Jó-e a balatoni süllő új méretkorlátozása?

mahor8.JPG

Kissé talán furcsa, de a balatoni horgászrend módosításai közül a legnagyobb vitát a süllő alsó méretkorlátjának 40 cm-re való emelése váltotta ki. Az ellene érvelők egyértelmű, világos kritikát fogalmaztak meg: a mélyre benyelt horog mindenképpen a hal pusztulását okozza, és tele lesz a Balaton fogyasztható méretű süllődögökkel. Többen jelezték, hogy a fogott süllőik java így méret alatti lenne, mert örülnek, ha minden 10-15. süllőjük éri el a 40 centiméteres nagyságot.

Az alsó mérethatár emelésével egyértelmű volt a cél: részben a faj egyedeinek szaporodását elősegíteni, részben pedig a horgászat eredményességét növelni. Mindkét cél elérése fontos és üdvözítő lehet, de mindenképpen megfontolandó volt az ellenzők véleménye.

Jómagam újabban egyáltalán nem horgászom hagyományos módon süllőre. Addig is, ha így horgásztam, valóban „hagyományos” módon tettem: páternoszterre szerelt készséggel. Alul tirolifa, felette, másfél-másfél méterenként egy-egy horog elhelyezve rövid, vastag (ne csavarodjon meg) előkén. Ősszel egyik botomon csúszóra szereltem a végszereléket, de ott sem adtam több időt a kapó halnak. Kapáskor a 30-40 centis „lógóra” engedett karika felhúzása többnyire elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a leggyakrabban jelentkező 60-100 dkg-os süllő szája szélében megakadjon a horog. A nagyobb süllők még így is gyakran torokra vették a csalit. Úgy gondoltam, ritka alkalmaktól eltekintve csak a kisebb süllők, illetve kősüllők kapását szalaszthattam el. Környezetemben egyébként szinte mindenki így süllőzik, annak idején így tanultam az öregebb horgászoktól, akik nem panaszkodhattak módszerük sikerességére.

Az ún. „boglári módszer” szintén csúszóra szerelt végszerelékből áll. A forgókapocsra felakasztott előke általában 40-80 cm hosszú, a végére kötött kicsi hármas horogra úgy van felfűzve a csali. Kapásjelzőt nem is használnak: a bot nyelére tett befőttes gumiba van behúzva a nyitott felkapó karról lenyúló zsinór. Kapáskor a hal kihúzza a befőttes gumi alól a zsinórt, aztán viheti akadálytalanul és minden ellenállás nélkül addig, amíg a horgász a „torkára nem fagyasztja” a csalit…

Nos, ez utóbbi módszer kétségkívül eredményes, de a 30-40 cm közötti süllőkre nézve valóban halálos végkifejlettel jár.

mahor7.JPG

Mélyen akadt műcsali. A hal túlélése kétséges, de a mérettel semmi gond.

mahor6.JPG

Viszonylag mélyen, szájpadlásba akadt horog. A hal túlélése szakszerű horogszabadítás után szinte biztos. A mérettel itt sincs gond.

mahor5.JPG

Kevésbé mélyen, szájpadlásba akadt horog. Túléli! (De a mérettel semmi gond! :-)

mahor4.JPG

Szájszéles akadás. Méret körüli süllő (az idei legkisebb süllőm), biztosan túléli.

mahor9.JPG

Kősüllő szájszéles akadással. Ma is vígan (fázósan...:-) úszkál a Balatonban...

A pergetéssel fogott kisebb süllők szinte kivétel nélkül élve távozhatnak kezeink közül. Ekkor többnyire a nagyobbak nyelik mélyre műcsalinkat, de náluk is jobbára szájszélben, vagy a száj belső-felső zugában akad meg a horog, mely nem okoz halálos sérülést. Vannak elméletek, miszerint a kifogott süllő pusztán a kifogás stresszétől is elpusztul rövid időn belül, de erre kisebb zárt vizek esetében (pl.: Deseda) sincsenek kézzelfogható bizonyítékok, sőt, éppen az ellenkezőjéről lehet többnyire megbizonyosodni.

