Csúcsrajáró "újságosírás"

kacsa1.JPG

Híreket lapozgatok. De ha ez nem lenne elég a mindennapok információáradatában, váratlanul kapok egy telefonhívást. Ismerősöm azután érdeklődik, hogy valóban jövő évtől csak engedéllyel lehet horgászni vitorlásról? Először azt hiszem, csak ugrat. Dehogyis - magyarázza -, olvassam csak el, elvégre én állítom...

Odakattintok (mert ez a lényeg, egy ideje én is tudom), ahonnét ismerősöm szerezte az információt. Olvasom, de alig hiszem, amit látok:

"...Szári Zsolttól, a nonprofit zrt. vezérigazgatójától tudjuk: harmincmillió forinttal nőtt a társaság bevétele a horgászjegyek értékesítéséből, azaz „nő a pecások bizalma a halászat leállítása óta”. A halgazdálkodási cég vezetője szerint három év kell ahhoz, hogy a fogásokon jól kimutathatóan meglátszódjon: már csak a pecás foghat ki halat a Balatonból.
Az új horgászrend segíti a gyermekhorgászokat, korlátozza viszont a vitorlásról történő pecázást; utóbbi tevékenység csak területi engedély birtokában végezhető. S tervezik, hogy teret nyitnak a Balatonon is a bojlis horgászatnak; ez az Angliából elterjedt, jobbára a nagytestű pontyokra menő „fogd ki és dobd vissza” jelszavú horgászat..."

Az, hogy a bevétel növekedését más egyéb tényező is okozta, például az, hogy lehetett halat fogni, ami köszönhető volt - többek között! - a magas vízállásnak is, egyáltalán nem számít. Továbbá szerintem három év kell ahhoz, hogy a "fogásokon jól kimutathatóan meglátszódjon" (éljen a magyar nyelv minden szépségével együtt) az, hogy már csak mi, horgászok foghatunk ki halat a Balatonból.

Teccik érteni, ugye? :-(

Három év múlva egyébként sok minden meg fog látszani, talán még a Balaton mederfeneke is, ha addigra kiszárad, mert a pakliban ez is benne van. S ha ez nem lenne elég, itt a következő mondat, amiből megtudhatjuk, hogy az új horgászrend segíti a gyermekhorgászokat (horgot köt, feltűzi rá a kukacot, még meg is nyalja helyettük, mert úgy fogósabb), s ha ez nem lenne elég a változásoktól rettegő horgász számára, ugyanez a mondat egy katasztrofális szigorításról is hírt ad: az hagyján, hogy jövőre már csak területi jegy ellenében lehet vitorlásról pecázni, ráadásként az új horgászrend fogja korlátozni a vitorlás hajót az eddig jól bevált, általában saválló anyagból készült oldalkorlátok helyett. Hm. Hogy ez az ember - mármint én - mennyi marhaságot beszél itt össze-vissza!

Új horgászrend a Balatonon: az ár a régi, de csak száz hal fogható 

Lássuk be, ez egy tökéletes cím a fentebb kiragadott részletet bevezetendő izgalmakhoz. Elvégre minden benne van, amire valamennyi halandó odakattint: rend, Balaton, ár, csak száz hal fogható. Ma reggel kérdeztem a siófoki telepvezetőt, mi újság az angolnacsapdánál. Ő valóban ezt válaszolta: az ár a régi, de már csak száz hal fogható... :-) Azaz: a Sió-zsilipen ugyanannyi víz zúdul le, mint immár három hónapja minden percben, de már alig-alig fog néhány angolnát a csapda... Ha pedig valaki meg akarja tudni, mi rejlik ezen, kezem szárán szőrt felállító izgalmasságú cím mögött, tessék elolvasni alatta a friss híreket!

Egyre tisztábban látszódik (három év múlva meg különösen), hogy csak a magamfajta embereknek van meg az a kötelessége, hogy félreérthetetlenül nyilatkozzon, a tényeket valósan tárja a közösség elé. Ez nem vonatkozik az újságíróra, elvégre ő nem közszereplő. Írhat bármi sutaságot - akár magyartalanul is -, állíthat bármilyen valótlanságot, a lényeg az, hogy minél több kattintást kapjon az oldal.

