért is? Mert kifogták a halászok? Igen, de csak részben. Akinek bizonygatni kell még most is az eresztőhálós rabsicok és megélhetési hajszálelőkés horgászok okozta mérhetetlen kárt, amit elkövettek az öreg pontyok ellenében, az valószínűleg csak balatoni hekket jár szálkázgatni a tópartra.

stéges.jpg

Természetesen olvasom más horgászoldalak Balatonnal kapcsolatos fórumait, amiből sok minden leszűrhető. Például, amikor egykori halgazdasági felső vezető jól informált horgásznak álcázza magát, és magasröptű értekezéseket fogalmaz meg korábbi cége mindennemű tevékenysége, megmozdulása ellen, nos, az egyszerűen szánalmas. Különösen szánalmas korábbi munkatársi kapcsolatunk szemszögéből figyelve hangulatkeltő és romboló igyekezetét, mert előbbi okán jól ismerem mind szakmai felkészültségét, mind – és ez a veszélyesebb – emberi hiányosságait. De ez a legkevesebb. Sokkal sajnálatosabb az a tény, amikor egyesek nem veszik észre saját kijelentéseik, állításaik ellentmondásait sem. Amikor egy horgász folyamatosan a halászokat szidja, hogy ők aztán nap, mint nap rabolják a vizet (sic!), és mennyi halat fognak, még igaz is lehet; de két kommenttel odébb ugyanő azt írja, hogy a Balatonban azért nem lehet halat fogni, mert nincs is benne (lerabolták a halászok), már kész is a tökéletes képtelenség. Igen, lehet haragudni a halászokra, különösen, amikor a horgászbarát híradás mellé olyan képet sikerül kitenniük, ahol éppen néhány ponty, esetleg süllő is a hajón szárítkozik. Ez hiba, de csak azért, mert felbőszítheti a nyáridőben rendszeresen zsákmány nélkül maradó parti horgászt, aki aztán megalapozottnak tűnő kijelentéseivel teleszórja a fórumokat. Na de a halász, ha már mindent lehalászott, akkor mégis, miképpen fog holnap is halat? Én még nem láttam olyan hálós embert, aki tudvalevőleg üres vízbe is beveti halfogó eszközét. Én sem tenném, de még a horgommal sem…

Az is elgondolkoztató, hogy a Balaton halászok általi lerablása már évtizedek óta tart a tavon, és ha visszatekintünk az évtizedekkel ezelőtti véleményekre, manapság tényleg csak iszap és hínár lehetne a tóban. Mégsem így van. Igaz, lényegesen kisebb halállomány úszkál a vízben, mint egykor, ráadásul a fajösszetétel sem hasonlít az akkori (mondjuk 70-es évekbeli) időkre, ám mindezt csak a halászok számlájára írni nagyfokú naivság. Kétségtelen, hogy az invazív fajok jelenléte nekik köszönhető, ami közvetett összefüggésben van a jelenleg tapasztalt halhiánnyal, de néhány, elsőre jelentéktelennek tűnő egyéb okot azért fel lehet emlegetnünk.

Ez a lehalászós téma egyébként is síkos pálya. Legszívesebben meghívnám azt a háborgó horgászt, aki azt állítja: lehalásszák a Balatont, hogy jöjjön el hozzánk; adok neki egy 30 méteres húzóhálót, sőt, még segítek is a működtetésében, és halássza már le a 30x15 méteres telelőnket. Végül, amikor úgy gondolja, hogy végeztünk, akkor kibontjuk a zsilipet, leengedjük a vizet, és megnézzük, milyen sikerrel jártunk. Valószínűleg maga sem hinné el, amit ott tapasztalna. Aztán mindezt ültesse át a Balaton hatvanezer hektárjára, az ott alkalmazott, elavult nagyhálós halászati technológiára, és képzelje el így annak eredményességét. A Balatont lehet halászni, de lehalászni – soha.

