Ilyen a horgászat!

kungli.JPG

Tegnap este ismét nem pecáztam. Szinte menetrendszerű, hogy a horgászatra alkalmas időpontban nem érek rá. Pontosabban: más elfoglaltságom van. Pedig estére horgászhatóvá vált a víz, ráadásul mozgott is a hal. Hetek óta nem fürdött ennyi ponty az öbölben, mint most. Ezt onnét tudom, hogy a tanya előtt üldögéltem barátaimmal, ezt-azt csipegettünk és iszogattunk, miközben óhatatlanul hallottuk a hátunk mögött bukfencelő pontyokat. Mint kiderült, ráadásul étvágyuknál is voltak.

Kungli Gabi azonban kiült elénk-mellénk horgászni, mert csak egy hetet nyaral idén, ebből pedig sokat nem lehet elvesztegetni. Vásárolt délután egy hetijegyet, összerakta picker botját, és bevetett az öbölbe. Kínáltam valami itallal, de nem fogadta el, elvégre horgászni csak józanul szabad. Szerinte. És igaza lett…

Ugyanis tizenegy óra magasságában odajött hozzánk, és nemes egyszerűséggel megkérdezte:

- Zsolt, van valami nagyobb szákod kölcsönbe? Mert az enyémbe nem fér bele a hal, amit fogtam.

Elég szigorúan nézhettem rá, mert így folytatta:

- De tényleg. Gyere a stéghez, és nézd meg!

Tizenöt méter. Ennyit kellett volna megtennem, ám egyáltalán nem voltam kíváncsi a „vacak kárászára”. Sőt, megkértem, hogy ne szórakozzon velem, késő van már ahhoz. Gabi azonban nem adta fel.

- Oké. Akkor idehozom!

Fél perc múlva aztán (már meg is feledkeztem róla…) valami sötét tömeget cipelve a merítőjében, odalépett hozzám, és a térkőre helyezte a terhet. A homályban először azt hittem, valami műhalat hozott, mert a kövérkés halformát azért felismertem. Elvégre nagy kópé ez a Gabi gyerek. Aztán felálltam, majd leültem, és úgy néztem szótlanul – ahogy felénk Somogyban mondják -, mint akinek nem jutott egy hold kenderföld. A merítőben ugyanis teljesen döbbent ábrázattal (mit keresek én itt?) jókora tőponty pihent, ám döbbent ábrázat rövidesen az asztal körül is lett jó egynéhány.

- Te, ez legalább nyolc kiló – ocsúdtam, majd elsiettem mérlegért, fényképezőért, és természetesen a pontyzsákért. Közben azért oda vetettem:

- Kár, hogy öt kiló felett az új balatoni horgászrend szerint vissza kell dobni…

Kissé tévedtem. A hal 9,8 kilót nyomott a mérlegen, amit kétszer is leellenőriztem.

A felvételek elkészültek, Kefete pedig, aki este érkezett Szolnokról a közelgő H3 előfutáraként, elindult visszaengedni a halat. Egyedül ő vette komolyan, pontosabban hitte el a megjegyzésemet. Kis híján sikerült is neki az életmentő manőver, de csak kis híján…

Nos, mit mondhat ilyenkor az ember? Egy régi LGT szám jutott akkor az eszembe, amit a fiatalabb generáció talán nem is hallott még: ilyen a boksz. Bizony-bizony, ilyen a horgászat. Először is az örök tézis: horgászni akkor kell, amikor időnk van rá. Tegnap este emlegettem valami vak tyúkot is, de egy biztos: van, aki cipeli a zongorát, és van, aki játszik rajta.

Újabban én a zongoracipelők közé tartozom.

Nem baj, legalább nem lustulok el… 

Címkék: ponty 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr654675383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Bértollnok 2012.07.25. 00:39:04

Teljesen egyetértek az 5 kg-os határral. Tegyük mellé kötelezővé, hogy rendelkezzen mindenki halmérleggel is, ha kimegy a vízpartra horgászni.
Saját tapasztalatból tudom, 5 kg felett különösen a pontyhús már nem az igazi. Ez a praktikus oldala a dolognak.
A másik, hogy a tó halállományának nagyon jót tenne, ha az átlag halméretet lehetne növelni. A nagyobb méretű hal több ikrát "termel", nagyobb szaporulatot eredményez.
Arról pedig azt hiszem nincs értelme vitatkozni, hogy megadjuk másnak az élményt, a "nagyhal" megfogásának élményét. Külföldön (kultúráltabb helyeken) szégyen a nagyhalakat hazavinni.
A rabsicokat is könnyebb ellenőrizni, mert bárhol magánszemélynél, vagy kereskedelmi forgalomban 5 kg feletti halra akadok, az csak illegális forrásból származhat.

