Mégsem szárad ki a Balaton?

áradás.JPG

Úgy látszik, hogy a Balaton kiszáradása címmel létrehozott projektet megfúrták. Méghozzá eléggé alaposan. Személy szerint ennek nagyon örülök, és már alig várom, hogy megnyissák a Sió zsilipjét…

Ez utóbbi várandóságom egyébként azt jelentené, hogy a tó elérte a szabályozási szint felső határát, ami hivatalosan 110 cm. Azt is el tudom képzelni, hogy a vízügy „rászámol” a felső szintre, akár 120 cm-ig is. Ez utóbbi vízmagasság elérése maga lenne a csoda, de decemberben sem hittük, hogy március 29-én már 96 cm-en fog pöffeszkedni a Balaton. Márpedig ma ekkora a vízállás, a hó csak most kezd olvadni, és további esőket ígérnek áprilisra is. Szóval, a 110 cm-t gyakorlatilag „kézen állva” is eléri a tó, valamint az sem kizárt, hogy ez az esztendő rendkívül csapadékos lesz, és e fölé megy a vízszint.

Ha rápillantunk az elmúlt évek vízállásainak görbéire, hasonló meredek emelkedést 2009. január-március között tapasztalhattunk. Igaz, akkor ez lényegesen kevesebb víztömeget jelentett. 2013. január elsején 48 cm-t mutatott a vízmérce. Három hónap alatt éppen ennyit emelkedett, azaz összesen 288 millió köbméter víz érkezett a mederbe. A Zala ömlik, a déli parti befolyók ömlenek, a hó most olvad, és esők jönnek… Még a végén oda jutunk, hogy a jóból is megárt a sok!

Ennek kapcsán ismét eszembe jutottak a tavalyi rémképek, amik a Balaton kiszáradását vizionálták. Ezek közül volt néhány, ahol a vízügy felelősségét boncolgatták a víz oktalan leengedése kapcsán, teljesen figyelmen kívül hagyva az elmúlt két esztendő aszályosságát. Van azonban egy független Balaton szakértő, Fekete Péter, aki a lehető legtöbb helyen igyekezett elméletét tálalni. Gondolatai számos oldalon megjelentek, vegyes fogadtatásra találva.

Számításai, illetve megállapításai mindenképpen elgondolkoztatóak. Tény, hogy az ezredforduló óta 2010 kivételével minden évben átlag alatti csapadékmennyiség hullott a tóra, valamint hatszor előfordult, hogy több vizet vesztett a tó, mint amennyi belekerült. Ilyesmire az elmúlt kilencven évben, amióta a mérések tartanak, egyszer sem volt példa. Ez mind igaz, de az elmúlt kilencven év vajon milyen messzemenő következtetésekre adhat okot, tekintve a Balaton 15-20 ezer éves korára? Lehetséges, hogy változik a klíma, ahogy ez sűrűn előfordult már a Föld története során, és az is lehetséges, hogy a Balaton sem örök életű, ahogy minden más geológiai képződmény is folyamatos változáson és átalakuláson megy keresztül. Az emberiség ezeket az akár irreverzibilis folyamatokat igyekszik egy viszonylagos egyensúlyban tartani. A Balaton példáján jól láthatjuk, hogy ez nem egyszerű és nem is biztosan eredményes tevékenység, bármelyik oldalról is tekintünk a folyamatokra.

Az, hogy most szinte pillanatok alatt telítődött a tó medre, és a kiszáradás helyett már-már áradás fenyeget bennünket, nem ellentétes Fekete Péter kijelentéseivel. A közép-európai tavak fenntartható használatának elősegítését célzó EULAKES projekt előrejelzései szerint pár évtized múlva számottevően szárazabbá válthat a tó körüli éghajlat, azonban 2015-2020-ig még nem várható jelentős változás, így lenne idő felkészülni, és megfelelő vízgazdálkodási stratégiát kidolgozni. Az EULEAKS globális éghajlati modellnek a Balaton térségére adaptált éghajlati forgatókönyve szerint a következő 10-20 évben enyhe csapadéknövekedés várható (talán ezt tapasztaljuk most), ám ezt követően viszont 2030-2060 között jelentős csapadék csökkenés következik. A 2050 utáni időszakban pedig az előrejelzések szerint a Balaton vízkészlete és felülete drámaian apadhat, akár a tó jelenlegi szintű üdülőjellegének megőrzése is veszélybe kerülhet.