Még mielőtt valaki azt hinné, hogy piár cikket olvas a joggyakorló cég éltetésére, netán annak megbízásából, el kell szomorítanom: szerintem csak a szükséges halászati formák gyakorlásának van létjogosultsága a Balatonon, ami kizárólag az idegenhonos halfajok gyérítését célozza. Ennyi, és nem több! Azért a fentiekre hegyeztem ki a mondandómat, mert a halállomány halászati mortalitása lényegesen túl van értékelve a horgásztársadalomban, mint amilyen az valójában. És ezt értelmezzük úgy, mintha azt állítanám: szerintem csak a napi kifogható kvótát viheti haza a horgász, és nem többet. Ennyi, és nem több…

Tényleg csak röviden, említsünk meg néhány más okot is.

kárókatona.JPG

A halállomány mortalitásának számottevő okozója az a kárókatona, aminek káros tevékenységére még manapság is csak legyint a horgászok döntő többsége. Ugyan már, pár kormorán nehogy akkora kárt csináljon! Pedig akkorát. Még nagyobbat. Egész nagyot! Éppen minap kaptam kézhez a frissen elkészült, országos nagy kárókatona telepek létszám adatait. Ezek szerint hazánkban összesen 2780 költő pár (5560 db.) él jelen pillanatban. Ez a törzsállomány. Ebből hét költőtelepen, összesen 1620 db. kárókatona él a BfNPI területén, azaz a Balaton vonzáskörzetében. A 810 párt felszorozhatjuk 3-al, az átlagos szaporulattal, ami már július elejétől fosztogatja a Balatont és a környező halastavakat. Aztán október-november hónapban jönnek a skandináv, átvonuló állományok, ezres csapatokban. Talán már unalmas hallgatni, mert mindenki tudja, hogy egy madár naponta 500-700 (1000) gramm halat fogyaszt el. Elég osztani-szorozni, de ha hozzátesszük, hogy gyakran a fenéken csak bambán nézegető kisebb süllőket, kősüllőket fogja meg előszeretettel (pontosabban: könnyűszerrel), a szorzás végeredménye már nem is olyan mulatságos.

Fontos lapot osztanunk az engedély nélküli, "kisszerszámos halászoknak" is. Ők az egyszerűen kezelhető állított hálóval gyakorolják rekreációs hobbijukat. Sokan vannak, sok halat tüntetnek el – nyomtalanul – a Balaton vízrendszeréből. Nem lebecsülendő tétel! A hivatásos halászok mozgása, ténykedése jól látható, hiszen nappal dolgoznak (kivéve az állított hálót kezelő halászokat), ám a horgász szemek elől gondosan rejtve maradnak azok a hálós főrabellók, akik esetleg nappalonként még horgászok is…

vitorlás.jpg

Végül, kissé horgász-magunkba szállva, tegyük kezünket a szívünkre: velünk minden rendben van?

Először tételezzük fel, hogy igen. Ekkor is elgondolkodtató a létszámbeli- és technikai fejlődésünk. Megsokasodtunk, nem kicsit. Felszereltük magunkat mindenféle ketyerékkel (GPS, radar), készségeink, csalijaink elképesztően kifinomultak. Gyerekkoromban nem volt horgász, aki a balinnal foglalkozott volna, a csuka totális mellékhalként került szákba, vitorlás is alig volt, nem pedig vitorlásról horgászó, és a téli keszeg horgászata is ismeretlen módszer volt. Ma pedig százak kergetik napi szinten a balinokat, ősszel szinte egymásnak adják a kikötői kilincset a csukapergetők, a lehorgonyzott vitorlások néha a görög flottát idézik Trója partjai előtt, és októbertől kezdve alig lehet helyet találni a kikötőkben, szegény keszegek legnagyobb bánatára. A szabályosan elvihető napi kvóta viszont nem változott az elmúlt időszakban, ráadásul az általános tilalom is megszűnt.

