Hajléktalanok a móló végén

tábor1.JPG

Korábban említettem, hogy Jani Papa úgy vélte, az október végi nagy lehűlés előtt fogott pontyaim talán az idei szezon utolsó pontyai voltak. Merész kijelentés volt. Akárcsak Kufáé, aki minderre legyintett: ugyan már, jövünk mi még pontyozni a móló végére, és olyan, de olyan halakat fogunk…

Jómagam az ügy pontos eldöntése érdekében nem tehettem semmit. Megkezdődött az őszi halászat, ami valójában huszonnégy órás szolgálat. Szóval, horgászatról ez idő alatt szó sem lehetett. Mindez talán érthető.

Na de Kufa, Barnus és Zoli nem vicceltek: valóban rászántak néhány fagyos éjszakát a pontyfogásra. Ez viszont kevésbé érthető, hiszen elmúltak már a könnyű pulóveres esték, a móló kövén hátradőlve múlatott, csillagleskelődős éjszakák. Különösen, hogy a rendszeresen fújdogáló keleti szél olyan hidegérzetet produkált, amilyet szélvédett helyen csak mély mínuszok esetén érzékel az ember.

Az alábbi sorokat Kufa jegyzete alapján vetettem monitorra. Őszintén bevallom, esténként hazatérve nem volt erőm kisétálni a móló végére, még egy röpke látogatás erejéig sem. Ráadásul telefonom már a második halásznapon vizet kapott (velem együtt…), így három napon keresztül kissé elvágtam magam a baráti külvilágtól.

kufa1.JPG

Kufa még tavasszal fogott, szép pontyával

Kufa október utolsó napján, kora délután két dőlő bóját helyezett el a móló végétől 90 méterre. Alapos etetést végzett, talán túlságosan is alaposat, hiszen az első éjszaka nem volt kapása. Az etetés nagyobbik részét főtt magok képezték, mellette kevés tésztagolyó is vízbe került. Következő nap éjszakáján már Barnusék is megérkeztek, kibővítve a mólóvégi hajléktalantábort.

Az első hal november 2.-án, hajnali fél háromkor jelentkezett Kufánál. Egy szem 14 mm-es SBS márkájú, tintahalas-polipos világító pop-up gyári tésztagolyót (alatta egy szem öreg kukoricával) vett fel az igazán mutatós, 7,5 kg-os pikkelyes ponty. Kufa le sem fotózta, mert úgy gondolta, ez még csak a kezdet, lesz ennél nagyobb hal is. Ezzel mindenesetre megdőlt Jani Papa állítása, és barátomnak lett igaza. Az „úgy gondolom, lesz még nagyobb is” kijelentéssel azonban ő is tévedett…

Másnap, november 3.-án, hajnali fél négykor Barnus jeleskedett egy szép, nyolc kilót fölöző pikkelyessel. A hal szintén arra a lebegő tésztagolyóra kapott, amivel Kufa is fogta a sajátját. Végül 5.-én, hajnali fél ötkor Kufa szákolt még egy négy kiló harmincas tőpontyot, a változatosság kedvéért a fluoreszkáló, 14 mm-es, fentebb említett gyári csalival akasztva.

barnus1.jpg

Barnus pikkelyese...

barnus2.jpg

... útjára engedve

tábor2.JPG

Nyáron stég, késő ősszel pedig sátorváz...

És ezzel véget is ért a több napos, késő őszi küldetés, a fakír módon kivitelezett balatoni pontyvárta. Minden elismerésem a fiúké, mert az éjszakát végig fülelődték, nappal aludtak, azaz nem hagyták magukra botjaikat, és bebizonyították: a vermelés előtti „pillanatokban” is lehet halat fogni, ha van kitartás.

A pontyokat adó csali mellett azonban ne menjünk el szó nélkül. Sosem szoktam márkákat favorizálni, mert hiszem, a siker egyáltalán nem a horog típusán, a zsinór márkáján, botunk, orsónk feliratán múlik. No, de Kufáék szorgosan kísérleteztek öt szerelékük öt horgán a legkülönfélébb csalikkal. Próbálkoztak a hagyományos kukorica mellett tigrismogyorós, szörnyrákos, fűszeres-kolbászos, kukoricás tésztagolyóval, ilyen-olyan ízesítésű pop-up golyókkal, minden eredmény nélkül. Ha másnak nem, iránymutatásnak azért jó lehet néhány napra hajléktalanná váló horgásztársaink tapasztalata.

De itt még nincs vége a történetnek. Az elmúlt szombat éjszakáján ismét bevetettek a fiúk a móló végéről. Nyolc óra körül egy idősebb horgásztárs érkezett melléjük, és method kosaras felszerelésével, három centis előkére kötött horgával, egy szem hungarocell golyóval bevetve két szép pontyot fogott. Reggel, amikor meglátogattam őket a móló végén, Kufa meg is jegyezte:

- Vili, igazad volt a múltkor. Van, aki cipeli a zongorát, és van, aki játszik rajta… 

Címkék: ponty 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr74902362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.