Tavaszi munkadömping

dömping6.JPG

Kitartott a tél, aztán berobbant a tavasz. Ezért sok minden megkésett, a tavaszi munkálatok különösképpen. Egyszerűen én sem bírok kilábalni belőle, míg mások egy jó darabig nem is fognak…

Nyári lúdék rendesen ráfáztak a rideg márciusra. Az első fészekaljak gyakorlatilag teljesen megsemmisültek, csak néhány kisliba mutatkozott április első napjaiban. Ahogy várni lehetett, a sikertelen költést hónapos csúszással követte a sarjú fészekalj megjelenése. Sajnos még így sincs annyi kisliba, mint korábban szokott, és majd jövőre kiderül, hogy ennek csak a télies tavasz volt az oka, vagy pedig a nyári lúd vadászhatóvá tétele.

dömping5.JPG

Ilyen a nyári lúd tavasszal

A kis liba – hasonlatosan háziasított társához – nagyon helyes, de esetlen kis állat. Legalábbis a szárazföldön. Vízen szorgalmasan és ügyesen lapátolnak szüleik után, ám a parton, különösen valami természeti akadály (magas fű, farönk) tornyosulásakor könnyű prédát nyújtanak a rókáknak, és újabban a nádi farkasoknak is. Az emberekről nem is beszélve. A vízben védett helyen vannak, ám füvet legelni muszáj a partra jönniük. Ha ekkor meglepi őket valami, a fejvesztett menekülésben összekeverednek a családok, mely gubancot bizony sokszor ki sem egyenesítik a szülők. Tavaly volt egy pár, amelyik 25 kislibát vezetett és nevelt fel. Ők voltak a kisliba-gyűjtögetés csúcstartói. Néha az etetőcsónakból kell kimentenünk őket, néha a telelőből nem találják a kijáratot, ezzel gyakran adnak a halászbrigádnak állatvédelmi- és mentési feladatokat is…

dömping4.JPG

dömpig3.JPG

Akkor most ki kivel van?

Kapitalista récééknél is most van itt a meló fő ideje. No persze, csak a kolónia nőnemű tagjai iparkodnak. Először csak ülnek, ülnek türelmesen és kitartóan, majd azt sem tudják, hogyan kövessék a nyughatatlan kis jövevényeket. Az egyik récénk a móló végén kivágott fa tövében talált fészekrakásra alkalmas helyet, ami persze nem volt valami nehezen felfedezhető, de a móló végén - szerencsére - legfeljebb csak mi, horgászok járkálunk...

dömping7.JPG

A nagy munka előtt muszáj erőt gyűjteni...:-)

dömping8.JPG

Én itt sem vagyok... hol is?

dömping9.JPG

Ennyi kisrécét felügyelni komoly mutatvány

Rozsdafarkúék kissé elhibázták a fészekrakás helyét, ami különösen nehéz munka elé állította őket. Egyszerűen beköltöztek a halászmelegedőbe, és a kémény tövében, a mennyezet alatt raktak fészket. Ennek oka a mi hibánk volt: napközben folyamatosan nyitva hagytuk az ajtót. Néhány napig felszámoltuk a fészekkezdeményt, aztán amikor láttuk, hogy igyekezetünk hasztalan, hagytuk őket. Esténként, a melegedő bezárásakor csak arra kellett ügyelnünk, hogy a tojó a fészken legyen, ne pedig kint valahol. Nagy munka volt ez a kis madárka részéről, aki reggelenként a küszöbön üldögélve várt bennünket (pontosabban az ajtónyitást). Persze a munka dömping része csak most következik: a fészekben immár két nagy szájú, vakoskodó kismadár várja a szülőt vissza. Azt, hogy nézni sem bírják, amivel az anyjuk eteti őket, nem csodálom: mindenféle nagyon csúnya bogarakat hord nekik valami elképesztő szorgalommal…

dömping2.JPG
Kétségtelenül védett szülőszoba

dömping1.JPG

Én sem vagyok itt...:-)

Nekem úgy tűnik, hogy ebben a tavaszi munkadömpingben mindenki nagyon serényen dolgozik, csak a horgászok lendülete hagyott alább. Már ki sem jönnek a partra. Elfogyott a kapás.

Mostantól meg kell dolgozni a halért is!  

Címkék: rozsdafarkú nyári lúd 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr725313452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jójo 2013.05.23. 21:54:55

"Mostantól meg kell dolgozni a halért"
-na ez már jobban tetszik-(tetszene) ..:(
Vége a "halastó" korszaknak,és természetesen "elfogyott" a hal minden fajtája.
Kb 20 napot csúszik a természet, kivéve a...bodzát...:-)))

Bojlika 2013.05.24. 19:23:50

Elfogyott a kapás??? Hízik a májam:)))))

Most jön az én időm! Lehet, hogy a következő 1 hónapban fogok egy pontyot a keleti medencében!:)))

Jelentem keszegben továbbra is jó vagyok! :)

Fishraptor 2013.05.24. 20:37:17

Jó estét!