De tételezzük fel, hogy sorainkban vannak olyanok, akik mindezek ráadásaként még fittyet is hánynak bizonyos szabályokra. Itt elsősorban a napi nemeshal-kvóta betartására (pontosabban: be nem tartására) gondolok, és persze gondolhatnék másra is, de ez éppen elég probléma. Aztán megemlíthetnénk a pottyantósok, vermelt halat gereblyézők szűkebb táborát, akik jelentős szeletet szakítanak ki a halállományból.

Az anomália tehát jóval sokrétűbb annál, semmint azt csak a hivatásos halászat munkálkodására mutogatva letudjuk. A higgadtabb és megfontoltabb vélemények is komoly problémákat vetnek fel (mint a halőrzés hiányossága, a halátadások horgászok által is nyilvánossá és ellenőrizhetővé tétele, a tulajdonosi kötelezettségek alóli állami „kihátrálás”), amiknek megoldása nagyon lényeges feladat - mindannyiunk érdekében!

Címkék: halászat 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr135000072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fonyod 2013.01.06. 09:28:26

Ha nem nézném azt, hogy jó és érthető a fogalmazás azt hihetném ,,aspius,, horgásztúrisztikai manager írta a cikket.
A ,,halászoknak,, KÖTELESSÉGE az ellenőrzés, a busa, ezüstkárász, hattyú és kacsa ritkítása. Vagy legalábbis a fellépés ellene. Azért van rabsic és az általad felsorolt minden gazemberség, mert nincs ellenőrzés. Számtalanszor jöttek tavasszal, de mivel ismertek nem is ellenőriztek, kocsikat sem nézték meg.
Ezzel szemben csak az üres propaganda szövegek mindenhol.

Willyfog67 2013.01.06. 10:13:06

@fonyod: a hattyút és a kacsát kivenném belőle, mert ez egyrészt természetvédelmi- és vadászati hatósági feladat lehetne, legkevésbé halászati. Mivel a Balatonon jó ideje teljes vadászati tilalom van, legfeljebb befogni lehetne őket, ám érkeznének újak. Nálunk, itt a fonyódi kikötőben egy hattyúpár él évek óta. Egész szezonban, folyamatosan érkeznek újak, de ezeket a territóriumot védő pár mindig elhajtja, tehát csak velük, és a szaporulatukkal, nem pedig sok fiatal példánnyal kell számolnunk. A kacsák ténykedése tiszta állatkertté varázsolja a kikötőt. Szemtelen, akaratos, követelőző, olykor éktelenül hangos társaság, most például "kétcsőrre" zabálják az összeállt küszöket.
"... A ,,halászoknak,, KÖTELESSÉGE az ellenőrzés, a busa, ezüstkárász ritkítása..." Ebben egyetértünk, gyakorlatilag erről szólt az írás. Az ellenőrzés ebből a legnagyobb probléma. Aki foglalkozik vele, tudja, néha még egy két hektáros tó védelme, akár két halőrrel is, komoly feladat. Én a fonyódi horgásztavunknál napi szintem látom ezt, elképesztő, miket találnak ki és tesznek meg a horgászok azért, hogy egy-egy halat ellopjanak. Biztos vagyok abban, hogy a Balatonon ez örök probléma lesz mindaddig, amíg hal lesz benne; hatvanezer hektárra nem lehet olyan ellenőrző rendszert felállítani, hogy az hatásos legyen, és ez a probléma akkor is fenn fog állni, ha a negyedik ponty elvitelét halálbüntetéssel torolják meg... :-)
"...Ezzel szemben csak az üres propaganda szövegek mindenhol..." Egy biztos: a cég propagálásával semmi baj (mennyiségben), végre hasznos információk, néhány jó írás és gondolat is fellelhető az oldalukon a korábbi vegetáláshoz képest - például, Bodó Iván volt kollégám verseiért is érdemes néha odapillantani. Ezen kívül valóban van gond a minőséggel, de ezt a mennyiség hozza magával - szerintem. Én személy szerint sokkal nagyobb aktivitást várok tőlük például a csónakelhelyezési problémák megoldásában, hiszen ez valahol az ő érdekük is.

fonyod 2013.01.06. 10:25:36

@Willyfog67: Nem azt gondolom, hogy lőjék ki, hanem tegyenek érte, hogy eltünjenek. Keressék meg az illetékes hatóságokat stb. De a szándékot sem látom a tenniakarásért. Csak a legegyszerübbet teszik a szabályokat módosítják, a papírmunkában jók.

