Pelso Alaska

téli12.JPG

Most aztán tényleg azt gondolhatjuk: ilyen még nem volt! És valóban! 2006. március 12.-én hasonló időjárással viccelődött velünk a tavasz, de akkor nem esett a hó, és a szél sem volt ennyire kegyetlen. Jómagam amióta kétszárú gatyát hordok, bizony nem éltem át ehhez fogható márciusi telet. De ahogy a szigeti öregek (például Pergettyűs Tomi és Jani Papa) mondják: ők sem.

Csak néhány adat az elmúlt éjszakáról: 116 km/órás széllökés (Kabhegyen állítólag 160-al döngetett), 115 cm-es vízállás. Ha most mondjuk 125 cm-en állt volna a Balaton, úszna az egész déli part a vasútig. Természetesen ahogy csökken a szél, a vízszint úgy fog „apadni”, de hogy minden rosszban legyen valami jó is: Atyának például késő tavaszra valószínűleg nem melles, hanem nyakas csizmát kell vennie, ha a nádban akar picézni…:-)

Bizonyos adatokkal (például a víz hőmérsékletével) nem vagyok még tisztában, mert nálunk két napja nincs internet. Érdeklődésemre annyit mondtak: jönnének, és fel is mennének a tetőre, de ha nagyon akarom, elmagyarázzák, mit kellene odafönn tennem… Kiegyeztem velük. Jöjjenek csak, ha megcsendesedik a szél, mert nekem annyira fáj a térdem, hogy nem tudok oda felmászni. Különben sem érek rá, mert megyek horgászni. A hölgy nagyokat kuncogott a vonal túlsó végén, valahol Nagykanizsán, és miután meghívtam egy strandolásra, frappánsan kivágta magát: nem tud indulni, mert a város el van vágva a külvilágtól.

Szóval, itt a Pelso partján is Alaszka van ám, nem csak az utakon. Igaz, nekünk van élelmünk és innivalónk, amiknek a minőségéről nem nyilatkozom bővebben, mert horogasz tényleg deletel…:-) Egyedül a tűzifa fogy jobban, mint ahogy beterveztem, és ha netán előbb elfogy, mint ahogy a vágatlan rakat felolvad, akkor kénytelen leszek a keveset használt botjaimat és műcsalijaimat beáldozni…

téli10.JPG

Régi nád letarolva

téli4.JPG

Strand téli hangulatban

téli9.JPG

Balra a kis tárolónk. Betörésmentesítve...:-)

téli13.JPG

Küzdelmes haladás széllel szemben. Tovább nem merészkedtünk.

téli8.JPG
Előtérben a farakat. Ebből kellene fűrészelni...:-)

téli11.JPG

A móló elején. Mi lehetett a végén?

téli2.JPG

Jégszobrászat természet módra

téli14.JPG

Földig érő faágak (pontosabban: jégig érő jégágak...:-)

téli6.JPG

Ilyenkor már vízen lenne a helyük

téli3.JPG

Kérészéletű mestermunka a természettől

Címkék: tél jégszobrok 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr955136599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fishraptor 2013.03.15. 19:00:38

Szia Zsolti!
Tegnap Siófoktól 10km-re éjszakáztam én is egy Régi TSZ majorban,nagy John Deer traktor magasságáig ért hó néhol,a vetéseken hozott minket ki a fő útig, ma délután értem haza, tömören ennyi, de már itthon vagyok,remélem mindenki épségben haza jut! :)

Willyfog67 2013.03.15. 19:10:26

@Fishraptor: Sejtettem. Az utolsó bedobásodat visszahozta a szél, elindultál megkeresni a rezgőspicces végszerelékét, aztán traktor kellett már, hogy hazaérjél. Hiába, a szenvedély...:-)))
A lényeg, hogy épségben, megfázás nélkül hazaértél!

Fishraptor 2013.03.15. 19:51:16

Tegnap hajnal kettőig kint pecáztam,,,erős keleti szél volt, de akkor még nem gondoltam, hogy ilyen idő lesz!
A szerelék azért még halastól jött ki! :)
Köszi,,,én még jobban! :)

fonyod 2013.03.15. 20:18:38

Utálom a dög időt. Akkor kell menni, ha jól ,,bőrzik,, a víz.

jójo 2013.03.15. 20:27:00

Willyfog:
A kompániánál ígértél hasonló képeket-most jól megkaptam-töményen..:-)A természet megismételte önmagát 2006 márciusa után.
A Verhojanszki katlanban sem szokott ilyen visszatérő tél lenni.A víz mint a moslék,és jól vissza is hűlt(gondolom).
A lényeg,hogy megúsztuk "szárazon"...:-)
Fűtőanyagnak megteszi a Lugas,a bolyi stb...:-)

Willyfog67 2013.03.15. 21:18:52

@fonyod: Most jól bőrzött, mégsem jöttél:-)))

