Január idusán

Új év, új remények – tartja a közmondás, szerintem kissé tévesen, hiszen az elmúlt esztendő megvalósulatlan reményei egyszerűen áttevődnek a következő esztendőre, s ennél fogva nem is olyan újak. A horgászatban remélt sikereket sem a kalendárium határa szabja vagy nevesíti, mert ahányszor csak vízparton találja magát az ember, annyiszor reménykedik a halfogásban.

Kegyesen indult ez az esztendő, már ami az időjárást illeti. A Balaton nem fagyott be, sőt: január első napjaiban tavaszias körülmények között lehetett horgászni. A decemberi téli keszegezők nagyobbik része azonban – engedély hiányában – csak szemlélőként, érdeklődve figyelte az első bedobásokat. Jómagam a horgászok között lehettem, sikerült is szép bodorkákat, karika- és vörösszárnyú keszegeket fognom. A klasszikus téli keszegezés módszerével, etetés nélkül, egy szál sokgyűrűs bottal a kézben, csemege kukoricával csalizva.  A finomkodó, alig-alig látható kapások néhány órára feledtették a telet, a hűvös tapintású halacskák pedig valódi tavaszt varázsoltak a vízpartra.

 Vörösszárnyú szépség

Délutáni kékség

 „…Kék Balaton, nem tagadom, hozzád fűz legszebb emlékem. Egy régi nyár, még visszajár, átölel minden, úgy érzem…” – mondja a nóta, s ezt is szerintem kissé tévesen, hiszen a Balaton – a kora reggeli és késő délutáni néhány órát leszámítva – valójában zöld színű. A zöld különféle árnyalatait képes magára ölteni, a halványtól a mély-smaragdig. Különösen vihar előtt, háttérben a szürke-fekete felhőkkel „zöldül” el a víz, csodálatra méltó pompával. Talán a képek visszaadják azt a színt, amit ilyenkor lát az ember.

   Legtöbbször ilyennek látjuk

 

 

Vihar előtt  a legzöldebb

Ma reggelre esett kevéske hó, ami délre szépen el is olvadt. Viharos, erős szél fúj, hozza magával a távoli észak hidegét, s ha hinni lehet a meteorológiai előrejelzésnek, jövő héten befagyhat a tó. Elvégre most lenne itt az ideje. A kutya még nem ette meg a telet, ahogy tartja a közmondás – szerintem helyesen –, hiszen január idusát írjuk. Hol van még március… 

Új év, új remények – állítja a közmondás, s most hiszek neki, mivel útjára indítom ezt a kis blogot, abban a reményben, hogy hasznos gondolatokkal, régi-új novellákkal, cikkekkel tudok mindazoknak szolgálni, akik érdeklődnek Balatonnal kapcsolatos írásaim után. Eztán itt biztosan megtalálnak. Igyekszem változatos és tényszerű, hiteles maradni a továbbiakban is. Remélem, bőven talál majd hasznosat, szépet, megvitatni valót, megfontolandót, értékeset a Kedves Olvasó, amikor a bejegyzések között böngészik! 

Címkék: tél öböl bodorka vörösszárnyú télikeszeg 

A bejegyzés trackback címe:

https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/tr793549759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

black sabbat 2012.01.23. 07:07:47

Örülök,hogy fiatal barátom,-megszületése óta ismerjük egymást-akivel sokszor horgászunk együtt,-illetve egymás mellett-elindította ezt a blogot. Csak üdvözölni tudom e kezdeményezést,s drukkolni,hogy minél több balatoni horgász olvassa és hasznosítsa,amit ezen az oldalon megoszt velünk a szerző! Hitelessége nem megkérdőjelezhető,hisz hivatása ez a terület,és nem mellesleg gyakorló horgász,aki nem egy íróasztal mellöl osztja meg" légből kapott" mondandóját. Tehát:hajrá Zsolti!!!

*kredenc* 2012.01.29. 22:51:52

Ide találtam:) Nagyon örülök a blogodnak, mint ahogy az Árnyékok a vízennek is nagy rajongója vagyok. Remélem gyakran fogsz megörvendeztetni szellemet és értelmet pallérozó írásaiddal.

Fishraptor 2012.01.30. 21:04:17

Még több írást!))
Grat a téli peca eredményéhez!)
Földváron is hasonló méretű vörösszárnyúak jöttek,de a potyeszok is beköszöntek néha!))

Willyfog67 2012.01.31. 18:39:50

@Fishraptor: Frap, köszi, itt Fonyódon ponty ritka vendég volt, ám a vörösszárnyú egyre gyakoribb. Ez nagyon jó jel.
@Kredenc: a szellemet pallérozzuk mi eléggé:-), de legközelebb viszek majd némi füstölt halat, tudod, a Lelle mellé...
@greenkoi: én nem tudom, nekem a Katlanban így mondták, valaki rámaggatott egy lila-fehér nyakkendőt is, ebből gondolom...:-)

steveolson · steveolures.com 2012.02.01. 10:12:35

Örülök ennek a blognak nagyon!

Willyfog67 2012.02.01. 17:11:01

@steveolson: Köszönöm, Feri, jó ideje olvasgatlak, ámbátor én amolyan "mindenes" pecás vagyok, az UL pergetést pedig idén fogom megkísérteni először. Van itt nekünk hozzá jó nagy akadónk (220 ha.), lehet gyakorolni... :-)
A plágiumot sajnálom, egyúttal jó figyelmeztetés volt: nagyon oda kell figyelni!

steveolson · steveolures.com 2012.02.01. 21:19:15

Lehet gyakorolni, és szerencsére egyre több az egyik fő célhalam: a sügér. Idén szeretném célba venni a vörösszárnyú keszegeket is kis twisterrel, bogárwobblerrel.
Pergetőtilalom alatt pedig a compókat akarom megcélozni úszós szerkóval.
Sok halat kívánok az UL cuccod végére!
Magunknak meg sok jó írást tőled a Balatonról!