horogasz 2012.07.25. 01:20:10

tök jó ez az ötkilós limit. kár, hogy 15, de legalább 10 év lemaradásban van vele a balaton...
na nem mintha ez idő alatt sikerült volna megőrizni akár eggyel is több halat, ha korábban bevezetésre kerül.

Szűcslaci 2012.07.25. 05:47:21

Megírsz egy szösszenetet és máris vannak, akik hiszik és terjesztik. Orson Welles kísért. Nehogy úgy járj, mint Yossarian a csirízágyúval.

golyóstroll 2012.07.25. 07:47:41

@dr. Bértollnok: @horogasz:
olvasni-e tudtok?
NINCS 5 kilós limit.
Bár szerintem is okos ötlet lenne.
A nagy pontyok zsír ízűek.
Sajnos a kicsik is.

manes 2012.07.25. 08:32:53

Sajnos ritkán tudok a balcsin pecázni de szerintem a legjobb izű hal ott "terem" Utánna jön a tiszai. Már ami a természetes vizeket illeti.
"A rabsicokat is könnyebb ellenőrizni" A rebsicokat pedig nem ellenörzi senki mert jól ismerik őket a hatóságok oszt békén is hagyják. A napijegyes pecást viszont igen.

Secnir 2012.07.25. 08:47:58

@dr. Bértollnok:
"A másik, hogy a tó halállományának nagyon jót tenne, ha az átlag halméretet lehetne növelni. A nagyobb méretű hal több ikrát "termel", nagyobb szaporulatot eredményez. "

már régóta ugatom: bálnát a Balatonba!

HgGina 2012.07.25. 09:00:46

Mi lesz, amikor a határértéken túlnő egy ponty, és soha többé nem lehet megenni? Pár év múlva bálnaméretű pontyok fickándoznak a homokpadokon?
Biztos van valami értelme a szabálynak (ha tényleg van ilyen), de néha az az érzésem, hogy Isten állatkertjéből nem csak a pontyok másztak ki az alacsony kerítésen keresztül.

HgGina 2012.07.25. 09:02:52

@Secnir: na ja. Bálnahal, delfinhal, poliphal, tintahal... ÉS rakjon mindegyik sok-sok ikrát!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.07.25. 09:20:37

Nagy hohoho:-) :-)
Akkor most vissza kell dobni vagy nem?

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.07.25. 09:26:14

Szegény halakkal nagyon kitolt a jó Isten.
Ha ők is visíthatnának az életükért, mint más állat, mennyivel kevesebb horgász lenne...

:)

a_tom 2012.07.25. 09:52:07

Lehetne ilyen a vadászatnál is. Lelősz egy szarvast, megméred, ha túl nagy, akkor még a klinikai halál állapotában kiműtöd a golyókat belőle, majd újraéleszted, és szabadon engeded. Mennyivel humánusabb lenne mint csak úgy simán legyilkolni őket...

magyar bucó 2012.07.25. 12:26:22

@a_tom: Tudom, a valóság nem érdekel, de a vadásznak a lövés _előtt_ el kell bírálnia a szarvasbika agancsát és aszerint dönteni, hogy lőhet-e. Sokba kerül tévedni...

dr. Bértollnok 2012.07.25. 16:50:07

@golyóstroll:
Meg hát!
Nagyon jól tudom, a szövegben is mint elméletet propagáltam. Talán nem volt egyértelmű...
Mellesleg hétfőn jöttem haza a Balatonrul, tehát kb. tudom mit beszélek, ámbár sokat horgászni nem tudtam a xar idő miatt.