Láng István akadémikus szerint is lassú felmelegedéssel és kevesebb csapadékkal kell számolni a jövőben, „ami azt jelenti, hogy a balatoni víztükör magasságának szabályozása igen nagy odafigyelést igényel.” Reális igénynek tartja az érvényes vízszint-szabályozás megvizsgálását, a felső szint megemelését a jelenlegi 110 centiméteres fölé. Dr. Bíró Péter akadémikus, a tihanyi kutatóintézet igazgatója ennél keményebben fogalmazott: „…a Balatonnak esze ágában sincs kiszáradni, rendbe fogja magát tenni…” Ő egyébként óv attól bennünket, pontosabban a Balatont, hogy más vízgyűjtőről akarjunk vizet hozni a tóba.

Most azonban nagyon távolinak tűnik minden, kiszáradással kapcsolatos jóslat. Pedig előbb-utóbb kényszerűen eltűnik a Balaton is, ahogy a dinoszauruszok is eltűntek, ezt azonban mi már nem fogjuk megérni. Ettől függetlenül lehet kötelességünk, hogy ezt a folyamatot késleltessük.

Amit most a természet - immár túlzott bőkezűséggel - helyettünk is megtesz…

Címkék: kiszáradás 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr865183330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

okossan 2013.03.29. 23:31:37

Tetszett a poszt, mert érdekes volt.

pástétom 2013.03.30. 00:52:46

Tavaly szeptember közepén élesen megtört a trend, és csapadékos időszak vette kezdetét. A múltból vett példák alapján - mint ahogyan a 2011-12-es száraz periódus is - akár éveken át kitarthat, természetesen lesznek ezen belűl szárazabb időszakok is, de a fő csapadékos jelleg megmarad.

Nem szívesen - mert alapvetően jó a poszt - de azzal vitatkoznék, hogy 2010-et kivéve az ezredforduló óta mindegyik évben átlag alatti csapadékmennyiség hullott volna a tóra. Pl. 2004, 2005 vagy 2007 is országosan az átlagnál jóval csapadékosabb év volt, és nehezen tudom elképzelni, hogy akár ezekben, akár az átlagnál akár csak kisebb mértékben csapadékosabb években is ide a Balaton-térségre egyszer sem hullott volna legalább átlagos mértékű mennyiség.

Link Elek 2013.03.30. 05:12:00

Az emberi tevekenyseg folyamatosan visz extra vizet a balatonba.
pl: Az eszaki parton levo falvak/varosok az ivovizuket vizuket eszakrol a balaton vizgyujtojen kivulrol kapjak, es ez a viz tisztias utan a balatonban kot ki.

fonyod 2013.03.30. 07:44:56

@Link Elek: Sőt vesz is ki. Többször van arra példa, hogy a déli parton iszom csapvizet, pisálni pedig pesten megyek.Apad is a Balaton...

torró 2013.03.30. 08:55:59

Mivel itt élek, jóltudom, hogy működik az időjárás a Balatonnál.Egyébként már karácsony után mondtam itt többeknek, hogy ez az év nagyon csapadékos lesz, és hamar fel fog töltődni a tó.Sőt, az idén többször kell majd leengedni, mert a nyár is csapadékban gazdag lesz. Nem, nem vagyok jós, csak van egy ősrégi időjárás előjelző módszer ami aránylag, elég jól működik.A változások ellenére is.Mivel ezt én 1968 óta készítem és sokszor még én is kételkedem, ennek ellenére mégis bejön. Az előző két év csapadék hiányát is előre mutatta.

mel gibson 2013.03.30. 09:10:45

miről hadoválsz barátom?
az aszály csak egy dolog...a probléma ott kezdődött amikor a dilettáns balatoni vízügyes buzik kinyitották a zsilipet,mondván,majd úgyis esni fog,elég lesz ennyi víz.
ahhoz a kurva kapuhoz ne is közelítsetek.

