Példás büntetés a világosi süllőbajnoknak

süllő2.JPG

Az elmúlt év tavasszal, április 28.-án kora reggel járőröző rendőrök egy horgászt igyekeztek megállítani a Siófok-Balatonaliga közötti útszakaszon. A horgász menekülőre fogta, miközben a kocsiból kidobálta a vele együtt utazó 49 darab süllőt. A süllő tilalma aznap éjszaka, 0 órakor járt le. Különösebb indok nem kellett a feljelentéshez, amit a rend őrei meg is tettek: részben a halászati hatóság felé, hiszen az elkövető a napi korlátozást jelentősen meghaladó mennyiségű halat fogott (feltehetően még a tilalmi időben), részben pedig büntetőeljárást kezdeményeztek az eltulajdonított hal értéke miatt.

Az elkövető Z.L.-t korábban már az illetékes halászati hatóság 250.000 forintnyi halvédelmi bírság megfizetésére kötelezte, mellékbüntetésként három évre eltiltotta az állami jegy vásárlásától. Az ügyre tegnap került fel a korona. A Veszprém Megyei Járási bíróság további 200.000 forintos büntetéssel jutalmazta horgásztársunk kiemelkedő halfogó tudományát, mivel hallopásban is bűnösnek találta.

Apró siker mindez a Balaton halállományának védelmében. Apró, de mindenképpen üdvözlendő siker. A bírság talán soknak tűnik, de ha azt nézzük, egy nagyobb vitorlás éves kikötői díja is ennyi, talán már nem is olyan sok. Az elkövetőnek talán nincs vitorlása, de az biztos, három évig horgászengedélye sem lesz…

(Forrás: BHNPZRt)

süllő.JPG

Címkék: rabsic 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr475022235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clogfly 2013.01.16. 19:26:13

Kétszázezer? A letöltendő börtönbüntetéssel mi van?

fonyod 2013.01.16. 19:36:33

Azért ne essünk át a ló túloldalára. Letöltendőt, még a gondatlanságból elkövetett emberölésért sem adnak.

Clogfly 2013.01.16. 20:05:16

@fonyod: És ez normális?
Tavaly horgásztunk Bősnél szlovák és magyar kollégákkal. Náluk első alkalommal pénzbüntetés, második alkalommal letöltendő szabadságvesztés. A ló túloldala? Szerintem nagyon nem.

Willyfog67 2013.01.16. 20:25:51

Azért valóban ne felejtsük, hogy a harcsamészárosok (333 kg harcsa gereblyézése) letöltendőt is kaptak. Egyikőjük a bünti elől keletre távozott, a tettestárs leülte amit le kellett. Igaz, az érték itt kevesebb, elméletileg az állatkínzás sem jöhet szóba, tehát kisebb fajsúlyú a cselekmény, de éppen annyira káros! Az igazi az lenne, ha ezeknek a kirívó cselekményeknek tényleg kirívó módon büntetnék, ami elrettentené a jelenlegi rabsicok nagy részét. Persze egy kemény mag akkor is maradna, akiknek amúgy is minden mindegy...

fonyod 2013.01.16. 20:39:43

Itt nem visszaesőről van szó, a harcsaügyben meg voltak súlyosbító körülmények. Ja és mintha a Balaton Magyarországon lenne nem un. Szlovákiában. Tehát nem relevánsak a példák, hacsak az nem, hogy emberek és halak szerepelnek benne.
Remélem a Sporthorgászban, Zákonyi Koton részletesen elemzi az esetet.

Kenyeres László 2013.01.16. 20:50:56

Egy buta kérdés: mennyiért adhat el 49 db süllőt a delikvens személy? 1kg-t mennyiért vennének meg tőle? (Nem hinném, hogy saját étkezésre kellett ennyi hal).

godzikka 2013.01.16. 20:55:07

@Willyfog67: Én úgy emlékszem, hogy a harcsaügyben az egyik bűnös hatóság elleni erőszak ürügyén is bűnösnek ítéltetett (rátámadt az intézkedőkre). Tehát - feltéve hogy nem rosszul emlékszem - a 2 év csüccs a böriben halmozati bünti volt. Sajnos általános társadalmi morál hazánkban, hogy a közösből lopni nem bűn, hanem valamiféle leleményesség. Valamiféle sávos büntetés (ami a bírósági procedúrát is lerövidíthetné) működhetne, pl. a teteje 10 nemeshal feletti lopás esetén azonnali, végleges, és visszavonhatatlan kitiltással járhatna horgászkörökből.
2 dolog lenne hasznos: minél szélesebb publicitás a jelenlegi esetnek (MAHOR cikk?), és még több ilyen lefülelés (amit már olyan sokszor leírtunk).