Néhány ellenérv azonban érkezett más megközelítésből is. Ezek közül igen szembetűnő egy szakértő megjegyzése, aki a balatoni horgászrend elemzése során az alábbiakat állította:

„…helyesli, hogy a legfrissebb elképzelések szerint mégsem 40, hanem 35 centi lesz a legkisebb kifogható süllőméret, hiszen „a hetvenes évek végén egy ilyen korlátozást már gyorsan visszavontak, mert a kifogott és visszaengedett süllők jelentős része elhullott…”

És valóban: volt már ilyen szabályozás a Balatonon. De hogy hitelesen megismerjük az akkori álláspontot, most bemásolom ide az idézet pontos forrását. Az első kép a Magyar Horgász 1978 októberi számának egy részletét láttatja.

mahor1.jpg

Mivel az apró betűs írás nem olvasható jól, kimásoltam ide két részletben a cikket. Az idézett írás egyébként nem csak a kérdésünkre adandó helyes válasz kutatása miatt érdekes.

mahor2.jpg

mahor_3.jpg

Úgy gondolom, hogy a süllő 35 cm-es, legkisebb kifogható mérete már megfelelhet a jelenlegi igényeknek, s különösképpen a mai horgásztechnikák nem éppen halkímélő módszereinek. Az már csak utópikus remény többünk részéről, hogy előbb-utóbb a balatoni süllőhorgászok a halhoz igazítják - mert előbb-utóbb talán igazíthatják - a megfogásukra irányuló technikákat úgy, hogy azok a süllőállomány védelmét is kellően szolgálják.

Címkék: Balatoni Horgászrend 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr566988095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sipihoho 2014.12.16. 20:17:14

Érdekes.
Baráti vitorláson néha horgászva, már jó pár évvel ezelőtt is úgy volt,..mert úgy volt...kapásjelző karika, 60-80 cm lógás, felhúzta, bevágás. Szinte mindig akadt, nem mélyre nyelve.
A boglári módszer ugye a déli parton már mindenhol ismert, főzsinór, néhol forgó, néhol anélkül, valahol minimális max. 2 gr. csúszóólom, 40-60 cm előke,a végére felkötve egy kicsi..de tényleg kicsi hármashorog! A kapásjelzése "horgász függő".karika a padra, söröskupak,kis hungarocel a spicc elé stb.Hal indul, .....viszi, nyeli...bevágás.Majd minden esetben torkon a horog, a torok szívós részébe akadva.

A méret. Ugye az eladható tepsi méret volt a nyerő, a kicsit jobban szerették a sütődések.
Most egy kicsit nehezebb lesz, eladni talán.De látva...és ismerve..a fonyódi, máriai itd.kikötőben szinte jégbeállásig vízen lévő "sporttársakat" nagyon nem fogja zavarni.Szerintem Te is tudnál 1-2 főt megjelölni, függetlenül attól, hogy a Szigeten laksz.Azokat, akik "köztudottan" haleladásból élnek már évek, évtizedek óta, ez nem nagyon fogja zavarni.
A halőrzés, ellenőrzés szigorítása az, amit ha jól értelmeztem,Te is preferálsz,jelenthet javulást.
.....nem semmi ami munkát és feladatot elvállaltál evvel a beosztással...

fonyod 2014.12.16. 21:00:09

www.haldorado.hu/articles.php?articleid=1272

Itt van egy grafikon, amely alapján látszik, hogy a 35 cm alatti süllő nem dominált a fogások között, felénk. + Az utóbbi időben -3-4 év -nőtt az átlagsúly.

szennyeslelku 2014.12.16. 21:43:50

Én csak pergetek süllőre, és nem is a Balatonon, de azért egy kérdésem lenne. Ezeket a seggig nyeletős módszereket nem lehetne tiltani? Az utóbbi 3 pecám alkalmával kb 20db változó méretű süllőt engedtem vissza. Mindet pergetve fogtam, és mind élve el is úszott. Mellettem meg az öregek seggig nyeletnek, minden halat. Ha vissza is engedik őket, a sorsuk igencsak kétséges....

steveolson · steveolures.com 2014.12.17. 13:29:54

Idén egyszer horgásztam karikával, fűzött kishallal, tavaly egyszer sem, azelőtt szintén egyszer a blog tanúsága szerint. Őszintén megvallom 1-1,20-ra le szoktam engedni a karikát, mert így tanították a nagyok, de, ha újra kishalas süllőzésre vetemednék, akkor ígérem ki fogom próbálni ezt a rövid előkés módszert! :)
Pergetve, ha jók az emlékeim még lassan húzott wobblerrel sem fogtam torokra süllőt, nemhogy gumival. Az igaz, hogy nem a süllő a fő célhalam!