Koli 2013.01.06. 17:33:00

Szia Willy,

korrekt az összefoglalás, de a volt halászati vezetőt lebuktathatnád :-)

Egyetértünk a felsorolással, de van olyan, amit nem tudok semminek sem a számlájára írni. Ez pedig a balinállomány drasztikus csökkenése.
Nem tipikus halász célhal, a horgászok persze, fognak, de ez nem magyarázat a tizedelésére.

Hozzátenném a keszegek (főleg a dévér) drasztikus egyedtömeg csökkenését. Ezt egyértelműen a "keszeggyérítés" és így a halászat számlájára írom.

A halászoknak egy dolgot nem engednék, a téli, vermelésre összeállt (és radarral megkeresett) halak halászatát.
Nem vagyok naprakész, lehet, hogy már ilyen nincs is :-)

Én a problémát input oldalon látom.
A telepítés csak p*füst. Osszuk csak el a teljes telepített darabszámot a teljes területre. Hektáronként mennyi hal is az?
A legnagyobb baj az ívóterületek hiánya. Egy jó kondiban lévő pontycsapat több ivadékot termel, mint amit súlyos százmilliókért telepítenek.
Tud valaki olyan tevékenységről beszámolni, hogy létrehoznának olyan területeket, ahol le tud ívni a ponty?
Nem lehetne lekerített öblökbe telepíteni szaporodóképes (megfelelően előkészített) pontyokat?

Koli

Willyfog67 2013.01.06. 18:17:35

@Koli: szokásodhoz híven két posztra való anyag-kérdést feszegettél meg. Címszavakban:
1. balin - lassú növekedés + túlhorgászat
A balin bizony könnyen fogható bizonyos időszakokban. Három-négy éve a szomszédos mólóról néhány héten keresztül, októberben százával hordták el naponta a horgásztömegek.
2. dévér egyedtömeg csökkenés - ha egy tóban sok a nagytestű halállomány, az alulhalászott (alulhorgászott), vagy a kifogott halat visszaeresztik. Ugyanakkor a halak táplálék-ellátottsága tökéletes. A Balatonon részben túlhalászott-túlhorgászott a keszegállomány, részben pedig táplálék-ellátottságbeli problémák is vannak, különösen a 0-3+ -os évjáratú populációkban. (Később már ott a szúnyog és a kagyló)
2. De, a halászoknak engedjük csak meg az elvermelt busák felkeresését (pl: rádiós adóvevővel megjelölt egyedek nyomán), és azok hatékony halászatát, de csak ezt!
3. Ez igaz, erősíteni kellene a haltelepítéseken való horgászati részvételt. Ugyanakkor azt is látni kell: egy vízkezelő (pl.: egyesület) csak a bevételeinek megfelelő arányban tud telepíteni. A BHNpZRT helyzeti előnye a saját termelő terület. Persze, ha nem megfelelő a szakmai munka, vagy természeti akadályok (csapadékhiány) lépnek fel, akkor a saját előállítású hal még többe is kerülhet, mint a szabad piacon. Tehát: a BHNpZRT is csak a bevételeinek arányában tud telepíteni. Én a 35 vagon pontyot, ha az ideális méretű (nem kétkilós piaci ponty!), bőven elegendőnek találom. De erről már annyit szájaltam itt, hogy talán már unalmas is lehet...:-)
4. Sajnos a ponty szaporodási feltételei nagyon mostohák, valamint az ikra és a kikelt lárva sem eredmény. Erről még a télen szeretnék értekezni, mert egy korábbi posztban úgyis lebegtetve maradt: miért nem szaporodik a ponty a Balatonban?
És végül: mi lesz a tervezett összejövetelünkkel? :-)