Willyfog67 2013.03.30. 11:12:27

@pástétom: kommented második részét nem tudom alátámasztani, Fekete Péter állítását idéztem, lehet, hogy tévedett? :)

@mel gibson: ajánlom a vízállás görbék áttanulmányozását, különösen az utolsó nagy vizes évben. 2010 nyarán volt utoljára nyitva a zsilip, 125 centiről kellett lehúzni a vízszintet. Onnantól kezdve az aszály csökkentette, minden vízleeresztős rémhírrel ellentétben. Tudom, barátom, néhányan annak örülnétek, ha a Balaton a Drávától Pestig érne...:-))), de lássuk be, ez nem kivitelezhető.

grani 2013.03.30. 12:47:37

@Willyfog67: Dehogynem. Csak ásni kell és Duná terelni :) Egyébként a Kárpát medence az medence. El kell dugni a lefolyókat és tele lessz vizzel :)
Baró volna, micsod turizmus lenne itt. Cca 15O ezer nkm vizfelület európa közepén!!! Méghozzá édesvíz, amely nemsokára aranyárban lesz.
A házakat meg cölöpökre meg magaslatokra lehetne építeni. Nem is volna rossz. Autópályákra se lenne szükség. Tiszta Velence csak sokkal nagyobb... Ha meg az éghajlat is melegszik és mondjuk átcsuszunk a mediteránba... Hát az maga az Éden.

Willyfog67 2013.03.30. 13:20:30

@grani: És lesz egy csomó sziget, akár a Távol-Keleten. Hungaronézia lehetne az új nevünk. Pálmafák, a ház tartó cölöpje mellett kapó süllők, autók helyett csónakok, saját kikötővel... :-))) Télen Keszthelytől Budáig lehetne korcsolyázni.
Azért megnéztem volna, amikor a Pannon-tenger kezdett visszahúzódni. Nem is lehetett az olyan rossz!:-)

grani 2013.03.30. 13:25:42

@Willyfog67: Miért fagyna be? Globális felmelegedés van folyamatban :) Azt mondják, hogy az évszázad végére olyan lesz az éghajlat a Medencében, mint Firenzében. Mondjuk, ezzel nem rémisztettek meg, sőt, lelkes támogatójává tettek a globális felmelegedésnek :)
Az a tenger visszahúzódás eltart egy darabig. Én is szeretnék pár tízezer évet élni, hogy megnézzem :)
De ismerd el, hogy nem lenne rossz ez a Hungaronézia. Sokkal jobb, mint a poros Alföld a szikes talajával. Vagy a téli-tavaszi hófuvásban ülni az M1-en. Hajrá globális felmelegedés!!!

jójo 2013.03.30. 13:47:24

Willyfog!

Végre valami értelmes megnyilatkozás a "vizes" témában.Annyi sok badarság,és sületlenség, ami az elmúlt tíz évben elhangzott a Balatonnal kapcsolatban ,Dunát lehetne vele rekeszteni...:-)))
Némely koment is erőteljes tájékozottságot tükröz..huuu.:-(((
Köszönjük Willy az átfogó vizes témát...:-)))
Egy darabig nem fog még búza kalász lengedezni a meder helyén...
A jövő héten 100-nál járunk,és most azt mondom,hogyha több eső nem is hullik, a 110 akkor is meg lesz!...:-)))

JimGilmoure 2013.03.30. 14:20:41

@Willyfog67: melgibson: milyen jó ötlet! Meg kellene csinálni, De ha ezt nem is, de Duna-Tisza csatorna tényleg kellene!
hu.wikipedia.org/wiki/Duna%E2%80%93Tisza-csatorna

röhögő 2013.03.30. 14:43:13

Mindenesetre aki jön a globális felmelegedéssel és a Kárpát medence kiszáradásával, azt agyonverem a hólapáttal, úgy is kéznél van. -((

Willyfog67 2013.03.30. 15:10:00

@grani: Elismerem, mert nem földhöz ragadt, hanem vizes mezőgazdász vagyok :-)Firenzével egyébként én is kiegyeznék.

@jójo: Minden nézőpont kérdése. Elfogadom ezek ütközését, csak a csőlátó, zsigeri gyűlöletet nem, holott ez utóbbi eredete közismert :-(

@röhögő: Segítek. Jól megdobálom húsvéti tojással és hógolyóval, üveges tormával...:-)

na4 2013.03.30. 15:22:15

A Balaton akkor jó, ha tele van vízzel. Én fürdeni és nem homokozni járok a Balatonra. A klímaváltozás korában semmi sem garantálja, hogy máskor is lesz csapadék, tehát minden csepp víznek örülni kell. Minden csepp víz leengedése a tóból hazaárulás.

