Görbetükör a pergető tudományomról

robi3.jpg

Az utóbbi időben nem horgászom. Idehaza ritkán kerül elém az íróasztalom is, amit néhány hűséges olvasómmal ellentétben én kevésbé bánok. Éppen ezért most beletúrtam a fiókomba, és kivettem egy karcolatot, amit éppen két éve véstem memóriába. Igaz, szőrmentén sem érinti az alábbi elbeszélés a Balatont, de a szereplők éppúgy balatoni horgászok, ahogy én is. Jó szívvel és kellő öniróniával ajánlom mindenkinek!   

Címkék: novella pergetés Deseda 

Irodalmi elismerés a vadászoktól

irói 1.jpgirói2.jpg

Kivágás a Nimród Vadászújság legfrissebb, márciusi számából

Címkék: vadászat nimród vadászirodalmi pályázat 2013 

A plasztikcsalik újrahasznosítása

gumi1.JPG

Ismét egy vendégposzt következik. Varga Zoli kísérletezgető kedvű süllőhorgász, egykor a Haldorádón Csörgits Gábor szerzőtársa volt a nagy sikert aratott Balatoni süllőzés című cikksorozatban. Alább közreadott praktikája talán többek által ismert, de úgy gondolom, mindenképpen bemutatásra érdemes.

Címkék: plasztikcsali 

Ave, Pelso! - Februári tüskések

zandi17.JPG

Nemrég  Csákó Gábor tollából olvashattunk egy igazán elgondolkoztató felvetést a február közepétől folytatott süllőpergetésről. A szerző elhivatott pergetőhorgász, s elveiben a szabálytiszteleten bőven túl is megy (persze a még jobb irány felé). Mindezt feltétlenül fontosnak tartom a bevezetőben említeni, nehogy bárki is azzal illethessen: na, ez is bort iszik, aztán vizet prédikál…

Címkék: süllő akadó süllőpergetés 

Karikázás - ész nélkül

karikázás3.JPG

Egykoron Steveolson emlékezett meg egy esetről, amiben az ifjonc kis horgászokat saját nagyapjuk tiltotta le a „karikázásról”. A történetet itt lehet olvasni. Még március sincs, de én máris beleuntam a karikázás egy bizonyos formájába...

Címkék: tavasz Balaton karikakeszeg 

Előrehozott tavasz

 tavasz.JPG

Február 17. – a mélység

Nem akart reggel lenni. A pirkadat megrekedt, egynemű szürkeség ült a Balatonra, és egész délelőtt halkan dudorásztak az ereszcsatornák. Íróasztalom mellől sokáig nézegettem a terebélyesre hízott tavat, és vártam, hogy elálljon az eső. Elméletileg tél van, gyakorlatilag kora tavaszi áztató eső puhítja a földeket és hizlal folyókat, tavakat. Jó lenne horgászni; megkeresni a keszegeket a kikötőben, no és estefelé – vettem kézbe lassan esztendeje porosodó rezgőspicces pálcáimat – bevetni ponty reményében.

Címkék: tavasz ponty 

Gondolatok egy rekordév árnyékában

rekordév2.JPG

Az elmúlt esztendő kiemelkedő halfogást hozott a balatoni pecások számára. Tudtuk ezt már áprilisban, hogy így lesz, most pedig az eredmények bővülő ismeretében tényként is kezelhetjük. Mondom ezt abban a reményben, hogy a további sok-sok száz fogási napló kiértékelése sem fogja lényegesen csorbítani a fentieket, valamint tudva azt, hogy a hal, ez esetben mint összefoglaló elnevezés természetesen több faj egyedeit képviseli, amiből kétségkívül a pontyok voltak az elmúlt horgászidény fő „vesztesei” (szigorúan macska körömben, mert ami itt veszteségnek tekinthető, amott siker és megelégedés).

Címkék: telepítés ponty busa vízállás halászat 

Tüskék és tüskések

tüskék.JPG

Ismét idegen tollakkal ékeskedem. Az alábbi írást távolba szakadt barátom jegyezte néhány éve, és tavaly rám hagyományozta azzal, hogy: „..ha tetszik, és egyetértesz vele, nyugodtan posztold ki…” Nos, nem tetszik, és egyet sem értek vele :-) :-), de Gábor gondolatait most, ebben a jégmentes februárban nagyon is aktuális meghallgatni. Esetleg megfontolni. Továbbá éppen elég háborgás követte az új törvényt és végrehajtási rendeletét, nüanszokon estek egymásnak kritizáló és jót akaró horgászok; éppen ideje, hogy a Pelsológia is kihúzza a gyufát…

Címkék: süllő 

Terítéken a téli keszeg

06.JPG

A finomszerelékes horgászok döntő többsége novembertől kezdve szegre akasztja haltartóját, és legfeljebb a szoba melegében készülődik a tavaszi horgászatokra. Van tennivaló: horgokat kötni, új szerelékeket készíteni, no és kiegészíteni az év közben megkopott apró holmit. Pedig mindaddig, amíg a fagy nem húz vastag kérget a tó hátára, a Balatonon is van lehetőség finom pecára. Igaz, kicsit másképpen művelve, mint nyáron szokás. 

· 1 trackback Címkék: bodorka télikeszeg karikakeszeg 

Két esztendő

2év14.JPG

Bizony. Éppen két évvel ezelőtt indítottam útjára a Pelsológiát. Ezalatt hajóztunk sima tükrű és hullámos vízen egyaránt, fogtunk ilyen-olyan halakat: szépeket, nagyokat, kicsiket, szép kicsiket, de csúnyát egyet se. Nagy ritkán elkalandoztunk a Balaton partjáról, ám mindig a Balaton pártján álltunk. Ahogy ma is!