Üdv Zsolti,,látom meló van bőven, a halak még mindig zaklatnak, de már nem olyan ütemben mint pár hete! :)
Hajnalban kimegyek rápróbálok a süsükre! :)

Willyfog67 2013.05.26. 08:46:10

@jójo: Bezzeg a bodza, az nem késik...:-)

@Bojlika: Abban az esetben, ha a következő egy hónapban nem kerülsz vízbe, esélyed sem lesz rá :-) A keszeget én is azért szeretem, mert ha ponty nem is, de a fehérhal legalább birizgálja a horgot.
Ha netalán napkeleten elejtenél egy pontyot, feltétlen jelezd felénk...:-)

@Fishraptor: Tibi, immár másnap reggel van, mi újság a süllőkkel? Neno az ellenkező alvégen jeleskedhet, mert nagyon titokzatos bejegyzéseket olvasok tőle imitt-amott....-)

Fishraptor 2013.05.26. 17:04:52

Szia Zsolti!
Köszönik jól vannak, fogtam párat és pontyot is, időjárás csak nem akarja engedni a tervezett pecákat,,,,,de majd eljön az én időm még! :)

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.05.26. 20:42:01

Rozsdarfarkúak. Kedvenceim. Nálunk is van a verandán.

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.05.27. 08:03:33

A rozsdafarkúak a meló bajnokai! Hihetetlen, hogy mekkora energia van azokban a pár grammos kis madarakban és mit gürcölnek azért, hogy felneveljék a kicsiket. Van, hogy kétszer is költenek. Nálunk 3 napja repültek ki a kicsik, de úgy látom már fészekigazítás van. Szerintem pár nap és tojások lesznek benne ismét.

Willyfog67 2013.05.27. 20:05:59

@AtyafiPeca: Azt hittem, csak én érzékelem rosszul, hogy a rozsdafarkú egy sztahanovista. Öt percenként "ölnyi" bogarat szed össze még most is, ebben a hideg időben.
Tényleg elképesztő.

Fishraptor 2013.05.28. 11:15:38

Sziasztok!
Nem az íráshoz tartozik, de sokunknak szól!

Hali!

A Balaton-törvényben szerepelt egy tétel (35. § j)), ami tiltotta a nyilvántartásba vételre nem kötelezett vízijárművek (a csónak ugye ilyen) tárolását kikötők terültén kívül, és ezzel összhangban került be a 2012. január 1-jétől hatályos új Hajózási Szabályzatba az a szöveg, ami gyakorlatilag azt jelentette, hogy csónakkal csak úgy lehet szabályosan vesztegelni kikötőn kívül, ha a vízijárművön valaki mindig tartózkodik. Ez utóbbi alapján riogattak a vízirendőrök szabálysértési bírságolással.

Mivel 2013. június elsejével hatályát veszti a Balaton-törvény 35. §-ának j) pontja, a más miatt amúgy is módosítandó Hajózási Szabályzatot is hozzá lehet igazítani ehhez.
Erről szól az előterjesztés.

A nádas védelmét más írja elő, (22/1998-as kormányrendelet, a Balaton-tv. 35. §-ának több, továbbra is hatályos pontja stb.), ezért a Hajózási Szabályzat erre vonatkozó új szövege csak utal erre.

A meglévő parti bejárók kérdése (fenntarthatóságuk, felújíthatóságuk) valóban rendezendő, azonban azt nem lehet a Hajózási Szabályzat keretében megoldani, hiszen nem a hajózó útban vannak.
Vadi új bejárók létesítését - hiszen az új építmény elhelyezését jelenti - a jelenleg hatályos, nádas és parti öv megóvására vonatkozó szabályok is részletesen megadják (azok szerint ez engedélyköteles).

Mindenesetre a tervezett módosítással a csónak csónakkikötőn kívüli "tartása" legális veszteglés lesz (ha a veszteglés egyéb szabályainak megfelel, tehát nem hajózó útban, nem kijelölt fürdőhelyen stb.), de - értelemszerűen - ilyen veszteglőhelyet továbbra sem szabad a nádas kiírtásával létrehozni.
A horgonyon-bóján veszteglő csónak esetében nincs külön előírás, azonban a karóhoz kikötött csónakok esetében fontos lesz a karó feltáblázása. Figyelem: ez arra a karóra is igaz, amihez a csónakot peca közben köti ki valaki, hiszen akkor is vesztegel! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bárki így foglalt (horgász)helyet létesíthet, hiszen ezzel csak a kikötő (veszteglő) helyét jelöli meg, ami mellé bárki odaállhat (karóval vagy horgonnyal), de a hagyományos partközeli peca íratlan szabályai szerint ildomos nem ráülni más etetésre, úgyhogy normális emberek esetén a plusz táblákból nem lehet probléma. (Nem normálisoknál meg tábla nélkül is lehet...). Plusz előny, hogy a feltáblázott karókat remélhetőleg senki nem fogja benn hagyni a szezon végén...
Üdv,
csg

Willyfog67 2013.05.30. 19:52:57

@Fishraptor: Szevasz Tibi, köszönjük Gábor átmásolt válaszát, ahogy köszönettel tartozunk minden, az előterjesztés kialakításában résztvevőnek! Maximális tisztelet és respekt Gábornak, akinek kiemelt szerep és munka jutott mindezek létrejöttében!