Tili-toli peca

tilitoli3.JPG

Emígy egy öreg szigeti pecás minősítette a rakós botos próbálkozásomat még anno, nyilván azért, mert számára érthetetlen módszert látott. Ma újból bepróbáltam a korábbi évek tapasztalata alapján ilyenkor már működő, számomra oly kedves horgászatot, azaz (magyar) tengerre vittem a rakóst. Az elmúlt hetek pontydömpingét látva egyáltalán nem csodálkoztam az eredményen.

Pedig etetőanyagot nem is kaptak a halak. Be kellett érniük szemes takarmánnyal. Főtt öreg kukorica és dobozos csemege. Hiába, muszáj takarékoskodni, mégis elég volt nekik. A keszegeket igyekeztem kiküszöbölni a játékból, de nem sikerült. Olyan békebeli karikák, bodorkák jöttek, spékelve néhány szép, már egyáltalán nem dorozmás dévérrel, hogy megértem biccentgetni nem létező kalapomat. Miközben a keszegek valósággal hemzsegtek az etetésen, beesett négy ponty is. Rejtély, hogy fértek a horoghoz.

tilitoli1.JPG

Az első volt a legszebb, nagyjából három kilós pikkelyesként. A második kisebb lehetett, ám hogy valójában mekkora volt, nem derült ki: idő előtt elköszönt. A harmadik pocakos, hatvandekás tőponty némi dorgálást kapott csak, míg negyedik társa már a sötétedéssel együtt érkezett, és ugyan bőven méretes volt, amnesztiát adtam neki. Természetesen őt is megdorgáltam, imígyen: máskor tessék jobban odafigyelni az étkezésre, mert a különféle, kevésbé természetes élelmiszerek ártalmasak lehetnek az egészségre…

tilitoli2.JPG

Pergettyűs Tomi nagyjából a móló derekánál szintén fogott néhányat, igaz, az övéi között akadt 4-5 kilós is. Hiába, Tomi nyugdíjas, vele nem tudom felvenni a versenyt, már ami a pontyok csalogatását illeti…

Most úgy tűnik, mintha ez a pontybőség soha el nem múlna. Délelőtt a móló nyílt víz felőli oldalán is úgy jött a bajszos, mint máskor a keszeg. Kissé elhúzódott ezáltal a majális, éppen csak egy céllövölde hiányzott a kőgátról.

Szóval, nagyon jót pecáztam ma, késő délután. Továbbá jelentem, a néha viharossá váló déli szél és a Sió-zsilip nyitva tartása ellenére errefelé a vízszint általam soha nem látott magasságokba szökött. Lehet, napközben keleti szél fújt, átbillentve ide néhány plusz centit?

Címkék: ponty rakós 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr405287180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

godzikka 2013.05.08. 11:02:08

Szia Zsolt,

Most olvastam újra a tengerre rakóst még abból az időből, amikor az eurohorgász nem indult meg a lejtőn. Abból a szempontból néztem meg újra a cikket, hogy lehetne-e a rakós dolgot "olaszosítani", mert van egy kihasználatlan 6 m-es bolognai botom, azzal gondoltalak kopírozni. A vízmélység szerintem nem akadály, 2-3 méter eresztékig simán jó a fix úszó, tehát működhet a 6-os bolo. Úszóvezetés itt nem annyira szempont, hiszen az öbölben többnyire nincs erős áramlás. Mivel a fárasztás minimális száron történik, és közel a hínár, ez lehet a kritikus, de biztos megoldható, mert neked is rövidítened kell, és a végén már csak kb. 4m bot van a kezedben, amikor partot ér a hal. Arra gondoltam még, hogy olyan helyet keresek a mólón, ahol a hínárban van egy kis "öböl" a partig, és ott szákolok. Hosszú nyelű merítőre mindenképp szükség lesz. Szóval mindent átgondolva nekem megoldhatónak tűnik a dolog boloval is.

Grat. a halakhoz!

Üdv,
Zoli

Willyfog67 2013.05.08. 16:33:42

@godzikka: Üdv Zoli, az elgondolás tökéletesen jó és meglátod, remekül kivitelezhető lesz. Annál inkább, mivel a mostani nagyvíznél elég a kőláb elé horgászni, amin egy hatos bolóval, spicc alá engedett úszóval még túl is érsz. Ehhez jó most a pálya a mólóderék felétől kifelé. Ha lejössz, megmutatom a legénykori helyem. Manapság csak azért nem horgászom ott, mert lusta vagyok odáig kimotyózni, és már legény sem vagyok....-)
Szóval, jó ideje kacérkodom egy hetes-nyolcas bolo használatával, pontosabban beszerzésével. Főképpen azért, mert a hátratolt rakós tag a nyaralók megjelenésétől kezdve folyamatosan Mária kötényében van....-)))

70vr70 2013.05.10. 10:11:16

Hali Zsolt,

nekem van egy hetesem, amit soha nem használok, azt Töröcskén szívesen odaadom tartós bérletre :).
Nem is kérek érte sokat, mondjuk minden maraton végén egy sört megiszunk együtt és akkor rendezve is van az éves bérleti díja. Mit szólsz?