De, ha már itt tartunk, akkor lenne kérdésem, kérésem!
Világítópatronos úszózást egy izgalmas műfajnak tartom. Ha, hangsúlyozom, ha kipróbálnám süllőre, akkor mekkora bóbitájú úszót javasolsz, milyen szereléket, és mikor érdemes bevágni, hogy véletlen se nyelje mélyre?

üdv:

steve

kambodia 2014.12.17. 16:30:00

A "boglári módszer"..eléggé brutális..láttam már én is pár emberkénél...Ott aztán biztos az akadás..főleg ha nyeletik hosszú ideig.Szerintem a wobblerezés kivételével meg kellene tiltani a hármashorog használatát.Csukázni is már évek óta egyes horoggal szoktam..egyszerűbb szabadítani..ha meg kicsit a hal..kisebb a sérülés,jobban túléli.Ez a 35 cm indokolt és szerintem helyes is.Amit viszont nem értek...Ugye..megemelték a méretkorlátozást,hogy több,nagyobb süllő legyen...de a radar használatot viszont nem tiltják be.Miért???Persze...radarral nem lehet halat fogni...de..viszont arra tökéletesen megfelel..és erre is használják,hogy a süllőket minden nap,minden időjárásban megtalálják..és számolatlanul lefogják.Tudom..van tilalmi időszak..de akkor is használják a radart..sőt...akkor igazán!A vitorlásokon-tisztelet a kivételnek-nem arról szól a horgászat,hogy halat visszaengedni.Ha tiltanák a radart egész évben..akkor nem találnák meg a süllőket...és nem is tudnának olyan sokat lehorgászni.Minden kikötőkbe egy non stop térfigyelő kamerát felszerelni,hogy ne legyen mersze többet fogni a megengedettnél.

Willyfog67 2014.12.19. 19:36:06

@sipihoho: Köszönöm a biztatást, kéretik ezt akkor is fenntartani, amikor egymással szemben húzzuk a kanalakat... :-) :-)

@fonyod: Nagyon jó adatsor. Idén mindösszesen egy (új) méret alatti süllőt fogtam csak, de ez valószínűleg a pergetés miatt van.

@szennyeslelku: A cél szentesíti az eszközt, végig gondolja ilyenkor az ember, mi lenne még célszerű annak érdekében, hogy egy döntést pozitív eredmény kísérjen. Ettől függetlenül azt mondom, nem szándékozunk betiltani a módszert. Szeretnénk, ha most egy ideig nem kellene hozzányúlni a horgászrendhez.

@steveolson: Sztív, te aztán tudsz kérdezni! A módszert majd bemutatom egy posztban, ez a hagyományos fonyódi jojós módszer, ezen nőttem fel. Viszont a meddig nyelessünk úszóval kérdéskör megválaszolása legalább olyan bonyolult feladat, mint az ánuszrózsa naphalakra gyakorolt negatív hatásainak felderítése a kikötőoszlopok között folytatott ultralájtos pergetés közben... :-)

@kambodia: a halradar éppen olyan segítség a süllő megfogásához, mint a végletekig lefinomított pergetőfelszerelés, vagy a boglári módszer biztossága. Mindehhez még szükség van táplálkozó süllőre is, ellenkező esetben mind a három, említett segédeszközt szegre akaszthatjuk. A vitorlásokon pedig, biztonsági és navigációs szempontok miatt szinte kötelező hajózási felszerelés az általad annyira kritizált eszköz. Helyesen használva, sportszerű kezekben a sporthorgászat egyik legfontosabb kelléke lett mára, mely a horgászt a rendelkezésére álló rövid időben segítheti ahhoz, hogy eredményes horgászatban legyen részünk. Ha elvisszük a halat, ha visszaeresztjük!

