A lehorgászott Balaton

nyitóka.JPG

A kis öreg akkor érkezett, amikor a második készségemet vetettem be. Sötét volt még, hajnali háromnegyed öt. Gyorsan besuhintotta az egyik végszerelékét, majd a másodikon tömködte az önetetőt éppen, amikor máris kapást jelzett az imént bevetett. Akasztás után még odavetette, hogy na, ez legalább kétkilós lesz. Éppen ezért furcsálltam, hogy a hal elsőnek kifordult a hosszú nyelű versenymerítőmből. Jól van, no, legalább hat-hét kilós a ponty, és még nincs kifáradva – nyugtáztam, majd másodikra beszákoltam a tükröst. Nyekergett a szák, rotyogtak a hálószemek.

Tizenegy kiló. A mérleg ennyit mutatott.

– Fiatalember, mi most a teendő? – esett gondolkodóba a horgász.

– Két megoldás van: vagy visszaereszti a halat, és horgászik tovább, vagy beírja a fogási naplóba, és mára befejezheti a pontyhorgászatot.

A kis öreg rövid ideig topogott a hal mellet, majd a másik botjához lépett, és kaparni kezdte az etetőanyagot a drótkosárból.

– Fiatalember, akkor ezt már be sem dobom. Úgyis van otthon munkám, legalább megcsinálom…

Néhány perc múlva a szép tükrös elautózott valamerre új gazdájával, és hirtelen magam maradtam a parton…

…Ilyenre még a nagy öregek sem emlékeznek. Láttam én már sok horgászt a parton és a csatornákon, még a dicstelen árki harcsafogások idejéből, ám ami az elmúlt három hétben történt a Balaton partján, az mindenképpen emlékkönyvbe való. Memoárba. Valahol, sőt, több helyütt írtam már, hogy ez az év jó lesz a horgászat terén, olyan halak kerülnek majd elő a vízből, amikről azt gondolták sokan, már a vízben sincsenek. Mert lehalászták őket. Többek között ezért nincs hal a Balatonban. Öreg probléma, hogy a horgász a vízbe vetett csalijának működése alapján ítélkezik a Balaton halállományáról. Ha nem fog, akkor lerabolták a halászok és a rabsicok, be sem telepítették, a friss telepítést azonnal lehalászták, satöbbi. Most viszont ne menjünk el szótlanul az mellett, tisztelt horgásztársaim, hogy meglehetősen jó hatásfokkal, nem egészen egy hónap alatt lehorgásztuk a balatoni pontyállomány tekintélyes részét. Mondjuk, saccperkábé, úgy két évad teljes telepítését. És bizony a kifogott pontyok jelentős része abból a korosztályból került ki, melyet nem az elmúlt két évben telepítettek…

Az egyik szemem sír, és a másik is. Nem cifrázom: hajnalban és késő este, néhány ellopott óra erejéig tudtam csak becserkelni a Balatont, hogy a rosseb vigye ezt a tavaszi halászatot! De talán jobb is, hogy így alakult. Egy alkalommal, estefelé ellátogattam az Árpád-partra, ahova Zoli hívott pecázni azzal az indokkal, hogy közben majd beszélgetünk erről-arról. Amíg elsétáltam a vízparti nyaralók mellett, mint valami eltévedt málhás szamár, szinte csorgott a nyálam a frissen sülő halak illatától. Nem túlzok, amikor azt mondom: minden kertben halat pucoltak, bácsik-nénik jöttek-mentek szatyrokkal, diszperzites vödrökkel, zörgölődő-doboló pontyokkal a belsejükben. Szürreális séta volt! Míg Zolival beszélgettem órányi ideig, hat darab halat fogtam és engedtem vissza, és olyan képzetem volt, hogy szemben, az északi part és hegyei csak valami ócska festmény, valóságban valami kis picike, de felkapott horgásztó partján állok kissé zavarodottan…

esti2.JPG

…Október óta kilencven centit emelkedett a Balaton vízszintje. Lusta voltam utána nézni, de ez valószínűleg évszázados csúcs, már ami a visszatöltődés sebességét illeti. Nyilván az időjárás is felelős ezért a ponty-őrületért, de a legnagyobb tapasztalat mégis az, hogy most minden horgász, még a legkritikusabb is láthatta: van (volt?) hal a Balatonban. Viszont a nagy többség előttem leszerepelt. Pontytonnák pihennek most a hűtőládák mélyén, szép sodrófa alakúra fagyva, vagy éppen felszeletelve. És majd nyáron, amikor a vendég elé kerülnek sült hal vagy halászlé formájában, milyen finomak lesznek. Kellemes hűtő ízűek, hiszen addigra hol lesz már a Balaton íze…