És végezetül: ha kifogtad, ne dobd vissza! Elég, ha csak elengeded... :-)

kacsa2.JPG



A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr656973403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deepee 2014.12.10. 22:19:18

Látod pajti, azt se tudod miket beszélsz, még jó hogy a drága újságíróink tudják :D

fonyod 2014.12.10. 22:20:56

,,Szári Zsolttól,, kérdezem:
1.Mi a helyzet a gyermekhorgászokkal? Mi lesz a konkrét szabály?
2.Lehet-e majd 2 bottal sleppelni? Ha nem a békemenet kanyarodhat-e a filagórája alá?
3. A kedvezményes engedély cserélése teljesárúra tranzakció után hol kell leadni a fogási naplót? És miért?

Willyfog67 2014.12.10. 22:36:14

@fonyod: átadom neki a kérdéseket, de tudom, ezt fogja válaszolni: minimum 38 kérdésre adok csak választ, háromra nem... (szmájli)

Willyfog67 2014.12.10. 22:37:46

@deepee: sajnálom, ha általánosnak tűnik a poszt éle. Minden tiszteletem a kivételeké, mert vannak.

tutajos65 2014.12.10. 22:40:12

Ej, Igazgató úr!
Az a sok szürkebarát...
Vagy ezt a sok szürke marhát?

fonyod 2014.12.10. 22:49:34

@Willyfog67: Rendben, akkor hivatalosan is megkérdezem majd. Az emailcíme még mindig a vilaglegjobbhorgasza@freemail.hu?

Willyfog67 2014.12.10. 22:51:40

@fonyod: nem tudom, sosem írtam neki levelet. Szóban értekezünk! (szmájli)

fonyod 2014.12.10. 22:55:00

@Willyfog67: Azt ismerem! Azok a hangok, állandóan azok a hangok...benn a fejemben!

Fishraptor 2014.12.11. 05:45:13

Drága főnök úr!

A parti pecásnak is kell ezután engedély? :D

Sia Willy! :)

deepee 2014.12.11. 07:43:07

@Willyfog67: Vannak hát, és hidd el, őket jobban is zavarja egy ilyen kolléga mint minket, elvégre a megítélésüket rontja.

horgaszvidek.wordpress.com 2014.12.11. 07:43:57

Kedves Igazgató ÚR!

Ezzel a gyerekeknek megnyálazós kukaccal tessék vigyázni, mert könnyen az éber "újságíró" félre fogja érteni! ;) :P :)

Vidéki

steveolson · steveolures.com 2014.12.11. 08:24:23

Már magyarról magyarra sem megy a ferdítés? Bocsánat fordítás! :D

Tenka 2014.12.11. 08:53:51

Szerintem semmi baj nincs ezekkel a cikkekel. Ha nem lennének, nem lehetne min röhögni nyáron a csónakban pontyos balinozás közben.

A nyakatekert mondatokról (félretéve a tartalmi hülyeségeket) mindig a Beatles fenegyereke, Lennon jut eszembe. Ő írt ilyen szép, fordíthatatlan verseket. Pölö ezt.

Vau-vau, és megy, édes lény
Kicsi szőrös barátunk
Vau-vau, s a lámpafény
Körében ugat utánunk.
Jó kutya! Érzelgős bulldog,
Csóválja farkát és könyörög
Okos Nigel, legyél boldog
Mert három körül el fogunk altatni egy injekcióval Nigel.

Tenka 2014.12.12. 10:36:39

Különben nézem mindenhol a véleményeket a "szigorítással" kapcsolatban, s hiába "büntetitek a jó horgászokat", úgy látszik, mégis jó irányba változnak a dolgok. Talán egy kivétellel mindenki elküldte a búsba ezeknek a zugoldalaknak (Origo, Zsindex, stb) a "cikkíróit". Mert látják, mi is az igazság.