kambodia 2014.12.20. 11:43:07

Na..ezzel azért nem értek egyet...
Hogyne..kell táplálkozó süllő...kell egy jó felszerelés...ezt nem vitatom..
Helyesen használva...nos..itt a probléma...mert ez nem azért van a hajókon...hogy a biztonságot növelje..ez csak egy mellé beszéd...Azért van a hajókon,hogy a süllőket megtalálják..
Amelyik hajón ténylegesen a navigációhoz használják..arról meg kell tiltani a horgászatot..
Nem a véletlen műve,hogy most ősszel is 20-30 db süllővel jöttek ki a vitorlások..ja..mindegyiken volt radar..
Persze...ez csak a véletlen műve..és mind navigációhoz használta..na meg a biztonsága miatt..igen igen...
Ha nem lett volna radar egyiken se..kíváncsi lettem volna akkor is ennyit fogtak volna...??
Biztosan nem..
És abban is egészen biztos vagyok..ha továbbra is engedélyezve lesz a radar..hiába lesz 5 x több süllő telepítve...5 x többet fognak majd..és nincs az az ellenőr mennyiség aki ezt meg fogja tudni akadályozni...
Sportszerűségről...
Hm..nem tudom miért sportszerű radarral megkeresni a süllőket...mi ebben a sportszerű??
Az nem sportszerűbb ha radar nélkül keressük vagy találjuk meg inkább őket?
Sajnos a radar...mostanság a Balatonon..egyenlő a süllők le rablásával...
Ha a 4 vagy éppen több botos horgászatot engednék..akkor se tennének annyi kárt a süllő állományba mint jelenleg a radart használó "sportszerű" horgászok...
Szinte biztos vagyok benne...hogy amíg radart lehet használni...addig itt csak a rablás fog menni...sajnos..

fonyod 2014.12.20. 15:56:36

@kambodia:
És ezért a radar a hibás?
Ne lehessen kapni csak tompa késeket, mert a barom leszúrja a szomszédját?
Csak 10 km/h lehessen közlekedni, mert a gyorshajtás öl?
Ne együnk, mert úgyis kiszarjuk?

kambodia 2014.12.20. 18:38:53

Nem..nem a radar a hibás...
De ne próbáljuk kimagyarázni...ez nekem mindig gyanús,hogy azok akarják ezt bagatelizálni,aki éppen azért használják,mert így tudnak sokat fogni..és megtartani...
Ezt igazolja a látott,hallott,tapasztalat is...
Miért kell ezt engedni?
Hogy minél több halat fogjanak a horgászok?
A döntő többség...szabálytalansághoz használja..többet fog..többet is tart meg..hushorgász..eladásra...
Ennyi erővel...engedhetnék a korlátlan bothasználatot is..és meg merem kockáztatni..sőt..fogadni is mernék rá..,hogy radar nélkül...5 bottal..vaktában kiállva az iszapra...kevesebb süllőt fognának,mint egy bottal..radarral megtalálva a süllőrajt.
Tehát..több süllő is maradna a Balatonba..kevesebb lenne a szabálytalan megengedettnél több süllő fogása.
Elvileg..ismétlem..elvileg..persze..lehetne radart is használni..ha nem éppen a hallopás elengedhetetlen eszköze lenne jelenleg...
Ezért kell tiltani..
Amúgy...idén ősszel..beszélgettem halőrrel...aki szintén osztja a véleményemet...illetve a vitorlásról való horgászatot is betiltotta volna..pont azért,mert ők is tisztában vannak azzal,hogy a hallopásokat döntő többségben radarral felszerelt "sporthorgászok" követik el.Aki ezzel nincs tisztában...az a Balatoni horgászattal sincs tisztában..vagy éppen ő is ezen horgászok táborát gyarapítja...

jójo 2014.12.20. 22:27:56

@kambodia:
Gondolom... az őszi sellőzésre gondolsz.
Ha javasolhatnám, próbáld ki. Ember legyen a talpán aki a képernyőröl megmondja, hogy a keszegek-gardák közt mennyi süllő van, és hogy érdemes-e leállni az adott helyen. Ezt a süllőraj témát-ebben az időszakban-nyugodtan elfelejtheted !!!
Az őszi radaros horgászat minden esetben a keszeges-gardás halrajok felderítésére épül. Bízva abban, hogy van közötte süllő is. Még így is hatalmas bettliket lehet behúzni, akár többszöri átálással is.
Aki ezzel nincs tisztában, az a balatoni horgászattal, és radarhasználattal sincs tisztában, és az ostoba hőbörgők táborát gyarapítja.