Üdv:
Rudi

horogasz 2013.05.11. 16:41:17

@godzikka: bocs, hogy belekotyogok a dialógusba, de tényleg frankón kiváltható a hosszúbolóval a rakó - bizonyos helyeken.
asszem a damil és csomóban is volt egy ilyen rész, működött a dolog.
de a legkirályabb az lenne - amit szintén megcsináltunk a damilban -, ha a zsolt betolná a csónakba a rakóját, és úgy tilitolizna nádszálas etetésén a tizenkilós halak között. már mióta mondom neki... de hát a szerző puding, jól tudjuk :))

goldsalmo 2013.05.11. 17:30:07

@horogasz: azért, hogy ki a puding arról lehetne beszélni.
Te aki a közutálat és ,,írói,, ellehetetlenülés miatt angliába kiköltöző vagy a szerző?

horogasz 2013.05.11. 17:41:58

@goldsalmo: OFF
bocs, nyilván poén volt. nyilván nem értetted. nyilván nem neked szólt...

nyilván nem ismerlek téged. te meg - azt hiszed nyilván - hogy engem igen. de nem fogom miattad szétoffolni a posztot. nyilván.

ezzel együtt megtisztelő számomra, hogy miattam regisztáltál be, erre az egy hozzászólásra.
ON

Willyfog67 2013.05.11. 18:57:44

@70vr70: Üdv Rudi, igazán köszönöm az üzleti ajánlatot, de ilyen vacak bizniszt nem szeretek kötni. A maraton után, egy sör ellenében? :-))))
Viszont a szomszéd tanyát rám bízta a tulaj, mert nem ér rá lejönni bemutatni a helyes csalivezetést, no ott tudnék néhány hetes üdülést intézni neked a nyáron, a bolo ellenében...:-)))
Komolyra fordítva: majd Töröcskén megbeszéljük, köszi a felajánlást!

@goldsalmo: nyilván nem szimpatizálsz horogasszal, ez a te egyéni véleménynyilvánításod, ahogy horogasz is szabadon mondhatott, mondhat véleményt másokról. Nekem nagyon jó barátom, a jobb megélhetés érdekében váltott hazát, ahogy sok százezren rajta kívül; közutálatnak egészen biztosan nem örvendett idehaza, legfeljebb egy szűk kör fújt rá, mert ő egyenesen, szemtől szembe mindig el merte mondani a véleményét. Tudom, hogy az én véleményem csak egy csepp a tengernyi között, de az én tapasztalatom alapján a horgásztársadalom LEGTEHETSÉGESEBB, LEGJOBB szakírói vénával rendelkező egyénisége, akinek a kritikájára, véleményére érdemes oda figyelni. Még ha éppen rólam is szól az a kritika. Ettől fogva a puding jelzővel szerényen illetett, hiszen ezzel arra utalt, hogy baromi lusta vagyok egy ilyen témát felkarolni, többszöri beszélgetésünk ellenére is.
Írói ellehetetlenülés: kik érvényesülnek, mint szakírók kis hazánk horgászmédiájában? Közöttük kevés tisztességes, tehetségük, és nem törtetésük, ármánykodásuk miatt odakerült embert ismerek, és most tényleg off, mert még én is ellehetetlenülök....-))))

Bojlika 2013.05.12. 09:24:00

Kell nekem itt nézelődnöm....:) Megesz az irigység:))

godzikka 2013.05.12. 10:23:41

Sziasztok,

Goldsalmo: bár nem tudok semmi pontosat, de kétlem, hogy horogász közutálat miatt ment volna külhonba. Nem volt még olyan horgász az én - viszonylag szűk - horgászismeretségi körömben, aki utálta volna a D&CS-t vagy a Halveszélyt, vagy a készítőit. Trollok persze voltak és lesznek.
Horogász: Remélem minden kerek, és megtaláltad a számításodat odakint (kívánom így ismeretlenül is). Nem akarom szétoffolni a blog-ot, de sajnálom, hogy a kamerával készített médiatermékeid TV-ben nem láthatóak, és ebben talán tudok segíteni (persze kérdés, hogy kinél vannak a jogok). Ha gondolod írd meg elérhetőségedet a maroti.zoltan.75@gmail.com-ra.
Zsolt: munka miatt tolnom kellett a szabit, de jövő hét szombattól várhatóan egy hétig tudom tesztelni az elméletet gyakorlatban is.

Üdv,
Zoli

fonyod 2013.05.12. 20:33:03

Megindult már a busa? Kapirgálják már a norvégok?

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.05.13. 07:43:46

Ha lenne céllövölde, még pontyot is lehetne lőni. Akár helikopterről. :-)

Willyfog67 2013.05.16. 20:45:23

@Bojlika: Ne az irigység egyen meg, hanem mondjuk egy harminckilós ponty-matróna :-) Gyerünk horgászni!

@godzikka: Ha leértél, feltétlenül hívjál. Egyelőre fék van az öböl pontyain, de majd fordul a kocka.

@fonyod: Fürdenének már, várják a fürdőkádat.:-)
Felénk csak finnek laknak, de azok norvég mintás motyóval nyomják.

@AtyafiPeca: Céllövölde van, pálcikán álló balinokkal, és van u-boot is, dupla terelőlapkával. Helikopáter az nincs, beérjük mi egy siklóernyővel is. A profik arról pergetnek :-)