Willyfog67 2013.01.16. 21:35:37

@Kenyeres László: Nem buta a kérdés, csupán racionális. Ez a 49 db. kb. 30 kilónyi lehetett, ha a balatoni átlagméretet vesszük figyelembe. Most, Karácsony előtt, tópartról 2.500 Ft/kg-ért adtunk el süllőt, élő súlyban egyéni vevőknek. Pedig ezek a süllők tógazdaságban nevelkedett süllők voltak, és hol van az a balatoni minőségtől!

@godzikka: Tettem be egy linket az írás végére, azon eléritek a harcsamészáros-sztori végkifejletét. A másodrendű vádlott, aki ott volt a hajón, de nem ellenkezett a lebukáskor, nem szólt semmit, alig kapott kevesebbet. Igazad van, valami sokkal erélyesebb törvényi szabályozás kéne.

Kenyeres László 2013.01.16. 21:42:39

@Willyfog67: Pontosan ezért voltam kíváncsi, hogy ez a "fogás" mennyit érhet. Mert ez csak egy bűncselekmény amin tetten érték. Jöhetne a másik kérdés: vajon még hány ilyen eset történt ahol nem sikerült elkapni a delikvens személyt? De szerintem mindannyian tudjuk a választ.

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.01.16. 22:13:35

Börtön? Minek? Még hány szarjankót akartok etetni a sitten? Lennének sokkal jobb ötleteim, de nem merem leírni őket... :—)

steveolson · steveolures.com 2013.01.17. 12:03:43

"itt nem visszaesőről van szó"

Szerintem meg igen, csak eddig nem kapták el!

Hányszor 30 kiló süllőt lophatott eddig ki a Balatonból!
Vannak Atyához hasonló leírhatatlan gondolataim nekem is!

jeszy01 2013.01.17. 21:48:35

Végre valami jó hír, nem teljesen jó, de már elég jó!
Tudom, nem teheted meg, de megérdemelné, hogy fényképpel, teljes névvel, lakcímmel szerepeljen minden helyen, ahol róla van szó! Jó lenne meglátni bevetett horgászbottal a kezében a vízparton... mármint nem neki!

starboard · http://horgaszat-befektetes.blogspot.com/ 2013.01.18. 08:56:49

vitorlása nincs, de rengeteg vizibiciklije ( kölcsönzője) ... szerintem nem nagy érvágás az öregnek... én láttam mennyire ismeri a vizet... GPS nélkül áll rá a kövekre, akadókra, márgás ajzatra... sajnálom, hogy evvel keresi a kenyerét..

minden idők legjobb balatoni guide-ja lehetne... a rekord fogásokért szerintem az osztrákok, németek és magyarok szép kis summát fizetnének neki.. szerintem naponta 50-100 eur kereshetne evvel.. helyette húshorgász... szégyen...

jójo 2013.01.18. 10:47:00

@starboard: ...és kiváltja a vállalkozását guide-ként? Ha nem a Balatont lopja,akkor teszi ezt a gazdasággal.
Nem egyedül űzi ezt a "sportot".Ott bűnszervezetbe tömörült társaság működik,melynek tagja az illető is,és évtizedek óta léteznek.

Willyfog67 2013.01.18. 18:21:26

@jeszy01:Egyrészt igazán a név nem számít, másrészt az ember nem vállalhat felelősséget felnőtt családtagjai, rokonsága tetteiért.
@starboard: ez a GPS nem régi holmi, gyerekkoromban az öreg szigeti horgászuk úgy ismerték a fonyódi akadót, mint a tenyerüket. Pedig ez sok-sok hektár agyag-márga-kőbucka vonulat... Hírmondónak Jani Papa maradt, de ő sem használ GPS-t mind a mai napig. Azt mondja - és igaza van -, hogy a háromszögeléses beállásnál nem lehet pontosabbat kitalálni. Jómagam szert tettem egy öreg horgász feljegyzéseire. Az ott felrajzolt háromszögelési pontok java ma már nem beazonosítható, éppen ezért jobbára csak horgásztörténeti kordokumentumoknak tekinthető.
A guide-os gondolatmeneteddel egyetértek, de hozzátenném, a süllőtilalom utáni fogas bőség megtévesztő lehet. Szezonban kicsit más a helyzet.

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.06.21. 15:17:53

Az igazán jó hír az lenne, ha végre emberek és nem zombik nőnének fel. Vagyis lehet valamit keményen büntetni és biztos lesz foganatja is, de számomra az effajta fenyítés nem az igazi megoldás.