...Ismerősöm szűkszavúan számolt be a fogásairól. Leköltözött a Balaton partra, és horgászott. De okosan. Gumiruhában sétált be vagy kétszáz métert, onnét dobott még egy jó nagyot, nagyméretű csalit fűzött a horog elé. Három kilós alatt nem is fogott. Kérdésemre, miszerint jött-e tíz feletti hal, ajaj-jal válaszolt. Bátortalanul kérdeztem tovább: de ugye, legalább azokat visszaengedtétek? Hát persze, hogy hülye vagyok. Úgyis kifogja más vagy a halászok, jött a válasz…

Hogy megelőzzem minden jövőbeni reakciómat, mutatok egy nemzetközi kézjelzést. Nagyjából ökölbe szorított kéz, csak a középső ujj meredezik az ég felé. Ezt azoknak a horgászoknak utalom ki előzetesben, akik majd valamikor, valahol panaszkodni, lázongani, felháborodni fognak egy-két kapástalan hét után, és ismételten előjönnek a régi szöveggel. Ne tegyük! Egyszerűen nincs rá erkölcsi alapunk! Sokat gondolkodtam azon, vajon miért éppen a hal lóg ki a sorból, de mindig oda lyukadok ki: mert „ingyen” van. Az csak úgy megterem magától. És néma. Nem szól semmit, nem ad ki hangot, csak szótlanul tűr. Mi pedig nem kíméljük…

…Estefelé kisétáltam a mólóra. Na, itt aztán magam voltam, ameddig elláttam, sehol senki! Erre volt szükségem. Az első ponty, ami sötétedéskor érkezett, már csak hab volt a tortán, pedig mindössze két kilós volt. Aztán tíz óra körül bólintott ismét a rezgőspicc, és végre, komoly ellenállásba ütköztem. Nem részletezem: a csodás pikkelyes fölözte a nyolc kilót. Horogásznak jelzem, hogy bekerült ugyan a fogási naplómba, de még talán most is boldogan úszkál (ha azóta ki nem fogták), tehát a számadáskor ezt vegye figyelembe…

esti.JPG

…Az árkok nem csak vízzel, de hallal is rendesen felteltek. Tegnap délután Kisapátiban, Kolinál volt látogatásom. A fenyvesi nyomócsatornán, amit átér egy négy méteres spiccbot, mint a heringek, ücsörögtek a horgászok. Gondolom, a víz tetején úszkáló fahalakba próbálták horgaikat beakasztani, hogy megtudják: mit nyertek? Elképesztő látvány volt! A Máriai-árok sem volt különb, majd a Zala mellett elhaladva, kis híján az árokba irányítottam a kocsit. De, még mielőtt valami rossz jelzővel illetne az olvasó, megjegyzem: nincs is ezzel semmi gond. Gyönyörű idő volt, és ilyenkor szabadban az ember helye. Különösen, ha horgász az illető, mert bizony a március kibabrált velünk rendesen…

Ma korán végeztünk a halászattal. Ebéd után kiültem a mólóra, szellőzni egyet. Bevallom, jókat bóbiskoltam a székemben, ámbár nagy volt a jövés-menés körülöttem. Ebben a szundikálásban ludas volt az elmúlt napi kisapáti látogatásom is, ezt is muszáj bevallanom… Viszont azért három kapást csak lefüleltem: fogtam két pontyot és egy dévért. A szomszédomban is fogtak, és nem is az aprajából. Tehát megállapíthatjuk, hogy ezen poszt címe kissé félrevezető. A Balaton még nincs teljesen lehorgászva. Legfeljebb jó úton járunk afelé…

délutáni.JPG

Címkék: tavasz ponty 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr925238162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czander Bég 2013.04.22. 05:07:52

Willykém együtt érzek veled.A jó magyar mentalitás
felszínre tört mint mindig. A sok hal éhes farok, ha annyit lett volna tacsiban mint én, még a vizet is elkerülné. De jön még kutyára szalonna.
Igazából a puha p.ö.c.s állam, abban is az elavult fogási rendszer a hibás. Hol van ilyen, hogy egy horgász matematikailag 1825 db nemes halat, és ugyan ennyi kiló egyebet vihet el évente legálisan, amikor a fent tartható állapot 30- 50 db lenne összesen.
Na szar a bakóba, mindenkinek.