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.01.06. 18:43:58

Régen még talán írtam volna hosszút is az effajta felvetésekre, de sajnos kissé már belefáradtam a "szarreszelésbe". Bocsánat, hogy ezt írom, értem én a helyzet tarthatatlanságát, de nem látom a kiutat. Régen a déli part, az a déli part volt. Az egy határozott minőséget képviselt a 80-as, talán még a 90-es években is. Két kilós kárászok, hatalmas nyurgák és sok-sok süllő csónakból. Múlt évben már nem mentem a Balcsira, mert két évvel ezelőtt kiábrándultam belőle. Akadályhalmaz. Drótkerítés hegyek. Enyim-tied feeling. Enyim telek, tied stég, övé vitorlás, húzz el innen kispajtás. A kajakomat alig tudtam vízre tenni a sok kordon miatt. Nekem elsősorban ezzel volt, van bajom.
Káró Kató a Dráván is van és úgy megy a víz alatt, mint egy interkontinális rakéta a levegőben. Bizony csúnya károkat okoz, de én ennek ellenére szeretem őket. Valahol szerintem mindenki felelős a kialakult állapotokért. Mindenki benne van a képletben és utálom, ha ujjal mutogatnak valakire, valakikre, mondván ti tehettek róla. A Balaton jelenleg beteg. Ez tény. De miért keresnénk egy egészséges szegmenset egy beteg organizmuson belül? Az egész ország beteg, ebből csak és kizárólag az következhet, hogy a Magyar Tenger is beteg. Mondhatni ez így normális. Sajnos. A vízszintre meg már ki sem térek. Szerintem idén is el fog maradni a nádi peca Márián... Nekem marad a Dráva, Nektek a Balaton. :-) Sajnos, mint mondottam az elején nem szolgálhatok megoldással.
Sziasztok!

Willyfog67 2013.01.06. 19:00:10

@AtyafiPeca: Ez csak fingfűrészelés Atya, a szarreszeléshez mi kicsik vagyunk, de mi mást is tehetnénk? És tökéletesen igazad van: nincs megoldás. Részsikerek lehetnek, például több hal, kevesebb rabsic, több halőr, több nád (mert felénk már az is megszűnt, pedig egykor... de talán olvastad:-), kevesebb kormorán, és több szabad hely. Bizony, különösen kisvíznél, szinte csak a mólók horgászhatóak partról a szezonban. Az enyim kérdéskör bezárult, ezzel sok mindent mi nem tehetünk. Amit tehetünk, beszélünk róla, és igyekszünk példát mutatni abban, hogy is kell a saját házunk portáját rendben tartani. Én személy szerint szívesen segítek a Fonyódra tévedt vendégnek - ha tud köszönni - , ha előtte megbeszéljük, még a katamaránt is odébb toljuk az "arcokkal", hogy kényelmesen vízre tudja tenni a csónakját...:-) Na jó, ez csak vicc volt, a katamaránhoz gyengék vagyunk :-)

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.01.06. 19:12:53

Ez jó!
:-)
Szóval már a nád is eltűnőben van. Hát ez szép.
Igen, azt hiszem csak a közvetlen környezetünkön tudunk változtatni, de az is emberes feladat. Nekem van egy afféle meglátásom, hogy a horgászok száma radikálisan csökkenni fog. A mai fiatalok javarészét már nem érdekli ez a műfaj és magasról szarnak a természetre. Max. a buli miatt mennek ki a partra. Kíváncsi vagyok, hogy igazam lesz-e, vagy sem.
Majd szólok, ha megyek felétek, hogy már előző nap félre tudjátok dobni a katamaránt. :-)

