Csónakok kipipálva - átmenetileg

csónak2.JPG

Frap kollégának köszönöm az értesítést, ámbár sokkal jobban örültem volna, ha pontyfogó helyének GPS koordinátáit üzeni meg :-). Szóval, egy egészen friss hír, ami természetesen nagyon örvendetes és örömteli. Az alábbiakat a MOHOSZ honlapjáról másoltam be.

"...Átmeneti megoldás a balatoni csónakok, kis vízijárművek helyzetére!

A balatoni "nyilvántartásba vételre nem kötelezett vízijárművek" elhelyezése kérdésében a Magyar Országos Horgász Szövetség a jelentkező gondok részletes kifejtésével megkereste a kormányzati szerveket és Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek írt levelet.

A 2000. évi CXII. sz. Balatonnal foglalkozó törvény kimondta, hogy ilyen vízijárműveket csak kiépített kikötőkben lehet tárolni. Ennek végrehajtása, a tavaly hatályba lépő rendelkezések és a Hajózási Szabályzat alapján megkezdődött, amikor a vízijárművek tulajdonosait figyelmeztették a szabályok betartására és a lehetséges bírságolási következményekre. A tó körül ma még kis számban találhatók ilyen típusú hajók, csónakok számára alkalmas kikötők. A horgászszervezetek és mások is az ilyen típusú kikötők létesítési szándéka során sok, jelenleg megoldhatatlannak látszó gondba ütköznek, és a kikötői helyek létesítése is jelentős anyagi forrás igényt feltételez.

A csónak, kisvitorlás és egyéb vízijármű tulajdonosok lehetetlen helyzetbe kerültek. Már nem tarthatják vízijárművüket ott ahol évtizedekig tartották, viszont az üdülőövezetük térségében nem található olyan kikötő ahol azt elhelyezhetnék. Mindezek ismeretében több civilszervezet akciókat is kilátásba helyezett a kialakult helyzet elleni tiltakozásul, illetve önkormányzatok is jelezték a gondot az állam felé. Most kedvező, friss hír érkezett. A MOHOSZ beadványával foglalkoztak a kormányzati szervek és arra döntésre jutottak, hogy egyelőre nem járnak el a hatóságok, a csónakkikötési lehetőségek hiányában, a partközelben tárolt vízijárművek tulajdonosai ellen. A megoldást viszont belátható időn belül mindenképpen keresni kell, mivel a nádasok és a tó természetvédelmi értékeinek védelme, a turizmus szempontjai alapján is a ma még korlátok nélküli vízijármű, csónakelhelyezést rendezni szükséges..."

csónak1.JPG

Biztató távlatok

Köszönjük, MOHOSZ! Gondolom, ennek a hírnek hallatán most sokan lélegeznek fel, hiszen erre a szezonra így minden adott a csónakos horgászathoz: a süllőnyitányra 100 centit veri majd a vízszint, és nem kell rettegni a hatósági büntetéstől sem. Most már csak azt kellene elérni, hogy valami egyszerűen kivitelezhető módon, elérhető áron lehessen új kikötőket létesíteni. Ezek után már remélhetjük: talán ebben is tud segítséget (tanácsot) nyújtani majdan a MOHOSZ.

Most pedig sietek, mert hivatalos vagyok a szomszédba, vacsorára...:-)

csónak31.JPG

Címkék: MOHOSZ 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr665131369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fonyod 2013.03.12. 18:48:51

A MOHOSZ lófaszt nem tett, te is tudod mi a helyzet. ,,Balatontörvény,, módosítása már a parlament előtt van. És oké...: )

Willyfog67 2013.03.12. 19:17:22

@fonyod: Én ennyit tudok, ennyi publikus.
Ami nem publikus, az olyan, mintha nem is létezne. A törvény onnantól törvény, hogy kihirdették. :-)
Bizonyára sokan mozgolódtak, és néhányan cselekedhettek, tehettek is ez ügyben. Ha a BHNPZRt hozta volna nyilvánosságra ezt a hírt, miszerint ők is igyekeztek eljárni csónak-ügyben, természetesen most nekik is megköszönném.

horogasz 2013.03.12. 21:32:53

és akkor most már tényleg elmész a p'csába, ugye? :))) remélem torkodon akadt egy szálka! ;))
amúgy ha ezt így kijárta a mohosz, akkor le a kalappal. de ezt hogyhogy nem tudták elintézni a balatoni halászok?

jójo 2013.03.12. 21:53:41

Willyfog!
Már nem is tudom mibe harapnék legszívesebben!
-asszem a lila hagymába...-) az jól csúszik a hagymahéj színű rosé borokhoz..)))az a "büdös" hal meg kell a kutyának..:-)))Lassan azt hiszem eltévesztettem a blogot ,és valami vinoteka oldalon vagyok....Az az Aqvarius fajta érdekes lehet,-víznek túl sárga-..))))

Willyfog67 2013.03.12. 22:04:13

@horogasz: oda majd együtt megyünk a hó végén, de ott csak hekksült lesz:)

@jójo: kissé csalódott vagyok. Benned bíztam, hogy valami "rendellenességet" észreveszel a képen, erre a bólyi királyleánykát nem ismered fel...:-)))))

jójo 2013.03.12. 22:43:12

@Willyfog67:
A királyokat igen, a leányokat még csak-csak, a bólyi-t képről nem!..-:)
Ami viszont a jó szomszéd "szentség törését" illeti ,azért a halacskák ropogós uszonyait meghagyhatta volna-már csak a "beazonosítás" miatt-.Ennyire éhes volt a szakács,vagy olybá' nagyok voltak ,hogy nem fértek el a sütésnél?..:-))).

godzikka 2013.03.13. 12:12:02

Jó hír, jó étvágyat :)
Már azon gondolkoztam, hogy megpróbálom eladni a tavaly vásárolt csónakot - ha lett volna egyáltalán vevő a büntetések miatt - és beruházok egy merev aljú felfújhatósra. Szerencsére a döntéshozók bírságolási éhségét felülmúlta a józan belátás.

Fishraptor 2013.03.13. 15:03:41

Örülök, hogy segíthettem! :)