kambodia 2014.12.21. 13:28:31

Na hagyjuk ez a kábítást..:)
Persze persze...garda meg keszeg raj..hát hogyne...
Idén ősszel is nyilván a keszegeket keresték a radaros vitorlások..aztán milyen érdekes...mindegyik kijött 20 db süllővel...
Reggel..este...
Állításuk szerint idén rengeteget fogtak.
De legyen Neked igazad...viszont egy próbát megérne...egy vagy két évre tiltsák be egész évben a radar használatot..és meglátjuk mennyivel kevesebb süllőt fognak...
Ha kevesebb süllő kerül a horogra...akkor vitán felüli a dolog,hogy a radarnak köszönhetően fognak.
Persze..az is igaz,hogy sokan visszaélnek a radar adta lehetőségekkel....és számolatlanul viszik a süllőt..
Nem tartom sporthorgászatnak,hogy radarral keresik a halat....
Ja..még valami..ostoba hőbörgés...
Ha csak ritkán fogna többet a radarral felszerelt hajó..,mint az aki radar nélkül horgászik..akkor még igaz is lehetne a hőbörgés..
De a valóság az az,hogy a radarosok..sokkal..jelentősen többet fognak,mint aki radar nélkül keresi a halat.
Hogy ezt mire alapozom?
Évek során látott,hallott,tapasztalt megfigyelések..és ez az ami alapján írom amit írok.
Ha már halállomány védelem..süllő védelem..akkor éppen itt az ideje a radar betiltásának!
Még valami...
Meglátásom szerint amugy pont azok hőbörögnek a tiltás bevezetése ellen..akik éppen a radarnak köszönhetően fognak rengeteget.
Na és adják is el..hiszen ebből élnek...

jójo 2014.12.21. 15:39:00

@kambodia:
Ezelőtt 20 éve is sok süllőt lehetett fogni a vitorlásokról, radar nélkül is. Az, hogy ki téved meg, (hallopás) pedig nem vizijármű függő. Csónakból, partról is lehet szép eredményeket elérni, sőt bűnbe esni.

Tudomásom szerint nincs a tiltási listán a radar használat. Kivéve a törvényi szabályozást, melyet a vermelő hal érdekében hoztak. Igy nincs is aki hőbörögjön ezen.
Mivel nincs teljes rálátásod a balatoni horgászat ezen fejezetére, igy tartom magam, az előző hsz-om utolsó mondatához

kambodia 2014.12.21. 15:52:34

20 éve még viszonylag sok volt a süllő-a mainál jóval több-radar viszont alig..vagy egyáltalán nem is volt...
Azért is lehetett többet fogni hajóról is..hiszen több volt a hal.
Most viszont..a süllő egyre kevesebb..köszönhetjük a radarral felszerelt vitorlások napi 20-30 db os fogásának....
És nekem senki ne jöjjön azzal,hogy csak páran fognak ennyit...nem...szinte mindegyik ennyit fog...van aki többet..vagy kicsit kevesebbet...de rengeteget fognak és visznek el..sajnos.
Tartom magam ahhoz,hogy ha nem lenne radar...jóval kevesebbet fognának...jóval kevesebben...
Nincs tiltási listán a radar...csak a tilalmi időszakban...
Kérdezem tőled..szerinted...ki tartja be ezt a tilalmat??
Meg merem kockáztatni,hogy senki...vagy...100 ból 3-an.
Hidd el van rálátásom a horgászat radaros fejezetére..és nem ok nélkül "hőbörgök"...hogy szavaddal éljek.
Mint mondtam..az is kevesebb kárt okozna..kevesebb süllő kerülne ki a Balatonból ha 4 vagy éppen 10 bottal vaktában kiülnél az iszap közepére horgászni.
Én pedig tartom magam ahhoz hogy azok "hőbörögnek" a radar teljes tiltása ellen akik ennek a segítségével rabolják le a Balaton süllő állományát.

