Déli szél

déli szél1.JPG

Utálom a szelet. Különösen, ha délről érkezik. Meleget hoz ugyan, ami október végén kifejezetten jólesik, de a hullámok nyugat felől jönnek, lehetetlenné téve a csónakos horgászatot. Aztán a régi öregek mindig mondták: a déli szél „átfújja” a túloldalra a halat. Ezt persze sosem látták, és csak azért gondolták így, mert ilyenkor általában a halak sem díjazták az igyekezetüket. Ha valamiben, talán ebben nem változott a mai halfogási lehetőségek tára a korai pecákhoz képest.

Utálom a déli szelet. Őt különösen. Nekem nem hiányzik az a meleg, amit a nyakunkba zúdít. Gabalyítja a zsinórt, pontatlanná teszi a dobást, a csónak pedig marad a kikötőben. Bezzeg tegnap nem fújt ilyen erősen, és bizonyára holnap sem fog.

A móló végén rengeteg apró küszivadék lebzsel az ide-oda csapódó hullámok közt. Szert tettem egy újabb Orkla segédtisztre, a súlyosabb tartományból; gondoltam, megmutatom neki a leendő felségterületét. Kissé kirítt az apró haltömegből, ami nem feltétlenül az eredményesség záloga, de ez amúgy is csak felderítő úszkálás lesz – gondoltam joggal.

Velem szemben, a túloldali mólóvégen négyen is pergettyűznek. Egyikük felszerelése: bot, merítőszák, húsosláda. Utóbbi az a szép sárga színű, gondolom balinravatalként fog szuperálni. Egyelőre üresen tátong, ahogy gazdája hordozza jobbra-balra.

Egyikük két balint is fog. Orkla segédtisztem szépen pödrődik a hullámok közt, éppen olyan, mint a legutóbb elvesztett klónja; igyekszem magasan bevontatni, mert a kis küszök hol itt, hol ott repkednek ki a vízből. Fenekeszegék ott száguldoznak alattuk, és nyilván kellemesen csemegéznek a roskadásig terített asztalról.

Kissé zavaros a víz, csak a kövek előtt, a bothegytől néhány méterre látom meg segédtisztemet. Hirtelen valami árnyék csapódik mögé, és úgy megrémülök, hogy majdnem kirántom előle. A támadó ügyesebb és gyorsabb, mint én, de ezt most nem bánom. A meglepetés ereje mindkét oldalon kiütközik, ám csak az egyik oldal élvezi ezt; most nem a bal vagy a jobb, hanem a parton (gáton) álló…

déli szél2.JPG

déli szél3.JPG

Az új segédtisztem tehát szépen debütált. Vigyázni is fogok rá, ahogy a megtréfált fenekeszeg is vigyázni fog, nehogy legközelebb holmi szúrós műhalak így átverjék.

Még egy érdeklődés volt (bot majdnem kiugrik a kézből), de segédtisztem valószínűleg a korábbi élmények hatása alatt, kissé eltompulva dobálta magát a vízben, talán még a horgát is a lába közé kapta. Később érkező kollégám pedig „nyakon csípett” még egyet a fogatlanok rablóbandájából, de – és ezért már nem is utálom annyira ezt a déli szelet – ő is visszaengedte a hullámok közé, hadd randalírozzon tovább.

déli szél4.JPG

Ezt a rövid kis bejegyzést pedig igazán Sipihoho kedvéért firkantottam, és egyáltalán nem azért, hogy felbosszantsam vele… :-)  

Címkék: ősz balin orkla 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr645595395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sipihoho 2013.10.23. 14:33:58

Akkor mégis jól láttam, hogy Te dobálsz a szigeti móló végén! Nem mertem átkiabálni mert nem voltam biztos a dolgomban.Hát igen, végre megmozdultak a fogatlanok, esett pár darab....micsoda olajos hal készül máris belőle...
Na de az a citromsárga húsosládáson halálra röhögtük mi is magunkat!Ez a pasi tutira ment!Nem volt egy kispályás annyi szent!

