Hétköznapi csoda

márna2.JPG

Néhány napja kaptam egy levelet Jantner Csabitól. Amikor beleolvastam, igencsak elcsodálkoztam. Nem hittem volna, hogy a korábbi írásomban való felkérésre ilyen hamar érkezik válasz, különösen, hogy azt a felkérést csak a bénaságom elkendőzése végett vetettem fel. Íme a levél:

Szia!

Megfogadtam tanácsod és ma gyakoroltam. Kicsit csökkent a kapókedv így ma "csak" 10 önkéntes (mármint márna, a szerk.) jelentkezett partraszállási műveletre, abból 9 pihent meg merítőben, 1 kiakadt félúton. A lényeg a mellékelt – sajnos sporttárs telefonjával készült gyenge minőségű – fotón látható. A már említett 24-ei pecán (a kommentek között, a szerk.) 2 szakításos halvesztésem volt. Horog típus 2260B, előke fonott. Ma meglepetésemre egy márna, egy hét elteltével visszahozta a horgom! Erre mennyi esély van ezen a csöpp kis folyón?

márna.jpg

Ennyi a levél. Rövid, de lényegre törő. Igaz, korábbi bejegyzésemben felajánlott díjat ebben az esetben nem utalom ki, mert egy családban elég egy kötet is, és különben is, nem az én horgom került elő… :-) De valóban: mekkora esély lehet ilyesmi előfordulására egy hatalmas kiterjedésű élővízen? Körülbelül, mint a lottó ötösnek, de mint tudjuk, időnként azt is megnyeri valaki…

Csabinak ezúton is gratulálok, és köszönjük az információ megosztását!  

Címkék: márna 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr555620006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kenyeres László 2013.11.08. 04:06:32

Sziasztok!

Néhány hasonló észrevétel tőlem. Tavaly rengetegszer fordult ez elő velem. Volt márna ami egy nap kétszer vitte a horgot (egyszer az enyémet, következőre a társamét) a horgászat végére sikerült megfogni benne a két horoggal.
Idei meglepetések: fogtam két márnát amiben benne volt a társam spiccbotos paducos horga (1 hétre rá). Mindkettőnek a hátúszójában figyelt. De ami meglepetés! Fogtam múlt héten egy gébet amiben benne figyelt a beszakadt keszegező horgom és 0,16-os előkém (valószínű bevitte egy kő mögé). Elővettem a jegyzeteimet és előtte 1 hónappal kötöttem utoljára ezt az előkét! :D

Ha jó a víz és kitartóan horgászod a helyett decemberig ott lesznek a márnák!

Gratulálok a fogásokhoz! Csodák már pedig vannak! :-)

kisgyerek9 · http://kisgyerek.blog.hu 2013.11.08. 08:35:49

Srácok! Ugyanazokat a halakat fogjuk vissza. Még folyóvízen is ottmaradnak a halak a telepítés környékén. Nem úszik le, nem megy arrébb...A márna szerintem ráadásul pont az a hal, ami tartja a helyét, és mivel kemény a szája, ezért nem nagyon zavarja, ha lóg belőle egy piercing...gondolom szétvágják rendesen a kagylók a száját.

kisgyerek9 · http://kisgyerek.blog.hu 2013.11.08. 08:43:28

hallottam olyan dunai kapitális süllőről, amit kifogtak háromszor is ugyanarról a tuskóról, ráadásul minden kifogást követően elmotoroztak vele arrébb a fotózáshoz és nem a fogás helyén engedték vissza...persze ez lehet, hogy legenda...

steveolson · steveolures.com 2013.11.08. 10:31:27

Ugyanaz a csuka, ugyanazon a napon pár óra eltéréssel:
www.pecavilag.hu/images/stories/Irasok2/az_elso_kispatakos/08.jpg
Van ilyen! :)

nenono 2013.11.08. 11:52:38

Már meséltem neked a 10,41kg-os egy napon kétszer megfogott csukámról. Ráadásul ő a korábban komplett leszakadt szerelékemet cipelte, csukázó úszóval együtt.
"Csodák pedig vannak!"

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2013.11.08. 13:08:17

Szerintem ez tényleg nagy szám, de nem hinném, hogy egy halat ki kéne vetíteni egy több száz, vagy több ezer kilométeres folyóra, ugyanis a halak általában helyhez kötött életmódot folytatnak.
Üdv
G

Willyfog67 2013.11.09. 09:12:51

Olyanok vagytok...
Végre itt egy kis hétköznapi csoda, és akkor bebizonyítjátok, hogy ez nem is csoda, csaknem mindennapos dolog.
Akkor überelem: három éve néhány hét leforgása alatt a fonyódi kikötőben kétszer megfogtam ugyanazt az aranykárászt. Ehhez képest nenono csukája silány ponyvaregény... :-) :-)

elméleti horgász 2013.11.27. 16:35:22

Sziasztok! 2 magyarázat is eszembe jutott:
1. (gyakorlatias) mindenki a Scharf Pistáék horgát használja.
2. (pesszimista) összesen ennyi márna van azon a szakaszon...
Üdv: Attila

Willyfog67 2013.11.27. 21:23:03

@elméleti horgász:
Azért lehetnek még fokozatok:

3.(idealista) Scharf Pistiék is erre horgásznak.
4.(UFO hívő) Egyértelműen földönkívüli halak tevékenykednek a Dunának ezen a szakaszán
5.(opportunista) Nulla veszteség... :-)