Willyfog67 2013.01.06. 19:22:30

@AtyafiPeca: Mindenképpen szóljál, de addigra bevezetjük a Drávát ide a fonyódi kikötőbe, csakhogy simán fel tudjál kajakozni. Spórolni kell a benzinnel, ha már a botjaimat is eltüzelted...:-)

Willyfog67 2013.01.06. 20:05:28

@AtyafiPeca: Milyen fiatalok voltak... Pedig akkor még víz is, hal is volt a mederben :-)

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.01.06. 20:12:37

Hát ez az! :-)
Minden megváltozott azóta. A szarabb még szarabb lett. :-)

jójo 2013.01.07. 22:40:44

Tisztelt Willy!
Széles látókörre vall a cikkben megjelent búbánatok elemzése.Sok téma elemzésével egyet tudok érteni,viszont néhánnyal nem.
Valahogy az az érzésem mintha a horgászoknak kellene keresni a Bhnp kegyeit.A bizalom helyre állítása nem kis feladat,ismerve a jó néhány évtizede tartó horgász-halász viszonyt-vagy inkább iszonyt.Az informális honlapjuk mindenképpen pozitív hozzáállást sugall de....elég sok ellentmondást is takar.Példának okáért :elesik néhány őshonos halfaj is akadó hálókban, melyek karanténba helyezése után, visszanyerik szabadságukat a Balatonba.Nos a visszahelyezéssel kapcsolatban semmilyen információ,de még csak kép anyag sem jelent meg ezzel kapcsolatban híradó portálukon.
Bizonyára Ön is hallott a tavaszi balin szaporítási akcióról ,melynek eredményével adós maradt a kezelő.
A busa hatékony halászata, sajnos fényévekre van a az elvártól-elvárhatótól.Jelen esetben hihető is a gazdaságtalansága,főleg úgy ,hogy naponta többször is kiszaladnak a hajók kihalazni,még Siófokról is Zánka-Révfülöp elé.
A júdás hal igen jó, és régi ötlet,csak ami a keleti -medencében működhetne,az a nyugatiban meddő kísérlet.Ennek részletezését most nem taglalnám,de ha a profi radarjukat,profin használnák, tudnák a választ.Így, ilyen formában felesleges költség növelés,még nagyobb gazdaságtalanság,pénz kidobás a vége.Ugyan akkor a jelen állományra ,ezred százaléknyi hatással van.
Szerény véleményem szerint, jó halállománnyal rendelkezik a Tó,és az elmúlt 2 évben érezhető a valódi ponty telepítések hatása.Viszont a térbeli elhelyezkedése okot ad az elégedetlenségre,de ez egy másik lap".
Üdv

steveolson · steveolures.com 2013.01.08. 20:06:48

Nagyon komoly összefoglaló írás, amiben minden benne van!
Hogy megoldás van e, azt én sem tudom!
De ha mindenki a saját portáján rendet tesz,és esetleg másokat is a jó út felé terel, abból csak jónak kell kisülnie egy idő után.
Csodálatos lehet a Dráva, de nekem a Balaton is az! Itt nőttem fel, ez az otthonom!
Ez van! :)

steveolson · steveolures.com 2013.01.08. 20:08:11

Még valami.
Igen komoly lett az új dizájn!
Nagyon tetszik!
Gratulálok!
Egyszer talán összehozhatnánk egy közös pecát! :)