March Brown 2013.10.23. 16:58:14

Szerintem tőlem jobban nem utálja senki a déli szelet. Ez és a Duna-parton flangáló váciak százai hagyatták mára - és talán idénre is - a legyesbotot a zsákjában.
Sajna én már idén nem sütök több fokhajmás balint! Pedig de nagyon finom! :))))

steveolson · steveolures.com 2013.10.23. 20:43:24

A déli szél a halálom! Pontyozni keszegezni tavasszal jó (már annak aki műveli), de a pergetőhorgászoknak a "halált" jelenti!
Ma is véget vetett a bulinak pontban fél 10-kor, ahogy múlt vasárnap is! :(
Szép balin! Itt is a támolygót ették egyik nap, csak sajnos nem nekem!

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.10.24. 10:21:23

Régen a Balatonon ki sem futott a csónak ha déli szél volt... Süllőzni nem lehetett benne. Vagyis lehetett, de süllők nélkül. :-)
Nálunk a folyón tök mindegy, hogy milyen szél fúj. :-)

fonyod 2013.10.24. 12:38:11

@AtyafiPeca:
Erre azért nem vennék mérget...

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.10.24. 13:05:55

Tényleg Zsolt kolléga!!! Mi van a balatonalattjáró programmal? Találtatok okleveles hegesztőt? :-O

Willyfog67 2013.10.24. 14:48:39

@sipihoho: Az látszott, hogy profi pergető vót, aki odaát két balint is fogott - már amit én láttam -, ejj, ha tudtam vóna, hogy te vagy az...:-)))
Irigyelted te is a húsos ládát, ugye-ugye? :O

Willyfog67 2013.10.24. 14:52:33

@AtyafiPeca: fonyód kollégának igaza lehet. A viharos északi szél átfúúú a túloldalra, oszt lefülelnek a határőrök, és legközelebb nem márnával a kezedben, hanem bilinccsel a csuklódon láthatunk rólad fotót...:-))))
A Balatonalattjáró program halasztódik, mert egyelőre a komp sincs napirenden. A pézt elköltötték a tervezésre és tanulmányokra, a kompótot meg - szerencsére - ott egye a fene...:-)

jeszy01 2013.10.24. 22:00:18

Ahogy tanult öreg horgászbarátom vagy tizenöt éve megmondta: "Szél előtt, szél után és persze szél közben nincs kapás!" Bár ezt tudta viharra, esőre, na meg hajóra is... :)

Aztán, hogy mennyire nem mindegy milyen szél fúj: tegnap a hartai Kali-majorban ücsörögtünk a napsütötte kövezésen és hunyorogva lestük a spicceket, hátha megszán bennünket egy abból a rengeteg márnából, ami egy múltkori írásban itt láthattunk, de nem. Sajnos csak gébek, meg a nőmnek egy menyhal jött. Szóval a szél.. az nagyon fújt. Délről... méteres tarajos hullámokat gerjesztve a Duna folyam hátán.
Egy (feltételezhetően horgászcuccal)alaposan megrakott ladik két bátor emberrel és kövér gázzal próbálta megkísérteni a lehetetlent, átvágni pár ilyen tarajon. Nem sikerült nekik. Előbb csak lelassultak, kapkodva merték ki a bevert vizet, majd egy pillanat alatt felemelkedett a csónak hátulja, felüvöltött a motor, majd mindenestől alámerültek. Az erős sodrás azonnal magával ragadta őket, látszott rajtuk, hogy küzdenek a létért. Egyebet nem tudtam tenni, mint hívtam a paksi vizirendészetet, ahonnan sajnos nem tudtak járőrt küldeni, mert Gemencen paroláztak éppen a kollégáik valami rendezvényen. (Ez azért érdekes, hogy egy rendőrségen ezek szerint csak egy hajó + legénység volt bevethető, vagy fittyet hányva a készenlétre, minden hajó és a legénységeik is távol voltak a felügyelt területtől?! Ráadásul a hajózóútban vergődő hajótöröttekre még három hajó is ráúszott gyors egymásutánban. Felhívtam az ügyeletes tisztet, hogy rádión szóljon oda valamelyik hajó kapitányának, hogy segítsenek a bajbajutottaknak, de ez sem járt sikerrel.
Végül a hírek szerint sikerült a két embernek a túlpartra kievickélni és estére valaki ment is értük...
Szóval, ha már a déli szélről volt szó.