Fishraptor 2013.03.30. 18:29:24

Jó a víz,,nagyon kellett már,ha engedik le fotózom!
Lehet, hogy ki kellene mernem a csónakból a vizet? :)

Fishraptor 2013.03.31. 09:57:09

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok mindenkinek! :)

Élvehal 2013.03.31. 10:42:01

@pástétom: A hangsúly nyilván nem az átlag alattin van, hanem azon,hogy 12 évből 6-szor mínuszban volt a Balaton. Egyébként tudja valaki, hogy mi az akadálya a 120 cm-en tartott víznek.

fonyod 2013.03.31. 10:51:25

@Élvehal: A parti védművek 100 cm-re vannak tervezve. A 110 cm is necces ha erős északi szél van. A parttól öbbszáz 100 m-re álló házak kertjében is víz van.
Egyszerűen fogalmazva, nem erre van tervezve az ,,élet,, a Balaton körűl.

Willyfog67 2013.03.31. 11:03:20

@Fishraptor: Köszönjük szépen, neked is hasonló jókat kívánunk innét is, holott - ha az időjárásra tekintünk - ez most valóban csak kívánság marad. A sonkával tessenek vigyázni!

@Élvehal: Sajnos, ilyen roppant egyszerű a magyarázat, ahogy fonyod írja. Ha a várható trenddel számolnunk kell, érdemes elgondolkozni a déli parti védművek megemelésén és megerősítésén. Ez nyilván sok pénzbe fog kerülni, de inkább ilyenre költsük a manit, mint mondjuk a fonyódi kompra. Ebből mindenkinek csak haszna lehet.

fonyod 2013.03.31. 11:07:03

@Willyfog67: Nem tudod megcsinálni, a talaj-egyszemcsés homok- miatt nem lehet.Mit csinálsz a bereknél lévő házakkal, ahol a talajvíz a gond?

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.03.31. 11:38:31

"Az időjárás mindig tökéletes."
"Az erősebb tovább él, a gyengébb elpusztul."
"Ami nem öl meg az erősebbé tesz."
"Minden rosszban van valami jó."
"Az élet akkor is ad, amikor elvesz."
"Aki nevén nevezi a dolgokat, az elmegy a lényeg mellett."
Részemről ennyi.
üdv

Élvehal 2013.03.31. 12:49:57

@Élvehal: Még mindig sokkal olcsóbb lehet erre költeni, mint a világ másik végéről ide kormányozni a vizet. Sok telek viszont így bajba kerülhet.

Willyfog67 2013.04.01. 16:21:55

@fonyod: ez igaz, de te vagy az építész: nincs valami technológiai megoldás erre? (kérdés, milyen mélyen van a vízzáró réteg) Egyébiránt a berek felől lehetett volna feltöltést alkalmazni, de itt is látszik, hogy akkoriban ez nem volt gond (mármint a kisebb vízállás). Szerintem most sem gond, de mások szerint igen.

fonyod 2013.04.01. 19:34:27

Mindenre van, de kérdés megéri-e.
Ma voltam lenn és kb. 40 cm-re van a víz a vízóraaknában a talaj tetejétől, az én házam jól van szigetelve-remélem. Most 100 a vízszint, jön még 10 cm-t nem érdekel, de a régi házaknál nem adtak erre, ők mit csináljanak?

pástétom 2013.04.02. 17:57:57

@Willyfog67: Igen, még egy Fekete Péter is tévedhet. :) Javaslom, nézzétek meg a met.hu-n az OMSZ éves csapadéktérképeit 2001-től és vessétek össze azt a Balaton-térség átlagos éves csapadékmennyiségével.

Czander Bég 2013.04.03. 13:18:53

Véleményem szerint a balatoni mikroklíma változás
összefügg a tó körüli szőlő, és gyümölcsösök kivágásával. De itt van még a déli parton tapasztalható brutális erdő irtás is. Ugyanis ezek pont a nyári időszakban biztosítanak a zöld vegetációjuk révén annyi párologtatást amennyi csapdába ejthetné, az átvonuló felhőzetben található víz tömeget. A helyettük kialakított szántóföldi gazdálkodás pont az ellentéte mert ez párologtatás helyett fűti a környezetet. De ne feledkezzünk meg új barátunkról az autó pályáról sem, mely saccolva is 120-150 hektár, és akár 70 Celsius fokra lehet hevítve.

Willyfog67 2013.04.03. 20:39:07

@pástétom: Köszi a kiegészítést! Ebből is látszik, függetlenség ide vagy oda, egy szakértő sem tévedhetetlen...

Willyfog67 2013.04.03. 20:43:30

@Czander Bég: Üdv az oldalon! Nagyon érdekes és elgondolkodtató észrevételeket írtál. Első olvasatra semmiségnek tűnnek, de a részlet néha az apró dolgokban rejlik, amik mellett hajlamosak vagyunk elsiklani.