Willyfog67 2013.01.09. 16:06:58

@jójo: Ugyan már. A szélest látókört legfeljebb a csodalátó szemüvegemnek köszönhetem, amivel akár 300 méterről is meglátom a pontyugrást :-) Amiről itt szó van, az éppen egy szűk, mondhatni vékony szelete a horgásztársadalmat izgató kérdésköröknek. Ezáltal tehát nem széles, hanem ellenkezőleg: szűk látóköröm van. :-) Gondolom, nem a témák elemzésével nem ért egyet, legfeljebb az abból levont következtetésekkel, megállapításokkal. Ez természetes. Azt viszont egyértelműen az én hibám, ha úgy érzi, hogy BHNpZrt kegykereső kisugárzása volt a mondandómnak, és sajnálom, ha ez így jött át.
Igen, hallottam a tavaszi balinszaporításról, és arról is, hogy eredménytelen lett különböző technikai akadályok és problémák miatt, de NEM szakmai hiányosságokból eredően. Koltai Tamás kollégám ért hozzá, ám úgy járt, mintha a gyorsulási pályán adtak volna neki egy trabantot (ez a keltető), hozzá benzint (ez a balin), és mondanák: tessék megelőzni a szomszédos mercit. Persze meglehet (lerobban a merci), de valljuk be, ehhez csak szerencse szükségeltetik, nem pilótatudomány.
A hírharsonás véleményben egy húron pendülünk, busa ügyben pedig meg kellene kérdezni egy korábbi igazgatót, konkrétan a kettővel ezelőttit, aki nagy professzora volt ennek, de ővele sajnos - ahogy a busahalászatos-radaros szakmával - nem vagyok köszönő viszonyban sem :-) Kár, hogy regnálása idején ő is csak elméletben tudta megvalósítani azt, amit gyakorlatban kellett volna… :-)

@steveolson: ez a közös peca jó ötlet. Én majd zargatom az öböl sügereit UL motyómmal, te meg leülsz egy kicsit rakózni, pontyra..., na jó, ehhez felszerelést adok kölcsön, és szorgalmasan fotózni fogok :-)McFly nevében köszönöm a külső megjelenés dicséretét, mindketten örülünk, ha tetszik!

steveolson · steveolures.com 2013.01.09. 16:21:09

Vannak ott is szép sügérek? Akkor le nem tudnál ültetni! :)

Willyfog67 2013.01.09. 20:16:45

@steveolson: Szép sügérek? Akkorák vannak, mint nálatok a teknősbékák...:-)

Brinning 2013.01.09. 21:25:15

@Willyfog67: Kedves Zsolt! teliszáknyi köszönettel ma megkaptam ajándékkönyvedet. Nagyon köszönöm: Erik

Willyfog67 2013.01.09. 21:36:17

@Brinning: Tisztelt Tanár Úr, nagyon szívesen, lapozd jó egészséggel!

Üdv: Zsolt

jójo 2013.01.09. 22:45:16

@Willyfog67:A ponty ugráshoz,forduláshoz a jó perifériás látómező is elegendő.Főleg horgászat közben.Viszont Önhöz hasonló szerénységgel, a BHNpZRT nagyobb szimpátiát váltana ki a balatoni horgászokban.(bár ez elég szubjektív)
A balin szaporítás sikertelenségét sajnálom.És ez az érem másik oldala. Nem kételkedem a tógazdasági szakemberek tudásában, és elhivatottságában. Viszont amilyen stílusban beharangozta az igazgató,az eredménnyel kapcsolatban is tájékoztathatta volna a nagyérdeműt.Még akkor is, ha kétélű a mindenre kiterjedő tájékoztatás.Ugyanakkor szimpatikusabb.

A kettővel ezelőtti igazgatóval,és a mostanival sem söröztem még eddig . sorry.-De ki tudja...D
Bizony nagy kár...,hogy a busa kérdés még mindig kérdés.
Gratulálok az oldalhoz,...jó.