Bojlika 2013.04.22. 11:38:24

Hát igen. Felénk ugyan nem nagyon fogják a pontyot, de az "egyéb" halat is viszik rendesen. Van aki arra büszke, hogy 500 kiló keszeget termelt ki a hajókikötőből márciusig.
Ez is egy marhaság, hogy 10 kiló egyéb halat el lehet vinni. Minek?
Én küldöm az sms-t ezt megfogadtam.

fonyod 2013.04.22. 19:18:36

Most ment , de már leállt. Szombaton 3 horgász volt az Árpád part ,,sarok,, részén.Vasárnap csak 1 db.
Van egy olvadáskori és egy melegedéskori kiszaladás, most szerencsésen belenyúltunk.
A fogási naplók adatai alapján kell megítélni a fogott hal mennyiségét. Hány napijegyen ill. éves jegyen szerepel 0 vagy néhány kilós fogás? Nem az extrém sokat fogókat kell kiemelni, hergelve a horgászokat.
Érdekes módon a halat lopóhalászokról nincs hír a zRt. honlapján. Mennyire hiteles ezek után a leadott statisztika? Horgász/halász fogási arányszám?

Koli 2013.04.22. 20:35:07

"...Ebben a szundikálásban ludas volt az elmúlt napi kisapáti látogatásom is, ezt is muszáj bevallanom..."

Örülök, hogy voltál, folytköv hamarosan.

Koli

Willyfog67 2013.04.22. 21:09:33

@Czander Bég: Czandi, nálunk munkaköri ártalom, hogy tacsit húzzunk egy pecához, akkor inkább fürdőruci... Ma az egyik halász oldalra eldőlt a vízben (megbotlott egy vízalatti kőben), csak a bagóját igyekezett menteni úgy, ahogy annak idején a Bella próbálta, amikor felborultatok a hetesen úszkáló halaskáddal...:-))) Eszembe jutottatok!

Willyfog67 2013.04.22. 21:12:21

@Bojlika: Ez a beidegződés még a szocreál időkből eredhet, de lehet, spontán élelemfelhalmozási kényszer szüli. Nekünk nincs mélyhűtő ládánk, igaz, a szákom, mint haltároló eszköz kicsiben helyettesíti...:-))))

Willyfog67 2013.04.22. 21:16:05

@fonyod: Erről éppen tegnap beszélgettem egy öreg horgásszal. Annak idején a sziget tavasszal a kockán horgászott, mert az akkori tapasztalatok alapján ott lehetett halat fogni. Ehhez hozzá kell gondolni az akkori technikai hátteret (tároló orsó, max. 35-40 méteres dobástáv), és annak idején nem volt horgász, aki téli keszegre bedobott volna.
Ma kissé más a helyzet.
Erről a hallopós halászról még fogunk hallani, legalábbis a honlap szerint.

Willyfog67 2013.04.22. 21:21:10

@Koli: Örültem nektek,köszönöm a szíves vendéglátást, az elsózott halászléért utólag is megszórtam a hajam hamuval, a szürkebarát pedig kitett magáért... Külön köszönet a hajnali, indulás előtti kávéért! Margó köszöni a csodapörit (vargányás-medvehagymás tarhonyás füstölt csülök pöri - a szerk.)
Keresztúron defektet kaptam, nem értem haza időre...) :-)

Dokia 2013.04.22. 21:24:02

Szomorú kép! Más vizen is megvan ez sajnos. Veszélyes ha a mohóság és a butaság szorgalommal párosul.

horogasz 2013.04.23. 16:00:43

bazmeg, ez kiábrándító, felháborító, elszomorító.
pláne, hogy innentől aztán ne jöjjön senki se a halászokkal, ha épp nem fog.
amúgy meg ezért is működésképtelen a rendszer: az úgy nem megy, hogy egyszerre, egy vízen vannak a c&r hívei, meg a mértékletes - konyhára is dolgozó - pecások, meg a gátlástalan - de szabályos - húshorgászok, meg a csak eladásra dolgozó - iparszerű - halkitermelők... és akkor még jönnek a rabsicok, meg a halászok - hogy csak a humanoid szereplőket említsük.
ez így nem megy.

steveolson · steveolures.com 2013.04.24. 13:15:31

Egy ilyen halért tényleg érdemes kiülni!: m.cdn.blog.hu/pe/pelsologia/image/2012%20-%20k%C3%A9pekben/a%20lehorg%C3%A1szott%20balaton/esti.JPG

Aki pedig nem tudja megbecsülni, megtisztelni azzal, hogy a küzdelem után útjára engedi az nem is érdemli meg!

Fishraptor 2013.04.24. 16:31:49

Zsolti,,,lassan szüretelek! :)