Ja, és persze gratulálok neked is Willy és a segédtisztednek is! :)

nenono 2013.10.25. 12:03:05

Ilyen fogatlan halakkal nem kezdek. :-)))

nenono 2013.10.25. 12:03:56

Na jó, azéé gratula ám! ;-)

zsohigaby · http://www.balatonhorgasz.hu/ 2013.10.25. 16:46:59

Efféle halaknak nyomát sem láttam a környéken.
Lehet a süllőhordák kitúrták őket az öbölből :)

Willyfog67 2013.10.25. 21:10:54

@jeszy01: Nem véletlenül olyanok a balatoni csónakok, amilyenek. Dióhéjban most leírnám, de felesleges: a lapos aljú, függőleges peremű ladik nem hullámos vízre való.
Ilyennel itt is elsüllyedne az ember.:-(
Mindig legyünk körültekintőek és ne feledkezzünk meg a tiszteletről!
Tisztelettel: Willy :-)
(u.i.: ismerek egy pecást, aki tudna neked segíteni márna-ügyben...:-)))

Willyfog67 2013.10.25. 21:13:14

@zsohigaby: Egy-két süllőhordát elirányíthatnál errefelé is! Előre is köszi :-)

Willyfog67 2013.10.25. 21:14:53

@nenono: Neeeem??! Pedig legalább ebben az egyben hasonlíttok egymásra...:O

nenono 2013.10.26. 13:29:53

@Willyfog67: Ez övön aluli volt! A többit majd az ügyvédem........ :-(((

Willyfog67 2013.10.27. 19:02:24

@nenono: Viszontperrel fogok élni, mert félremagyarázod: én nem az övön alulira értettem a hasonlóságot... :-)))))))
Peren kívül is megegyezhetünk: kiviszlek süllőzni... :-)

nenono 2013.10.28. 10:16:02

@Willyfog67: Már miben? Kié a méretes? :-)))))
Holmi rozoga lélekvesztővel nem szállok ám a vízre. :-))))

Willyfog67 2013.10.28. 11:36:11

@nenono: Méreten alulit mi nem fogunk.:-)
A naszádomat pedig ne nézd le, ha belehúzok a lapátokba és felétek indulok, két centit nő nálatok a vízszint...:-))))

KAPOR · http://vadateshalat.blogspot.hu 2013.10.28. 13:25:35

Régen azt tartották felénk, hogy az orosz szél (értsd keleti) még a szákból is kifújja a halat...

Willyfog67 2013.10.28. 16:42:12

@kapor /vadateshalat: a keletivel itt Fonyódon ilyen gond nincs. Már csak azért sem, mert a hosszú ugyanakkor magas hullámokkal nem tudunk mit kezdeni. Marad a parti peca.

Endre Vass 2013.11.01. 12:33:46

Orkla segédtiszt megérdemelne egy rendes karabinert, hogy biztonságban legyen :)
A legfelső fotó különlegesen profin sikerült!

Willyfog67 2013.11.02. 06:21:46

@Endre Vass: Szemed, mint a sasé. Ez egy szpesziális, 160 librás forgókapocs, harapásálló, 8 golyóscsapággyal, hidraulikus olajkenéssel. Mi kéne több? :-)))
Nehéz úgy fotózni, hogy egyik kezedben a bot, a másikban a kamera, a halat pedig dobálja a hullám, és bokáig csúszol a vízbe...:), de annál a felvételnél szerencsém volt.