Willyfog67 2013.01.10. 17:17:51

@jójo: :-) Rosszul írtam. A hárommal ezelőttire gondoltam :-), akivel én is csak néhányszor söröztem, mindannyiszor Szarvason, ha jól emlékszem...:-))
Nem hiszek abban, hogy szimpatikus kommunikációval egy csapásra megváltozna a balatoni horgásztársadalom többségének a véleménye. Lehetne ezen javítani másképpen is (a poszt utolsó soraiban utaltam rá), ám ekkor is maradna néhány aranykoszorús költő zárójel:-)zárójel, aki nemtetszését fejezné ki, és a halászatot okolná, mert leapadt a Balaton, mert már keszeget sem tud fogni, mert elharapta a csuka a süllőzőjét...:-))) Szóval, ismerve a pikkelyes barátainkon, a tésztagolyós módszer szakszavain és az éltető elemen szocializálódott "újkori" horgászokat, azt hiszem, többedmagammal együtt igen vékony réteghez szól mondandónk. És Atyafi ezt fentebb jól megfogalmazta...:-(
A gratulációért köszönet!

jójo 2013.01.10. 20:16:56

@Willyfog67:
Hiányosan fogalmaztam.Egy korábbival sem söröztem.

A kulturáltabb vízen járó véleménye változna. Még ha nem is egy csapásra.-) Mert mint feljebb utaltam rá,a bizalom hiányzik,mind két oldalon. Ennek hiánya mélyen gyökeredzik. Valljuk meg ,nem alaptalanul.

A nemtetsző vélemények között nyilván kihallatszik néhány orbitális ostobaság ,mint az élet bár mely területén.
Az a bizonyos vékony réteg, lassanként majd vastagszik,erősödik, ahogy majd a vízszint is.
Optimista vagyok,különben nem lennék horgász.

godzikka 2013.01.13. 16:48:42

Szia Willy,

Ismét egy kerek, és közérthető írás. Magam részéről annyit tennék hozzá, hogy a költségvetési előirányzat a halászati bírságokat illetően erre az évre a 3-szorosára emelkedett a tavalyi célszámhoz képest (40m Ft-ról 120 MFt-ra). Mivel többletforrás valószínűleg nem áll majd a vízkezelők rendelkezésére, amiből következően a tettenérések száma is stagnál majd, vélhetően az egyes szabálysértésekkor kiszabott bírságok összege növekszik majd. Több tavalyi és idei esetről van tudomásom, hogy engedéllyel rendelkező horgászokat büntetnek aránytalanul magas összegre, csak azért mert nem volt náluk az engedély (Balatonfűzfőn a kocsiban felejtette a sporttárs). 30eFt + fél év engedély bevonás. Ehhez jön még az, hogy évi kb. 30 balatoni horgászatomkor nem találkoztam halőrrel az elmúlt 3 évben. Jó lenne látni az értelmes igazoltatást, halőrzést. Ehhez jön még a még mindig kérdéses csónakhelyzet.
Az eredményességhez kapcsolódóan pedig akinek van csónakja, tud alkalmazkodni, és elég időt szán a horgászatra, az valószínűleg még mostanság is sokat fog (sajnos ez nem én vagyok :) ). Mivel - ahogy írtad - a halak üldözése egyre kifinomultabb módszerekkel, egyre több horgász által történik, nagyon fontos szerepe van a horgász alkalmazkodó képességének. Elég tanulságos, hogy amíg idén ragaszkodtál a partmenti szoktató etetéssel történő rakósbotozáshoz, és egy idő után nem volt eredményes, ki kellett menni a nyílt vízre keresni a halat. De más komoly balatoni tapasztalattal rendelkező horgászok is jól fognak még manapság is, ahogy olvasom.
A 3+2 pedig már régesrégen a múlté kellene, hogy legyen, 2+1 bőven elég, és az egyéb halból sem kellene 3 kilónál többet engedni.

Willyfog67 2013.01.14. 21:24:03

@godzikka: Üdv és köszönet a kiegészítésért. Bizony, az ellenőrzés gyakorisága elengedhetetlen feltétel sikerességének növeléséhez, az általad említett eset azonban tényleg a ló túlsó oldala.
A csónakelhelyezési problémák megoldása várat magára, ahogy a vízpótlás is, ámbár a tegnapi és mai nap legalább 5-10 centi pluszt jelent...:-)))