Borbáth Balázs 2014.12.21. 16:59:38

Látom,így karácsony táján sincs nyugalom, és béke.
Miért van az, hogy míg két ember él majd a földön, akkor is csak "öldöklés" lesz a vége. Miért akarja az egyik ráerőltetni az akaratát a másikra, míg a másik békességet akar.
Én így horgászok,Te úgy horgászol ahogy jónak látod, a lényeg, hogy tartsd be a szabályt, foglalkozz a halakkal, és ne a másikkal.
A vízre horgászni megyünk, nem háborúzni.
Most nincs halászat, kellett találni egy újabb témát, amit lehet szapulni.
20 éve nem volt radar? 1984-ben vettem az elsőt. Ennek dacára, nem raboltam le a Balatont. Csak horgászok, és békességet szeretnék végre.

kambodia 2014.12.21. 17:37:15

Ez nem öldöklés...vélemény különbség...
Csak azt látom,hogy miközben a süllőből többet akarnak telepíteni,megemelik a fogható méretet...tehát szeretnék ha több ,nagyobb lenne...a másik oldalról meg..nem tiltják azt ami segítségével nagyon sokat el lehet lopni a Balatonból.
Mert azzal nyilván a vezérigazgató is tisztában van,hogy rengeteg süllőt ellopnak..a radar segítségével...
Akkor..miért nem tiltják?
Ismétlem...amelyik vitorláson van radar...lényegesen többet fognak,mint amelyiken nincs...
Ugye nem hiszed,hogy ez csak véletlen?
Sajnos...nem arról szól a horgászat,hogy visszadobni a halat...hanem minél többet fogni..eladni...
Hiába emelik a méretkorlátot...ugy sem dobják vissza...tisztelet a kivételnek...aki kevés...
Meg nem azért mennek ki horgászni..nem azért vett radart a hajóra,hogy 3 db nál megálljon...
Gondolom ezt sem vitatod...
Akkor miről beszélünk...???
Csónakból való horgászatot süllő tilalom alatt éppen azért tiltják,mert vannak..tehát nem mindenki..de vannak akik bemennek és csónakból süllőztek tilalom alatt is..
Radart is pont ezért kellene tiltani,mert vannak...páran..akik tényleg navigálásra,mélységmérésre használják a radarjukat...de a többség...hallopáshoz használja..
Tetszik nem teszik..ez tény...

Willyfog67 2014.12.21. 18:37:39

Kedves Kambodia!

Én viszonylag hamar megértettem az ön véleményét a radar balatoni használatáról.
Pont.
Kérem, értse meg a jó szándékú, szabálytisztelő horgászok véleményét is ezzel kapcsolatosan. A süllőt nem halradarral lopják a Balatonból - ahogy ön fogalmaz -, és örömmel vennénk, ha ilyen eseményt lát (20-30 süllő/vitorlás), jelentse a halőrzésnek, amennyiben valóban szívén viseli a balatoni süllők sorsát. Ennyi erőből nincs értelme sem a méret-, sem a darabszám korlátozásnak, és úgy amblokk semmiféle korlátozásnak, mert úgysem tartják be a horgászok... Én nem így látom, de egyet ne felejtsen: addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik... :-)

kambodia 2014.12.22. 07:25:48

Tisztelt Szári Zsolt Úr

Nyilván vannak olyan horgászok akik betartják a szabályokat..radarral kapcsolatban is..
Csak..sajnos..a döntő többség nem !!!
Horgászat közben nincs nálam telefon..igy nem is tudom ezt jelezni..
De nem is kell..hiszen idén is..Boglár..Jankovics telep előtt...12-15 vitorlás egy kupacban..minden nap...szinte reggel este...20-30 db süllővel jöttek ki..!!
Ezt nem látni..vagy nem tudni miért is állnak szinte egy helyen napokat a hajok...
Egyetlen napon sem ment oda senki..se halőr..se rendőr..hogy ellenőrizze őket.
Na persze...ahogy halőrt látnak már megy is a telefon...kiabálás,hogy honnan merről jön az ellenőr.
Amikor mennek ki a hajok..már megy a telefon hova ,kinek kell menni mert a halat ki kell rakodni...
Talán el kellene hagyni a feliratos autót...és csak ugy civil autoval..civil ruhában kellene járni az ellenőrnek..talán több sikere lenne.