Balatoni körlevél

csorba3.JPG

Édes Istenem!

Amikor a Balaton halászatának leállítását kritizálják szakemberek, netán indokaikat meg kell vizsgálni és azokra válaszolni szükséges, azt mondom: ez is a feladatunk része. De amikor egy abszolút pályán kívüli „szaktekintély” agymenését kell végig szenvedni, no, arra már azt mondom: ezt azért mégsem!

Címkék: horgászat halászat 

Udvari Krónikás - 2014

tothgy8.jpg

Karácsony előtt levelet kaptam Tóth Gyuritól, aki az északi parton pecázik. Gyuri az éppen elmúlt balatoni esztendő tapasztalatait és élményeit osztotta meg velem, amit ezennel - természetesen a levélíró engedelmével - megosztok a Pelsológia olvasóival is. Bevallom, ha néha kapok ilyen levelet, akkor mindig úgy érzem, már csak ezért is megérte a fáradozás, a klaviatúra csépelése...

Címkék: compó süllő csuka balin dévér Balaton ottó bácsi 

A jégszobrászok

jeges21.JPG

 

A Tél éjjel jött, sebbel-lobbal.

Lábnyoma ropogóssá keményedett,

s rázendített Szél-korbácsával,

fenekestül felkavarva a jeges Vizet.

Címkék: Balaton Tél 

Mólóvégi mécsesek

kari1.JPG

Valkó Öcsi barátom mindig is büszke volt arra az öt napra, amennyivel előbb látta meg nálam a napvilágot. Születésnapjaink környékén, de leginkább a nevezetes napokon gyakran felemlegette sovány egy hetes előnyét, mely felemlegetésekből inkább most nem idéznék, különösen, hogy azokban rám tekintve semmi hízelgő nem szokott lenni.

Címkék: novella karácsony 

MataLand

mata01.JPG

December 20.

Nem sokkal dél előtt parkolok le Őcsényben, Matasics Józsiék portája előtt. Az, hogy néhány nappal vagyunk Karácsony előtt, csak a naptárból látható és érezhető: tizenöt fok meleg, kora tavaszias napsütés. Menyhalazni indulunk Mata mesterrel Mohácsra, ahol Karcsi bátyánk tanyáján kvártélyozzuk majd el magunkat, de most úgy tűnik, kirándulásunk célja legkevésbé a menyhal lesz. Inkább márna, keszeg, de semmiképpen sem menyhal ebben a remek, tavaszias időben.

No, de előtte nézzünk szét a Mata wobblerek szülőszobájában - nyitom meg a portaajtót, kopogás nélkül. Szálkás szőrű tacsi tipeg elém, mint fogadóbizottság, s valami egészen kellemes harmónia lengedezik az ajtó túlsó oldalán. Utoljára Atyafi portájára toppanva éreztem hasonlót...

Címkék: menyhal Duna Mata Bokor Károly 

Jó-e a balatoni süllő új méretkorlátozása?

mahor8.JPG

Kissé talán furcsa, de a balatoni horgászrend módosításai közül a legnagyobb vitát a süllő alsó méretkorlátjának 40 cm-re való emelése váltotta ki. Az ellene érvelők egyértelmű, világos kritikát fogalmaztak meg: a mélyre benyelt horog mindenképpen a hal pusztulását okozza, és tele lesz a Balaton fogyasztható méretű süllődögökkel. Többen jelezték, hogy a fogott süllőik java így méret alatti lenne, mert örülnek, ha minden 10-15. süllőjük éri el a 40 centiméteres nagyságot.

Az alsó mérethatár emelésével egyértelmű volt a cél: részben a faj egyedeinek szaporodását elősegíteni, részben pedig a horgászat eredményességét növelni. Mindkét cél elérése fontos és üdvözítő lehet, de mindenképpen megfontolandó volt az ellenzők véleménye.

Címkék: Balatoni Horgászrend 

Balatoni Horgászrend - 2015

farasztos.JPG
12 törölt, 9 módosított és 6 teljesen új horgászrendi pont, éves fogási kvóta, új méretkorlátozások, a behúzós horgászat szabályozása és a gyermek horgászok lehetőségeinek bővítése – címszavakban ezek a legfontosabb változások a Balatoni Horgászrendben. A továbbiakban bemutatjuk az új horgászrendet és igyekszünk magyarázatot adni a változtatások okaira.

Címkék: Balatoni Halgazdálkodás 

Csúcsrajáró "újságosírás"

kacsa1.JPG

Híreket lapozgatok. De ha ez nem lenne elég a mindennapok információáradatában, váratlanul kapok egy telefonhívást. Ismerősöm azután érdeklődik, hogy valóban jövő évtől csak engedéllyel lehet horgászni vitorlásról? Először azt hiszem, csak ugrat. Dehogyis - magyarázza -, olvassam csak el, elvégre én állítom...

Odakattintok (mert ez a lényeg, egy ideje én is tudom), ahonnét ismerősöm szerezte az információt. Olvasom, de alig hiszem, amit látok:Az Öreg Hölgy adománya

paduc2.jpg

Ma este levelet hozott a drótposta a Dunáról. Jantner Csabi írt, s míg kibontottam az elektronikus csomagot, azt tippelgettem, miféle képek lesznek benne. Ködbe vesző Duna, három kilós dévérek, öt kilós márnák. Igen, idén is tervbe volt véve márnafalvi látogatásom, de a vízállás keresztbe húzta a kirándulást. Nyilván hirtelen lett jó a víz, és Csabi bepróbált, ami nyilván sikerült is, és most invitál, hogy azonnal csomagoljak, holnap reggel találka az atomvárosban... S míg bomlik a levél, már a válaszon töröm a fejem: nem, sajnos bármennyire is mennék, nem lehet, ez a hét vasárnap estig betáblázva, de talán, jövő héten...

Levél kibomolva, olvasni kezdem:

Címkék: paduc Duna jantnercsabi 

Isten veled, Zoli!

pélizo.bmp

November eleje volt, amikor először találkoztunk. Akkor sütött a nap és szikrázott az ég, és hétvégéről lévén szó, éppen a téli keszegek keresgélésén törtem a fejem, amikor kipillantva a tanyából, különleges kép tárult elém.

Horgász állt a parton, éppen velem szemben. Kezében rövid bot, vállán kis oldaltáska. Apró, zöldes színű műcsalit repített az öböl vizébe, majd néhány pillanattal később meghajlott a pálca, és rövidesen egy szép – no csak! – vörösszárnyú keszeget vett kézbe. Miután kiakasztotta belőle a horgot, óvatosan visszatette a vízbe, megigazította a műcsalit, majd újból dobott.

Címkék: Péli Zoltán