@jójo: Visszatérve a múltkori keszegvacsorás képre: az úszóvágott keszegek helytelensége jó felismerés, és valóban hiba, ezért a tízből két pontot kiutalok. (Pergettyűs így szokta, így szereti; én már nem tudom megváltoztatni a szokásait:-)
Szóval: újabb két pont jár, ha másféle furcsaságot is felfedezel, és hat pont (hogy meglegyen a tíz), ha beazonosítod a furcsaságot. Ez esetben az ajándék nem maradhat el...:-)))) Koncentrálj a vacsorára, az ital most nem számít:D

horogasz 2013.03.16. 11:29:08

a kárpát-medencéről, vagy úgy általában magyarországról az a hír járja, hogy milyen jó helyen van, mivel semmi szélsőség nem éri. néha áradás, néha kis földrengés, néha szárazság, néha keménykedő tél, de amúgy semmi extra. kontinentális. uncsi. olyan, amit a tévéhíradóban mutatnak "távoli" helyekről, olyan nincs. magam is így gondoltam amíg ott éltem.

most némileg revideálom ezt az elképzelést. anglia, kiváltképp az észak-nyugati partvidéke a legnyugisabb. legkiegyenlítettebb. persze csak az első cunaimiig, de akkor meg már mindegy...

úgyhogy minden elismerésem a magyar tél ellen küzdőknek.

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.03.16. 15:27:43

Azért én ezt nem nevezném télnek, inkább csak emberi elhülyülésnek,annak ellenére, hogy nálunk 1 méteres hó van a kertben. Tél Apó csak finomán ránk koppintott az elmúlt 2-3 napban, amit persze a média rögtön meglovagolt.
Magyarán mondva és röviden: Az autóinkat, a tévénket, az elektromos turmixgépet, a laptopot, az űrhajót, az internetet és a még a legszuperebb pergetőorsót is análisan feldughatjuk magunknak, akkora nagy senkik vagyunk a természetben. Azt akartam eredetileg írni, hogy még mindig senkik, de az tévedés lenne. Maradjunk annál a verziónál, hogy mára már senkik lettünk. :-)
Valószínűleg a vaddisznók is csak úgy élték át eme végzetes napokat, hogy elmentek velneszezni, míg a kormorának szaunába jártak, a verebekkel kéz a kézben és a domolykók meleg teát kaptak a vízalatti iskolákban... :-O

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.03.16. 15:37:46

És minden rosszban van valami jó. A magyar emberek végre éltek egy kis közösségi életet. Pl. az autópályákon vad idegen emberek beszélgettek egymással 24 órán keresztül...

Willyfog67 2013.03.17. 07:50:04

@horogasz: Állítólag hétfőn erős kontinentális széljárás lesz Angliától-Ukrajnáig.Ez ugyan meg fogja nehezíteni a horgászatot, na de hogy repülőre nem ülnék, az biztos...:-))) Kellemetlen lehet Budapest helyett Bukaresten leszállni az erős oldalszél miatt :D

@AtyafiPeca: Azért ez tél volt a javából, ha csak két napig is. A kormoránok pedig nem szoktak szaunába járni, annál inkább kedvelik a jakuzzit, szerintem most is ott vannak, mert ma reggelre befagyott a vendéglőjük...:-)))
A többivel egyetértek:)

jójo 2013.03.17. 19:44:13

@Willyfog67: Koncentrálok..:)-tehát vagyok!
Jó lehet az az új szerzemény(könyv)...mikor megláttam a tároló orsót a boton-egy nagyon régi érzés kerített hatalmába..:)-hogy a sopronit "szopogató" cimboráidat ne is említsünk.-
A majális című festmény ugrik be ,persze ott hölgyek is jelen vannak..:-)))))

fogasfile 2013.03.18. 19:51:16

Asszem kimaradt a 15.-i horgászat.De a képek elképesztőek!

Willyfog67 2013.03.18. 20:50:34

@jójo: némi mankó a koncentrálásához: a legelső halacska a kakukktojás.
Lány szereplő nincs, majd a következő történetben.:))

@fogasfile: Asszem nekem is, de nekem még virtuálisan is (holnap jönnek leporolni a vonalat)

jójo 2013.03.18. 21:05:28

@Willyfog67:
Igen,, azzal vagyok bajban.A hátsók talán karikák,de az a bizonyos első ,jól takar...:-))))

jójo 2013.03.20. 19:39:20

@Willyfog67: Vagy valami keszeg hibrid,esetleg jász...:-)A hibázás lehetőségét fenntartom magamnak....:-)))) D.

Willyfog67 2013.03.20. 20:30:27

@jójo: A jász majdnem nyert..., de mégsem. Ettől fogva könnyű helyzetben vagy:-) Ő is az öbölben jött, én biztosan visszaeresztettem volna:-))

jójo 2013.03.20. 21:13:16

@Willyfog67: Veresszányúúú volna?-ahhoz túl karcsúnak tűnik a farok nyele.Willy ,ha hibáztam szabad a gazda. Pőrgettyüs meg nem tudja mi az első, amibe beleharap az ember, mikor kiveszi a sült halat.

Willyfog67 2013.03.22. 19:19:00

@jójo: Pőrgettyűsnél csak a lilahagyma biztos...:-))
Privátban elküldtem a fenti találós kérdésre a megoldást :)