A hermelin üzenete

jég1.JPG

Érdekes, néha mennyire figyelmetlen tud lenni az ember, és akkor még finom jelzővel illettem hanyagságomat. Kár is lenne arra hivatkozni, hogy nem volt idő az elmúlt napokban a csónak kivételére, mert idő arra van, amire szakítunk. Egyszerűen úgy gondoltam, s ehhez voltak tettestársaim is, hogy ráérünk vasárnap mindezt megejteni.

Nagyot tévedtünk.

Pedig néhány intő jellel már pénteken szembesülhettem. Ez volt az utolsó halászó napunk, és reggel bizony jégtöréssel kezdtük a mutatványt, ráadásul napközben egy hófehér bundáját frissen magára öltött hermelinnel is leparoláztam. A kis görgőt perceken át módomban állt csodálni, mert mozdulatlanságom okán nem vett tudomást rólam (a végén még a lábaim között is átszaladt), és ha a bejegesedett halágynak nem is, de ennek az apró kis lénynek hinnem kellett volna. Nem véletlenül dobta el ily’ hirtelen barna nyári kabátkáját!

Szombat este aztán az addig északkeleti szél átfordult északira, és orkánná erősödött. Éjszaka úgy rázta a leeresztett redőnyöket, hogy bizony komoly háborút folytattam az álommanóval, amiből rendre én kerültem ki győztesen. És a szél reggelre sem enyhült, szemernyit sem.

nyittni.JPG

Első utam a kikötőhöz vezetett. Rémes állapotok fogadtak: jégtorlasz a parton, a maradék nádas jégnádassá változott, és a csónakomat sem találtam sehol. Aztán észrevettem: elsüllyedt bizony! Vízből kilátszó része merő jég volt, és ahogy a partról elsőként megszemlélhettem, belsejét is inkább jég, mintsem víz töltötte ki.

Akkumulátor a víz (jég) alatt.

Öreg Rhino motorom a jég (víz) alatt.

Kialvatlan, reggeli kedvem pedig annak a bizonyos undok békának a hátsója alatt…

Kósaöcsi érkezett elsőnek, aztán befutott Pergettyűs Tomi, és előkerült Jani Papa is. Az ő csónakjaik ugyan nem süllyedtek el, mert félig ki voltak húzva a partra, de szépen megformált jégcsónakká alakultak át reggelre.

A csónakmentő küzdelmet nem akarom részletezni. Legyen annyi elég, hogy az ötödik percben sikerült hanyatt vágódnom, és melles csizmám, amit halász nyelven csak gumiruhának hívunk, félig telt a jeges víz keverékével. Száraz csizmám eztán már csak lágyékig érő maradt, amibe – természetesen – már az első percben bevert egy hullám, de addigra kellően konzervált az Irsai Olivér párlata. Ennyi erővel mezítláb is végezhettem volna a további munkát, ám nem fáztam, mi több: kimelegedtem… És most sincs kutya bajom.

Nagyapám nem hiába mondogatta annak idején: fiam, a jó pálinka egyrészt gyógyszer, másrész immunerősítő. Igaza volt.

jég2.JPG

Nem, nem akarom szétverni. Csak a jeget...

jég3.JPG
Hó (akarom mondani: jég) rukk!

rino.JPG

Elektromos jégmotor

Károkról egyelőre nem tudok beszámolni, mert az akkumulátort most vettem le a töltőről, a motor most kezd kiszáradni, és holnapra tervezem mindkettő üzempróbáját. Nem mondom, a csónak jégtelenítése felemésztette a vasárnapot, de holtig tanul a pap, ahogy mondani szokás.

És a jövőben jobban fogok figyelni a hermelin üzenetére!



A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr84960452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fonyod 2012.12.11. 20:17:24

Persze, mert mindenekfelett a halhús iránti csillapíthatatlan vágy. Időben ki kell szedni a csónakot, ha elfogadjuk Nyomasekbobó állítását, hogy nincs hal a Balatonban,már áprilisban.

Egyébként nálunk is maradt benn csónak, pontosabban hétfőn délután még benn volt, de már körbefagyva.

Fishraptor 2012.12.12. 15:29:09

"Hátha ki tudok még menni" nem jött össze,a jövő évi csónaklerakás meg nagyon kétséges!
Remélem nem lett károd a felszerelésben!

Küszös 2012.12.12. 20:34:46

Tisztelt WILLYFOG67
Csak annyi lenne a kérdésem hogy az (Irsai Olivér párlata)mennyiben játszott szerepet a hanyattesésben?

Tisztelettel Küszös

Willyfog67 2012.12.12. 22:12:01

@fonyod: bizony bizony. Ahhoz képest, hogy november első napjaiban horgásztam utoljára belőle, bőven lett volna időm kikapni.

@Fishraptor: Látom gyógyulsz :-), szerencsére a motor működik, az akksi szépen vette a töltést. Bizonyára vesztett a teljesítményéből, hogy mennyit, majd tavasszal kiderül.

Tisztelt Küszös, jogos a kérdése, de azt kell mondjam, hogy semennyiben. A már lényegesen tehermentesített csónakot akartam a horgonykötélnél fogva kimozdítani a helyéről, de a kötél kiakadt a gyorsoldóból, és egyszerűen dobtam egy hátast... Átöltözés közben nyeltem egyet a párlatból, és úgy látszik, az nem csak melegséget, hanem stabilitást is adott! :-)

Küszös 2012.12.13. 13:04:53

@Willyfog67:
Tisztelt Willyfog67
A válasza nagyon korrekt,de ha kérhetem a jövőben hívjon
"Menyhalakkal álmodónak"
üdv Küszös :-)

Willyfog67 2012.12.13. 17:27:24

@Küszös: Tisztelt Küszös, most már csak Küszös marad, ami egyébiránt nagyon találó név, hiszen annak idején is a küsz volt a hibás, amikor magasabb dimenzióba léphetett volna :-). Azt, hogy menyhalakkal álmodik, nem csodálom, elég csak az elmúlt két esztendő menyhalfogó sikerességére tekinteni... :-))))
Csók a családnak.

Willyfog67 2013.01.04. 10:17:22

@AtyafiPeca: ezt akkor mondtam, amikor az néhai Irsai Olivért lezúdítottam... :-)

steveolson · steveolures.com 2013.01.04. 10:35:10

A benne lévő jéggel együtt nem volt egyszerű a csónakom kivétele nekem sem. Kb. 2 méterre van a víz színétől a stég teteje, de még a kilépő is több, mint 1 méter jelen vízállásnál, és nincsen sólya. Vagy evezek 3 kilométert, és onnan visszajuttatom a tanyára, vagy kiemeljük. Mivel hozzád hasonlóan a végsőkig bent hagyom, ezért a kiemeléses verzió szokott működni, jelen esetben hozzájött a 2-3 centi jég feltörése a csónak körül. Mit ne mondjak, majd besz@rtunk mire a csónakot kiemeltük a benne lévő jéggel együtt.
Már megbántam, hogy nem hagytam bent, ugyanis a szél + az enyhe idő miatt eltűnt a jég, és simán mehetnék nádélre csukázni

Willyfog67 2013.01.05. 11:35:21

@steveolson: jól van, már azt hittem, hogy csak mi vagyunk ekkora marhák ez széles Balaton parton :-)