dr. Bértollnok 2012.07.25. 16:55:22

@manes:
Ebben az évben az ellenőrzések terén üdítő változást észleltem. Még benn csónakkal is ellenőriztek, de a többi horgász beszámolója szerint is napi gyakorisággal megjelennek olykor rendőri kísérettel a déli parton a kevésbé nyilvánvaló helyeken is. Siófok környékéről beszélek. Én nem tartom zaklatásnak, bár a csónakkal kicsit morci voltam, mert rossz oldalról jött... :-)

dr. Bértollnok 2012.07.25. 17:01:17

@HgGina:
Ha ismernéd a "sporthorgász" fogalmat akkor nem kevernéd össze a "húshorgásszal". Utaltam rá, van ahol ez jól működik. Beszámol az irodalom, egy brit tóról, ahol az egyik kapitális pontyot élete végéig bizonyítottan legalább 10x (nem emlékszem a pontos számra már) fogták ki, bőven 30 kg-on felül volt elhalálozásakor.
Az okos és tisztességes horgász kifogja, kíméletesen kiemeli, csinál két-három jó fotót, aztán óvatosan visszaengedi. Szerencsére már Magyarországon is egyre többen tesznek így.

a_tom 2012.07.25. 17:17:16

Sport? Hm, így egész jól hangzik.
Tegyük fel hogy szeretek eljátszadozni nőkkel, de a beleegyezésüket nem kérem ki előtte, ők csak az eszközei a dolognak. Ha nem ölöm meg őket utána, akkor lehetek büszke magamra mint sportember?

dr. Bértollnok 2012.07.25. 17:34:05

@a_tom:
A vadászat sport? Egyesek azt is annak tartják.
Mellesleg nekem sport az evezés miatt, meg a szabad levegőn vagyok.
Másnak meg sport, mert futni kell az ellenőrök elől... :-)

Komolyra fordítva, szerintem Te nem vagy horgász, valszeg már nem is leszel... :-) A "sporthorgász"-ban a "sport" elsősorban sportszerűt jelent, mint viselkedésmódot. Ennek is van több fokozata. Az első a kíméletes bánásmód, második a visszaengedés. Látnál egy komoly horgászversenyt, ahol a profik elképesztő atékonysággal fogják a szebbnél szebb pontyokat, a halat szilikon paplanra fektetik a kiemelés után, hogy ne tegyen kárt magában amikor vergődik. Aztán amikor a horgot kiszedi, akkor speciális (kapható) fertőtlenítő spray-vel kezeli a keletkezett sebet, vagy ha lát a halon bármilyen sérülést.
Egy osztrák barátomat, aki ide jár perverz módon a Balatonra (alig fog valamit). mindig hülyének nézik, amikor a kellékeit kipakolja. Nem értik, miért nem ő fekszik a paplanra!? :-D
Nem tartom sportszerűnek azt a horgászt, aki mondjuk 3 szem horoggal szerel fel egy botot (a horgász szabályok megengedik). Korábban nekem is volt számos oldalba akadásom, ami komoly sérüléseket okoz az esetleg ki sem fogott halban. Különösen aggasztó ez, ha egyébként méreten aluli a hal, tehát mindenképpen vissza kell dobni. A buta, de valljuk be gyakorlatias szabályok szerint akkor is vissza kell engedni a halat, ha Te biztosan tudod, hogy nem fogja túlélni... Aztán majd ott lebeg döglötten a strandon...
Aztán vannak a sportszerűségnek nálunk még elképzelhetetlen fokozatai:
Ilyen a szakáll nélküli horog, ami persze azt jelenti, hogy több halad akad le a kiemelés előtt.
Van forgalomban olyan horog is, amelyik magától lebomlik néhány nap alatt. Ha tehát benne marad a halban, akkor túl fogja élni.

dr. Bértollnok 2012.07.25. 17:39:53

@a_tom:
Egyébként a szoknya és skalpvadászatot sokan sportnak tekintik és ennek megfelelően űzik! :-)

dr. Bértollnok 2012.07.25. 17:43:46

@a_tom:
A hasonlat is nagyon jó, mert a nőkkel játszadozol, akkor valszeg Te is domborítasz valamit, hogy horogra akadjanak és feltehetően az ő elképzelésük sem egyezik a végkifejletről a Te céloddal.
Én is bevetem a kukacot és a hal boldogan rácuppan. Aztán innentől nem minden úgy történik, ahogy ő gondolja, de Istenem, a hölgy is előbb-utóbb rájön hogy a Te kukacod sem volt ingyen menet! :-D

manes 2012.08.02. 08:21:48

@dr. Bértollnok: Engem se zavar ha ellenőriznek mert mindig van jegyem de attól még a rabsic tovább garázdálkodik.Bent a mélyvizen.